香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: samyung0117
打印 上一主題 下一主題

有關慮桶

回復 iris007 的帖子

呢樣我都唔知,因為用得咁大濾桶 ,我都係會用ehiem ,jbl,個d
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 20:25
回復 Mike記 的帖子

其實最貴係ehiem,但應最好係佢,養咸水魚的人,如不用滴漏缸,都多數用ehiem,仲係大桶, ...

再次唔該東方兄!
回復

客氣了,嘩, 511個post去到100 , 我們真長氣
不過好彩都幫佢搵到

都幾架!  發表於 2014-11-7 22:48
回復

其實最貴係ehiem,但應最好係佢,養咸水魚的人,如不用滴漏缸,都多數用ehiem,仲係大桶,因為咸水魚水質要求好高 , 富華其實同ehiem的價都有相差
回復

回復 東方不敗 的帖子

東方兄,你講嘅富華 ,JBL, EHIEM , HYDRO,我知道富華同ehiem都好貴,咁其他兩個牌子乜野價位?Eden嘅口碑又點呢?Thx!
回復

jbl 同富華唔係差得幾多,jbl冇記錯係德國牌子 ,hydro好似平d ,我幫朋友賣二手時,都幾多人要

Thx!  發表於 2014-11-7 20:16
回復

回復 iris007 的帖子

濾棉 ,一般最常用的係白棉,生化棉, 濾桶跟的都係生化棉,可以用好耐
回復

回復 東方不敗 的帖子

请问去边到买最好?
价钱合理。选择种类多
回復

回復 samyung0117 的帖子

選擇多真係去魚街最多,好多牌子都有, 就算有一,二間自己熟的舖頭,都未岩哂你所要ge野, 魚街多野賣,最好係自己心內己有預算邊d牌子有興趣,例如,濾桶想揀邊d牌子, 定好左,預先睇下官網,問下人, 咁去到魚街格下價,格價之餘,睇埋間店信譽, 咁點都好過未有定著,去到比人sale一大餐,到時可能買左唔係自己想要ge野 ,去魚街我一般幫親卡奇 , 生龍(佢同老細的大堡礁好似話結業了), 樓上店係可去的地方,因為樓上生客少,一般都係老細親力親為或搵有料的人幫手,因為要留熟客 ,地舖你會發現,好多大陸女人去做店員,以前有時就好多好後生land仔,根本佢地自己都唔係養魚,你問佢都係哂氣,我見個有個女仔同亞媽去買野 ,條land仔當住人地亞媽溝女, 唔知係度講乜
你可去魚的區睇睇人地d post ,有時都會講邊間口碑好 ,我朋友上二個月剛停租樓上店了,d貨又比貨van司機偷去一部份 ,而家都冇乜貨,佢都冇乜心機攪了,佢原本係攪黎過日神 ,又方便有地方落腳,我平時放下午ge可以去九up下,而家都冇地方了,不過呢二日同呢度個ching搵eden 511, 我係香討問到人官塘有一間樓上店, 睇佢網都有d野賣下, 佢做淡水 ,如你近官塘,都可去看下 ,牛頭角, 三間都咸水魚 ,有一間咸水魚的老細都係因為自己興趣, 自己一個做 , 如你玩咸水魚可以去一看 ,或者你有用具唔知好唔好,可問我,我可代問朋友 ,睇下隻貨好唔好,好方便架姐
回復

回復 samyung0117 的帖子

選擇多真係去魚街最多,好多牌子都有, 就算有一,二間自己熟的舖頭,都未岩哂你所要ge野, 魚街多野賣,最好係自己心內己有預算邊d牌子有興趣,例如,濾桶想揀邊d牌子, 定好左,預先睇下官網,問下人, 咁去到魚街格下價,格價之餘,睇埋間店信譽, 咁點都好過未有定著,去到比人sale一大餐,到時可能買左唔係自己想要ge野 ,去魚街我一般幫親卡奇 , 生龍(佢同老細的大堡礁好似話結業了), 樓上店係可去的地方,因為樓上生客少,一般都係老細親力親為或搵有料的人幫手,因為要留熟客 ,地舖你會發現,好多大陸女人去做店員,以前有時就好多好後生land仔,根本佢地自己都唔係養魚,你問佢都係哂氣,我見個有個女仔同亞媽去買野 ,條land仔當住人地亞媽溝女, 唔知係度講乜
你可去魚的區睇睇人地d post ,有時都會講邊間口碑好 ,我朋友上二個月剛停租樓上店了,d貨又比貨van司機偷去一部份 ,而家都冇乜貨,佢都冇乜心機攪了,佢原本係攪黎過日神 ,又方便有地方落腳,我平時放下午ge可以去九up下,而家都冇地方了,不過呢二日同呢度個ching搵eden 511, 我係香討問到人官塘有一間樓上店, 睇佢網都有d野賣下, 佢做淡水 ,如你近官塘,都可去看下 ,牛頭角, 三間都咸水魚 ,有一間咸水魚的老細都係因為自己興趣, 自己一個做 , 如你玩咸水魚可以去一看 ,或者你有用具唔知好唔好,可問我,我可代問朋友 ,睇下隻貨好唔好,好方便架姐
回復