香港龜友論壇

查看: 5332|回復: 29

有關慮桶

個魚缸可以容納到50公升水,有少量草(造景),專養魚仔
想要啲水質好,夠清澈,請問買咩慮桶好?
感謝
回復

你個都成20吋缸 , eden511應唔夠了,佢出左521 ,大好多 , 或者你睇返個桶流量, 500L/H 應夠了,因為你養魚仔, 大陸牌子就要撞手神,有時買到好好,有時可能會買到個好快有事 ,買富華 ,JBL, EHIEM , HYDRO, 呢D都OK架啦
Sicce 魚街有賣,但佢而家係aa 出品 ,唔係咁好
回復

回復 東方不敗 的帖子

t hx u。           
回復

EHEIM2217
係貴D 旺角大約 千五左右
但夠寧靜
濾材先係清澈水質

+1  發表於 2014-11-6 00:02
回復

回復 東方不敗 的帖子

搭單問吓,你覺得大陸嘅創星(Atman)O唔OK?
回復

回復 Mike記 的帖子

我曾經係魚街一間老字號問過, 都係個句,撞手神, 有d買返去一年多d就夾口漏水,d膠質氧化之類,濾桶最驚漏水,真係成地水,好大鑊,咸水魚仲慘 ,你諗下價錢差一截,atman 我相信係大陸較好的牌子,因為養魚都幾多人用話幾好 , 好過一d大陸牌子 ,耐用性當然不及外國牌,但如比得起錢,都係個句,ehiem首選, 正如用暖管, 我地一講支管幾熱,會講幾多w ,之前有一個對電有認識的人講, w數其實係指用電量,指的是暖管用幾多電(係一個單位的時間內), 例如 50w,即支管用電量係50w ,而呢個電量支管可做出熱量出黎 ,一支大陸管, 同一支外國暖管 ,同樣50w ,外國牌子個支會熱量較大,因為佢的設計同質料 ,可以做出更強的熱量 , 我都係睇過個個人的解答,先知有咁分別

唔該晒東方兄!好詳細。  發表於 2014-11-6 01:42

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
Mike記 + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 東方不敗 的帖子

有無聽過森森HW-603B濾桶,睇見淘宝賣好平,有師兄話可以夠18吋缸用,有無識人用過?
回復

回復 iris007 的帖子

岩幾多吋缸唔係咁實在的答案 ,仲要睇返你養乜魚 , 如果燈魚仔 ,呢個森森應ok ge ,如以我用法 ,我當佢同511個種差不多(當然睇返流量) , 內裝環,用黎養菌, 就要睇返你d魚對水質要求高唔高,基本理論,越大個裝越多環,越多環養越多箘,越多菌對水質越穩定
回復

回復 東方不敗 的帖子

養龟呀!唔係魚。
回復

一樣姐 ,養龜d屎咁勁 ,買個勁d好d , 不過我自己都未掌握 ,我自己用就會當係幫補下,減少換水次數, , 養箘好似唔係咁緊要, 我覺得濾材重要d,因為 d棉好快變色,d屎真係好勁
回復

回復 東方不敗 的帖子

將部份棉换左生物環未好D?其實濾棉係唔係有好多種,陶瓷環是否=生物環?
回復

生物環有幾種物質做 ,陶瓷環的效果最好 ,有d叫玻璃生物環(aa出),如養菌當然越多環越好 ,但係養ge野屎勁的話,用棉會好d, 隔得好d , 養魚為例,養羅漢,錦鋰 因為大形魚,屎勁又烏嘈,所以唔用環,全部用哂棉去隔屎隔垃圾 ,養龜唔係長期係 水吸氣,我覺得隔屎好d ,因為水好快濁
回復

回復 東方不敗 的帖子

甘MA 環係邊類,甘棉係唔係又分好多種?

对比之下,好似森森比創星Atam平幾多(係淘宝平台),5知香港有無森森賣呢?
回復

回復 東方不敗 的帖子

agree
養龜用濾桶買勁架啦,唔係既用頂濾+白棉好過
回復

呢隻atman 你有冇見過

回復

回復 東方不敗 的帖子

魚佬網見過,有好介绍?
回復

見你問atman ,咁岩係開心價個fd見到,呢隻桶都算大,勁過511, atman d野呢 ,我幫朋友係網上賣二手野時,呢隻牌子都有d人搵
回復

開心價冇你想要的燈罩
回復

回復 東方不敗 的帖子

剛覆,無賣。
回復

回復 東方不敗 的帖子

CFseries 平過DF series,唔知有咩分别。
回復