香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: anthony1001
打印 上一主題 下一主題

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

回復 東方不敗 的帖子

唉,我都係想換個濾桶仔姐,行足全香港都買唔到,點解搶手到咁
回復

回復 東方不敗 的帖子

點解香港D鋪唔入多D,反正咁多人要買

唔該哂呀師兄,咁幫手
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:14
回復 anthony1001 的帖子

如果你最初問個間冇老點得哂,可能代理自己都未有貨到,有時船期貨期都係問題,又或 ...

船期應該唔關事,佢3月已經同我講冇貨,咁多個月咩都送到

可能香港代理分得唔多貨啦

就係咁啦,511唔係太大,但又夠力,521果D真係太誇啦
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:25
你有冇去始創個邊睇過,有人覆話近個邊見過好似有

冇,我聽日出去望望,如果有名就更好,因為唔係好熟路,我直頭唔知果到有水族野賣添
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:41
唔爭在做多d野, 呢個野如果你係魚街見到,又唔貴就買左佢先,因為有佢你就唔駛用口啜濾桶d水 ,因為一陣一不小 ...

我老豆都有養魚既,換水都係就咁啜枝水管,有次又係飲左D水,成家都笑到

好,買完俾埋老豆用
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:52

以前始創對面有一間雷強,而家搬左去萬0隔離 ,咁個度唔知係咪第二間開左,個度以前 ...

到時我應該渣住GOOGLE MAP係到搵,見到有個人係到對住電話搵,應該就係我黎

睇下起幾多,廿蚊都OK既,起碼唔洗再周圍搵

三月果陣聽到魚佬話冇貨咪求其買左個潛濾,但係潛濾真係吸下屎,少少水流,都係要成日換水先清同冇味,到宜家係IPHONE到搵到少少錢咪換番個511黎玩下囉
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:31

咁買佢好似好過買個d大陸出ge大濾桶,價錢差唔多幾多

唔係咁想用大陸野,爆炸就大獲了
我都係晏晝至夜晚先出,等下都得

早幾日都係行左陣就趕住番屋企,水族物語都係等等下巴士先行番轉頭搵,樓上鋪好多都未行過,聽日一次過行埋去搵下先,就黎為左511行熟哂魚街啦
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:24

個野只需接入出水口,用力渣呀渣呀 ,見到有水流出來就差不多了,但要渣多陣,等佢水 ...

我諗我都係放哂白棉係個511好啦
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:45

但原裝個d生化棉都要用返 ,因為係水喉度又沖水又渣水就清潔返, 白棉而家唔係咁好 ...

講下笑姐,我想話用白棉隔哂d屎

我都係卡奇買左白棉啦,不過宜家就差個濾桶

我上網睇到511右面有個窿,係咪加得暖管??
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 00:18
觀塘開心價水族
成業街20號怡生工業大廈6樓A1室
車場入口左手面升降機

好既.因為太早我留左WHATSAPP俾佢地問下先,冇覆一陣先再打電話

不過睇番FB,個日期係5月,我都唔敢抱太大希望,哈哈,另外呢間我叫到Y拍到佢有賣散裝MA裝,50蚊,想要既都可以去睇下
Happy Price Aqua
29 May
Eden 501 同 511 返貨了! 香港行貨.

最後都係唔該哂
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 00:08

我唔知有咁用法, 未見過有人放暖管入桶,你點較度數 ,你開一次桶蓋後,你就知煩架 ...

不過我唔明佢點岩岩塞滿個桶,我諗都係要特別配佢出既暖管,所以我都係放番入水啦

回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 08:30
開心價岩岩覆我whataspp, 代理下星期先有貨返, 塞滿應係水最滿, 支管唔夠水位會不準或過熱, 而且照咁睇 ...

岩岩我都收到 whatsapp,已經叫左佢留一個丿丨我了,唔該哂師兄

暖管我都係放返落水算
回復

Mike記 發表於 2014-11-7 08:41
你講嗰隻內置暖管係第二個型號,Eden出咗個系列係內置暖管嘅,不過香港有冇就唔知啦! ...

係既,唔該哂
回復

樓上鋪好多都好人D,因為少客D,自然想留住你

仲有個價錢仲平少少,樓上鋪個租都平D啦,好似我呢間個511都平出面10蚊嫁
回復

今日去左開心價拎了,係遠左D,但個店員都幾好人,提好唔好整唔見個透明塞

MA環1L多過果到一格,我放左D係中間果格,壓貶左舊棉,有冇問題?

宜家加左水,隻龜好似好難上水吸氣,洗唔洗減下水俾佢易D伸個頭出黎?

個511成日都吸空氣,上唔到水,搞左好耐,要放低少少再放番上平排先得,宜家得左唔敢再搞啦

我都係扭左個入水位,之後不停標水出黎,流到成地係,睇黎預先知道都避唔到流水呢個結局
回復

東方不敗 發表於 2014-11-14 19:50

用個大d ge盤,放入去先攪 ,我第一次都賴左野 ,個棉個度, 隨你啦,你睇到冇問題就 ...

之後我都放番入桶先搞,抹死人

變左形冇影響??我怕有影響先問下

有陸地,但佢都鍾意伸長條頸吸氣
回復

iris007 發表於 2014-11-14 20:47
龜仔之前係無濾水缸養,新環境龜要適應,可能唔食嘢一兩日,唔太肯落水,之後適應左就OK. ...

有的,不過就淺水好多,輕輕一伸就出到水

不過隻龜胃口照常,仲係好鍾意食野
回復