香港龜友論壇

樓主: anthony1001
打印 上一主題 下一主題

16吋缸10CM水用511濾會太勁?點先舊龜唔咬新龜?12日旅行點算?

回復 iris007 的帖子

其實水蓋過佢支上水管都ok ,支管唔係好長
回復

不過....你要將水入到個桶滿哂,  跟住出水管口要用口啜 ,有水出黎咁就ok ,唔係裡邊有空氣,就抽唔到水出黎 ,不過你可以買一個好似唧唧咁野 ,插係管口用力渣,渣到有水出黎 ,你就插返支雨淋管, 仲有... ..你息桶 ,開蓋想拿棉出黎時 ,記得用一個水桶或盤裝住個511先好開蓋,因為水會流哂出黎 ,以前有個女仔唔知,一開,流到成地水 ,後來我又學佢一樣咁賴野
回復

感謝回覆,但我今日上左去魚佬水族問,佢話代理依然斷貨,冇貨賣,我應該應該揾定轉第隻好呢?
回復

去第二間問下, 大路貨, 唔一定要去魚佬, 我識得有人比佢點過啦, 魚街店, 佢一冇得賣就多多理由
回復

東方不敗 發表於 2014-11-4 13:32
去第二間問下, 大路貨, 唔一定要去魚佬, 我識得有人比佢點過啦, 魚街店, 佢一冇得賣就多多理由 ...

我3月問過都話冇貨,代理都冇

聽日行下魚街再搵下先

BTW,我上網見到有水貨,姐係2圓腳,係咪冇咁好?
回復

回復 anthony1001 的帖子

有保養,壞左冇得整, 自己又要換插so ,行冇貨姐, 唔係一間攞左貨,其它店攞左貨未賣哂都有機會架嘛,511 魚街好多店都會入貨,去搵下啦 ,我朋友間樓上舖冇左,唔係都可以幫你問下佢有冇貨
回復

你可以上網查下魚街店的電話,打去問左先
回復

岩岩朋友覆我,話大把貨喎
回復

東方不敗 發表於 2014-11-4 20:53
岩岩朋友覆我,話大把貨喎

唔該PM個地址,等我幫襯你朋友啦
回復

佢原本係樓上有間舖仔,而家冇左 , 你去魚街買,唔會冇貨 ,又唔係乜野超級野
回復

東方不敗 發表於 2014-11-4 22:43

佢原本係樓上有間舖仔,而家冇左 , 你去魚街買,唔會冇貨 ,又唔係乜野超級野 ...

真係唔該哂你,我會出去行番轉去搵

thx a lot
回復

你去週圍問下 ,去樓上舖搵下 ,我見過有,冇先算,或者到時幫你問下官塘d樓上舖有冇,如官塘你岩路
回復

我查返下,記得魚街有間叫水族物語最近好似見過511, 佢係樓上,好似許留山對面 ,你去開望下上邊的招牌,都好大個架 ,我記得係個度見到521,我仲搵個511比較下大幾多
回復

我諗你要幫幫手問下觀塘有冇貨,因為水族物語話斷左貨好耐,成條魚街都冇,有都話要半個月打後先返貨
回復

佢一陣打比個行家問 ,睇下到時你去買,定佢同你係mtr交收啦 , 生物環我朋友好似有好多,二手ge ,你岩唔岩
回復

東方不敗 發表於 2014-11-5 20:00
回覆 anthony1001 的帖子

佢一陣打比個行家問 ,睇下到時你去買,定佢同你係mtr交收啦 , 生物環我朋友好似有 ...

生物環我有朋友讓俾我了,俾左1L MH環我,THX

唔該哂你幫我問

今日出左去先知魚佬真係吹水話511斷哂貨,明明出面魚街好多都話半個月就有
回復

佢未覆我,可能未搵到個行家,官塘至牛頭角之間有幾間樓上舖 ,睇下佢問到邊到有, 明天才覆到你 , 511又唔係乜野新出品,乜咁好賣ge ,不過佢比501好好多,我18吋養燈魚用511都好好
回復

回復 東方不敗 的帖子

唔緊要,我都係晏晝先會去買

係囉,我見到501好多貨,上網好多人都話501弱雞好多我先唔考慮了

等你好消息
回復

魚街係咁 ,佢冇得賣就講到冇個隻貨都敢,幾年前有個魚友話買環, 叫佢買ma環 ,佢去到魚街唔知問邊間,係冇賣ma環, 個店員夠膽話冇ma呢隻牌子 , haha<我成個盒,影埋相比個人睇 , 叫佢去某一間買 ,就買到
回復

501己比cy-20好了,cy20 養魚仔用缸仔就岩 , d人用呢d桶 ,我覺得係佢地覺得用掛濾,頂濾養菌唔夠 ,用桶,但又唔想用正式大形個d濾桶 ,就用呢種 ,501個桶己比cy20大一些了
有冇見到521, 同個d大形濾桶咁大
回復