香港龜友論壇

查看: 3184|回復: 7

暖管的疑問

咁多位ching 我想問下你地既暖管係未長期24小時長開? 如果長開有冇咩危險. thx
回復

冇問題的  記得換水之前抆插頭先
回復

係要長開嗰喎!正路就唔會有問題,不過聽過話如果買得太大watts,支嘢失靈嘅話就會熱死d寵物,所以要買合適w數。同埋唔好買不知名牌子。金屬嗰d有可能漏電。如養龜要加個暖管膠殼。
回復

其實如果支管失靈,即係一直著唔會息的話, 50w 同 100w都一樣,最後會熱死隻龜,分別只係快d同慢d, 所以買管返黎初時 ,用一桶水試左先,唔好信哂管上的度數標計,加多支溫度計對比一 下, 試得二,三日,都keep得準先好正式用
回復

alanchu1996 發表於 2014-10-29 09:34
咁多位ching 我想問下你地既暖管係未長期24小時長開? 如果長開有冇咩危險. thx ...

暖管既設計係24小時長開, 冇危險.
但係當支暖管坏果時, 就有熱死寵物既危險.
想100%安全, 可以將可調溫既暖管, 插到一個溫控, 溫控再插220v.
例如暖管調26c關, 溫控就調28c關, 万一暖管壞左26c唔識關, 到28c溫控就幫佢關.

支暖管坏果時, 亦有可能凍寵物, 用兩支暖管, 兩支都調26c關, 溫控就調28c關, 就最安全.
回復

回復 waiman 的帖子

ching 請問溫控有冇咩介紹?
回復

多謝咁多位ching ge解答
回復

回復 alanchu1996 的帖子

Sorry, 我唔知啊, 因為我我係紐約, D溫控牌子係唔同.
回復