香港龜友論壇

樓主: anthony1001
打印 上一主題 下一主題

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

回復 anthony1001 的帖子

以前始創對面有一間雷強,而家搬左去萬0隔離 ,咁個度唔知係咪第二間開左,個度以前好似有間花園餐廳, 不過唔會有幾多間水族,有都係一間,或者你去埋水渠道個間睇下,以前叫洞庭湖,我朋友話再返貨一定會起價,就算你叫店幫你訂,都會起價

乜你三月開始搵到而家啦咩 ,你而家先出post ge
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:41
唔爭在做多d野, 呢個野如果你係魚街見到,又唔貴就買左佢先,因為有佢你就唔駛用口啜濾桶d水 ,因為一陣一不小 ...

我老豆都有養魚既,換水都係就咁啜枝水管,有次又係飲左D水,成家都笑到

好,買完俾埋老豆用
回復

個野只需接入出水口,用力渣呀渣呀 ,見到有水流出來就差不多了,但要渣多陣,等佢水流出黎大d拿走個野,駁返支雨林管,咁佢行多陣就冇哂氣,正常流動,我朋友特登買黎咁用, 魚就係水多 ,龜分分鐘吸左條屎入口
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 22:52

以前始創對面有一間雷強,而家搬左去萬0隔離 ,咁個度唔知係咪第二間開左,個度以前 ...

到時我應該渣住GOOGLE MAP係到搵,見到有個人係到對住電話搵,應該就係我黎

睇下起幾多,廿蚊都OK既,起碼唔洗再周圍搵

三月果陣聽到魚佬話冇貨咪求其買左個潛濾,但係潛濾真係吸下屎,少少水流,都係要成日換水先清同冇味,到宜家係IPHONE到搵到少少錢咪換番個511黎玩下囉
回復

咁買佢好似好過買個d大陸出ge大濾桶,價錢差唔多幾多
我有再問個個人係始創對面邊度,但佢冇再覆 ,有d人睇一次post一日,第二日先再睇,冇符
魚街好多樓上舖,你行哂未,麥當奴前d咪七仔 ,七仔再前少少一座樓,上邊有二,三間水族,有一間都有器材賣,有冇上過去
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:31

咁買佢好似好過買個d大陸出ge大濾桶,價錢差唔多幾多

唔係咁想用大陸野,爆炸就大獲了
我都係晏晝至夜晚先出,等下都得

早幾日都係行左陣就趕住番屋企,水族物語都係等等下巴士先行番轉頭搵,樓上鋪好多都未行過,聽日一次過行埋去搵下先,就黎為左511行熟哂魚街啦
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:24

個野只需接入出水口,用力渣呀渣呀 ,見到有水流出來就差不多了,但要渣多陣,等佢水 ...

我諗我都係放哂白棉係個511好啦
回復

但原裝個d生化棉都要用返 ,因為係水喉度又沖水又渣水就清潔返, 白棉而家唔係咁好質地 ,不過你可以去卡奇買,因為之前養魚,我試過幾間d白棉,發覺卡奇d好似堅d,冇咁易一pat pat
回復

而家有人答話上星期見到三間有,問緊佢邊三間
回復

東方不敗 發表於 2014-11-6 23:45

但原裝個d生化棉都要用返 ,因為係水喉度又沖水又渣水就清潔返, 白棉而家唔係咁好 ...

講下笑姐,我想話用白棉隔哂d屎

我都係卡奇買左白棉啦,不過宜家就差個濾桶

我上網睇到511右面有個窿,係咪加得暖管??
回復

我唔知有咁用法, 未見過有人放暖管入桶,你點較度數 ,你開一次桶蓋後,你就知煩架啦
回復

岩岩有個人話係屯門買左最後一個, 佢話官塘有一間話星期五有貨,又講d唔講d ,唔講邊間
回復

觀塘開心價水族
成業街20號怡生工業大廈6樓A1室
車場入口左手面升降機
觀塘地鐵 B1出口
星期一至六 12:00-19:00可以觀塘地鐵站或本店交收
Tel/whatsapp 54075484
https://www.facebook.com/pages/Happy-Price-Aqua/459556127439415
回復

你打去問呢間
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 00:18
觀塘開心價水族
成業街20號怡生工業大廈6樓A1室
車場入口左手面升降機

好既.因為太早我留左WHATSAPP俾佢地問下先,冇覆一陣先再打電話

不過睇番FB,個日期係5月,我都唔敢抱太大希望,哈哈,另外呢間我叫到Y拍到佢有賣散裝MA裝,50蚊,想要既都可以去睇下
Happy Price Aqua
29 May
Eden 501 同 511 返貨了! 香港行貨.

最後都係唔該哂
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 00:08

我唔知有咁用法, 未見過有人放暖管入桶,你點較度數 ,你開一次桶蓋後,你就知煩架 ...

不過我唔明佢點岩岩塞滿個桶,我諗都係要特別配佢出既暖管,所以我都係放番入水啦

回復

開心價岩岩覆我whataspp, 代理下星期先有貨返, 塞滿應係水最滿, 支管唔夠水位會不準或過熱, 而且照咁睇可能要用返佢出的管先岩粗度
回復

你講嗰隻內置暖管係第二個型號,Eden出咗個系列係內置暖管嘅,不過香港有冇就唔知啦!
回復

東方不敗 發表於 2014-11-7 08:30
開心價岩岩覆我whataspp, 代理下星期先有貨返, 塞滿應係水最滿, 支管唔夠水位會不準或過熱, 而且照咁睇 ...

岩岩我都收到 whatsapp,已經叫左佢留一個丿丨我了,唔該哂師兄

暖管我都係放返落水算
回復

Mike記 發表於 2014-11-7 08:41
你講嗰隻內置暖管係第二個型號,Eden出咗個系列係內置暖管嘅,不過香港有冇就唔知啦! ...

係既,唔該哂
回復