香港龜友論壇

查看: 1947|回復: 8

新龜請教!

新買5-6cm豹仔,回來五日了,食量好少,約半粒m糧臭臭正常!
本身養開一隻,放埋一齊養,去商家問番叫我買支電解質粉俾佢浸下,想問問師兄是否正確?同用邊隻好,最好有相片!
唔該晒!
回復

你養嘅箱係咪空氣唔流通呀?
回復

我用陶瓷燈,頂無蓋,玻璃窗開左d',但養開個隻ok
回復

有溫控的!
回復

便便正常冇問題啦,可能未習慣新環境,所以食得少,
回復

無咩事 盡量唔好俾龜龜食藥 仲咁細 最好KEEP住溫度 環境微氣候 最緊要帶落街散步放養
回復

謝謝大家意見
回復

小奶油 發表於 2014-11-5 20:34
新買5-6cm豹仔,回來五日了,食量好少,約半粒m糧臭臭正常!
本身養開一隻,放埋一齊養,去商家問番叫我買 ...

電解質並非某些流傳般的作用, 它是不能亂用, 亦不能常用的.

電解質唯一作用就是快速補水.
龜在一般正常性的喝下了水之後, 是需要等一段較長的時間, 讓水滲透入了所有的細胞, 才算是真正完成了補充水份.

電解質能快速補水, 是因為加了不同濃度的電解質的水, 會有不同的滲透壓, 即水分進入細胞膜內的壓力, 加強電解質濃度即加強滲透的壓力, 使細胞迅速補充到水分.

但當電解質的濃度超過10%之時, 會形成腸道內的滲透壓過高, 能引起龜體內失衡, 更嚴重時亦會引起腹瀉甚至嘔吐, 當引起失衡之時, 則越補水反而越更加失去水份. 常用電解質亦會因長期水壓不正常, 引起腸胃吸收不良, 輕微不適, 或又沒生病但卻又沒食慾而拒食.

回復

多謝,好彩問一問
回復