香港龜友論壇

樓主: anthony1001
打印 上一主題 下一主題

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

樓上鋪好多都好人D,因為少客D,自然想留住你

仲有個價錢仲平少少,樓上鋪個租都平D啦,好似我呢間個511都平出面10蚊嫁
回復

回復 東方不敗 的帖子

去左開心價買左一升ma環,唔記得問是否中性,点分别,唔該你幫手,見魚街要賣$90一升,貴好多。
回復

回復 iris007 的帖子

你係咪今日中午去呀 ,我中午去到佢出左去, 我用開中性見到 樣,偏酸個隻未見過,你今日幾時去架,我問下佢
回復

回復 東方不敗 的帖子

一点鐘。
回復

回復 anthony1001 的帖子

平就好了,生意難做,樓上舖的客比街客少一半都唔止,我去過朋友行家的樓上舖, 人影都唔多過, 好彩接到保養, 訂做缸,咁先易維皮 , 而樓上多數自己人做返,唔同魚街店個d ,成班大陸女人 ,打扮工收人工,養魚都未養過,唔識個d真係比佢累死 ,尤其是有時見d 後生靚女 ,去買個魚缸仔 ,加少少器材 ,跟住好q咁攞返屋企, 又係買d唔等駛冇用ge野 ,返到佢又係死魚 ,以前見過有間個女人話,狗仔鯨係食垃圾魚 ,可以同米奇一齊養,我見個對夫婦滿心歡喜買左, 唉 ,唔通叫佢退貨咩 ,我跟住埋去扮唔知,再問 ,都係咁講, 信佢真大鑊
回復

係呀,我昨晚同佢whataspp,佢話佢d係中性 ,我而家再問過佢.....係中性
回復

回復 東方不敗 的帖子

想請教幾時用酸性?
回復

一般環都係中性多,如果原裝盒 會寫住for淡水魚,水草 ,酸生環我未用過,因為養魚養燈魚要較酸性的水 ,有時降唔到酸, 用唔同方法 ,泥,木, 酸葉 ,咁酸性的環可以幫助令水較酸, 如果唔係養燈魚,或水草要用 ,都用返中性 ,  養龜的水我唔知要唔要較酸性 ,但未見有人提過要酸性 , 應不用了, 可以不理酸性的環
咸水魚要水質偏簡性, 用中性環一樣得 ,但有d環係特別岩用咸水魚
回復

今日去左開心價拎了,係遠左D,但個店員都幾好人,提好唔好整唔見個透明塞

MA環1L多過果到一格,我放左D係中間果格,壓貶左舊棉,有冇問題?

宜家加左水,隻龜好似好難上水吸氣,洗唔洗減下水俾佢易D伸個頭出黎?

個511成日都吸空氣,上唔到水,搞左好耐,要放低少少再放番上平排先得,宜家得左唔敢再搞啦

我都係扭左個入水位,之後不停標水出黎,流到成地係,睇黎預先知道都避唔到流水呢個結局
回復

用個大d ge盤,放入去先攪 ,我第一次都賴左野 ,個棉個度, 隨你啦,你睇到冇問題就唔怕,下次再攪d ,舊棉都變左形,同你而家壓成的樣子一樣,水淺用濾水器係煩d架啦, 你水深就要比個陸地佢上水,佢自己應會去選揀
回復

anthony1001 發表於 2014-11-14 19:21
今日去左開心價拎了,係遠左D,但個店員都幾好人,提好唔好整唔見個透明塞

MA環1L多過果到一格,我放左D係 ...

龜仔之前係無濾水缸養,新環境龜要適應,可能唔食嘢一兩日,唔太肯落水,之後適應左就OK.
回復

東方不敗 發表於 2014-11-14 19:50

用個大d ge盤,放入去先攪 ,我第一次都賴左野 ,個棉個度, 隨你啦,你睇到冇問題就 ...

之後我都放番入桶先搞,抹死人

變左形冇影響??我怕有影響先問下

有陸地,但佢都鍾意伸長條頸吸氣
回復

iris007 發表於 2014-11-14 20:47
龜仔之前係無濾水缸養,新環境龜要適應,可能唔食嘢一兩日,唔太肯落水,之後適應左就OK. ...

有的,不過就淺水好多,輕輕一伸就出到水

不過隻龜胃口照常,仲係好鍾意食野
回復

佢自己會適應,舊棉彎左都冇野ge
回復

anthony1001 發表於 2014-11-14 21:41
之後我都放番入桶先搞,抹死人

變左形冇影響??我怕有影響先問下

其實511 好方便清洗和換濾材!
首先關電源,將 IN-OUT 位關上截水,兩邊扣一按便能輕鬆打開!
小心水太滿溢出!可先擰開另一面注水位先抽部份水上便可!
至於上不到水原因是桶內水未夠滿,空氣太多!
解決方法可是注滿八成水入桶,關好後打開注水位,用量杯注水至最滿後關蓋!
開機約十秒左右便能正常運作!

希望幫到你啦!
回復

anthony1001 發表於 2014-11-14 21:42
有的,不過就淺水好多,輕輕一伸就出到水

不過隻龜胃口照常,仲係好鍾意食野 ...

最後用左咩SIZE缸,16吋?
水質可以保持倒幾多天先換水?
回復