香港龜友論壇

樓主: 研究陸龜
打印 上一主題 下一主題

堅持所相信的!

樓主
樓主,我唔會話咩支唔支持佔中,但我絕對100%支持盡一切努力去爭取公義制度,全民普選就係為左要確保民主制度。爭取左咁多年,我覺得佔中運動係一個突破點,我好高興現在班學生係好有理想,佢地用咩手段去爭取我都支持,直到取得成果。
至於一D唔同理念既人,根本無需要回,因為大家追求層次唔一樣,試想想現在很多人只會用利益去衡量所有事,你同佢講理想?而他根本不知理想是什麼。
如果唔係見樓主有所熱誠,今次我都唔會回。之後有咩人作回應,我都唔會再回。

咁我捉住你老婆仔女威脅梁振英咁你支持我嗎?講你就天下無敵,做就低能無力早抖喇你。  發表於 2014-10-16 21:15
回復

沙發
東方不敗 發表於 2014-10-16 19:29
回復 mma 的帖子

你回唔回都冇所謂,不過你講用乜野手段都冇所謂,唔怪得怇地為飛作匪, 危害社會都得,就係有 ...

講得幾好,不得不回一回,有時文字好難說清一個人立場,或者咁講,今次學生用佔馬路去迫使政府對話其實我自己唔贊成,但我又真係唔知點知會得到政府回應。幾十萬人上街唔得、幾十萬人公投唔算,真係有傾有講?
呢個政府真係廢到唔想出聲,我支持任何手段爭取文主,但我萬萬聯想不到係殺人、放火、強姦果便,我最多都係想到快閃塞政總之類,呢層我真係甘拜下風。
仲有鬼唔知動搖唔到中央咩,但有時為理想唔踏出去,點知有咩回報,講真所謂袋住先,你都要俾我知之後仲有咩俾我卦,咩都無講,點袋呀師兄。
攪唔攪屎棍睇你點睇,我夠覺得批高鐵、東北果批建制派攪屎棍,一攪過千億,我真係覺得呢D係強姦喎,功能組別唔可以當係民選喇卦?如果全民選通過我只好講少數服從多數,但現在條氣點下。現在政治環境之差,你睇所有政棍包括建制、泛民D下一化幾乎全部在外國就知咩事,今次本地學生企出來,講真結果唔會有,但過程我還是支持,香港還是我家。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
龜俠 + 1

查看全部評分

回復