香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: anthony1001
打印 上一主題 下一主題

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

回復 iris007 的帖子

佢係官塘,唔知你近唔近, 我係魚街有盒ge要 78元, 二年前價,而家唔知幾多,佢得二包, 冇哂就要月尾先有貨,如你要又近ge ,可以打比佢留比你 ,樓主就留左個511
回復

其實冇標誌睇,你用開ma環 ,見慣個樣,認得架咋, 一係你信間店 ,不過可話你知白色 ,表面滑個d 應唔係

回復

你唔係話離官塘好遠嗎
回復

都好呀 ,樓上舖生意難做, 有時佢地將做多個熟客,會做好d ,我同朋友係官塘睇間魚店時 ,有次個客同個細路女買完水晶蝦唔記得攞 ,我朋友坐地鐵拿返佢比佢地
你買左一包嗎
回復

呢d咪 servise囉,講真,賺你一次,你幾耐後先再幫親,又唔係賺得多,做咁多做乜,有時都可能佢地多野做,有時 怇地d魚唔一定係送到佢地舖頭,要自己去拆魚 ,即自己要唔哂,同魚街某d fd ge行家拆,要自己去,咁邊有咁多時間做 少少生意 ,有d真係大支野, 邊度搵得多就做邊度,唔理邊個約先,睇人囉, 即如我朋友,個時想攪間店係玩 ,落下腳,九up下過日神, 有次一男一女入黎問個套缸仔, 佢係碼頭個邊返工,話自己攞唔到, 我朋友約佢早上等,幫佢(即送貨)拿到去佢公司 ,仲要一早起身喎
人人做野唔同 ,即係而家賣龜d店,你都會比較下邊下好人d ,質素好d
你想要乜牌子燈罩,形號,睇下我朋友搵唔搵到, 之前佢自己都有少少貨,比左一套燈我 ,我幫佢係度賣左一套 ,個人係元朗出黎官塘攞 , 個時我朋友有樓上舖仔, 賣二手濾桶,燈個d野, 買家中意可以mtr交收 , 中意上佢度都得,可以有電試埋, 你同人街邊交易,根本連著唔著到都唔知,冇電試
回復

14x 係一般ge價錢 ,好多地方都係咁上下
其實你呢 ,問開買環 ,如果想買燈罩 ,可以問埋間樓上店,佢可能可以同行家攞到比你 , 佢同行家攞行家價 ,咁佢係賺得少d ,但都叫有生意做 ,service下客, 搏有跟尾

你講個d網上店,佢地可能真係得個網,皮費冇乜, 唔駛咁搏,而家你問呢間樓上舖,有舖,要交租,都要皮費 ,有生意點會唔知,你有人做水族保養介紹比佢 ,佢自己唔做都拆比人做
回復

你問埋間開心價 ,佢做淡水魚,可能有龜用ge野賣,問下無妨,還掂你都約左羅貨
回復

我問左朋友,冇 ,講真,你幫親開佢, 佢想留住個客 , 佢可能幫你去行家攞, 除非行家冇或太遠 ,官塘有幾多樓上舖 ,不過冇魚街咁易發覺 , 不過有一間地舖就唔好幫親,佢開價砍到你一頸血都敢
回復

你係咪今日中午去呀 ,我中午去到佢出左去, 我用開中性見到 樣,偏酸個隻未見過,你今日幾時去架,我問下佢
回復

回復 anthony1001 的帖子

平就好了,生意難做,樓上舖的客比街客少一半都唔止,我去過朋友行家的樓上舖, 人影都唔多過, 好彩接到保養, 訂做缸,咁先易維皮 , 而樓上多數自己人做返,唔同魚街店個d ,成班大陸女人 ,打扮工收人工,養魚都未養過,唔識個d真係比佢累死 ,尤其是有時見d 後生靚女 ,去買個魚缸仔 ,加少少器材 ,跟住好q咁攞返屋企, 又係買d唔等駛冇用ge野 ,返到佢又係死魚 ,以前見過有間個女人話,狗仔鯨係食垃圾魚 ,可以同米奇一齊養,我見個對夫婦滿心歡喜買左, 唉 ,唔通叫佢退貨咩 ,我跟住埋去扮唔知,再問 ,都係咁講, 信佢真大鑊
回復

係呀,我昨晚同佢whataspp,佢話佢d係中性 ,我而家再問過佢.....係中性
回復

一般環都係中性多,如果原裝盒 會寫住for淡水魚,水草 ,酸生環我未用過,因為養魚養燈魚要較酸性的水 ,有時降唔到酸, 用唔同方法 ,泥,木, 酸葉 ,咁酸性的環可以幫助令水較酸, 如果唔係養燈魚,或水草要用 ,都用返中性 ,  養龜的水我唔知要唔要較酸性 ,但未見有人提過要酸性 , 應不用了, 可以不理酸性的環
咸水魚要水質偏簡性, 用中性環一樣得 ,但有d環係特別岩用咸水魚
回復

用個大d ge盤,放入去先攪 ,我第一次都賴左野 ,個棉個度, 隨你啦,你睇到冇問題就唔怕,下次再攪d ,舊棉都變左形,同你而家壓成的樣子一樣,水淺用濾水器係煩d架啦, 你水深就要比個陸地佢上水,佢自己應會去選揀
回復

佢自己會適應,舊棉彎左都冇野ge
回復