香港龜友論壇

樓主: 研究陸龜
打印 上一主題 下一主題

堅持所相信的!

研究陸龜 發表於 2014-10-16 00:58
回復 地獄火 的帖子

我只係講緊女人都可以有權做佢想做既事,而唔係比班男人話晒事。

咁你會 5 會同女朋友食飯 AA 、唱 K AA,睇戲 AA、開房用避孕套都係 AA,如果你做到,我信你真係可以男女平等
可惜我做 5 到男女平等,因為一般係我附出較女性多,對女性呵護備致,係我生命中,女性係受保護既一群人,所以係我眼中係冇男女平等一詞,我真係失敗
回復

回復 研究陸龜 的帖子

空氣變佳,你咪笑死人啦 ,全香港人死哂空氣仲好tim , 咁你不如話全香港唔好行車 ,咁仲好空氣,駛鬼你班人係度攪 ,金鐘大把垃圾未清,係你地做出黎,咪kai啦
回復

回復 地獄火 的帖子

咁多謝你認同左女性地位係現今係有所提升
多謝你身體力行為女性服務

由以前比人當奴隸咁,到現在可以昇華到你口中咁被男性保護
你出左唔少力
真係多謝晒
回復

回復 東方不敗 的帖子

理性討論  唔好講講下就話人kai啦  
我講完我既point再引用埋論據去支撐,唔見得有咩錯
相反你講既野完全無理據支撐,見樹不見林。

不如我問下你,其實你有無出過去睇下。
係有集會人士處理垃圾,清理垃圾。已經有唔少報導集會人士係會幫手清理垃圾,而且我係金鐘果陣都有份幫手。完全無垃圾堆積既問題

或者我再重申一次:其實你有無出過去睇下?

定係你淨係一直只係道聽塗說,唔出試下去睇清事實既真相?
回復

研究陸龜 發表於 2014-10-16 01:13
回復 地獄火 的帖子

咁多謝你認同左女性地位係現今係有所提升

所以崇洋係啱,多讀書係好,起碼學識 5 洗照顧別人或女性,因為平等,希望你出來做事後,記得供養父母直到百年歸老

你又知樓主未做打工仔? :0) 你呢個連男女平等都唔識得既son of the bxxxx  發表於 2014-10-16 01:35
回復

地獄火 發表於 2014-10-16 01:23
所以崇洋係啱,多讀書係好,起碼學識 5 洗照顧別人或女性,因為平等,希望你出來做事後,記得供養父母直 ...

你既概念係咪錯左?
崇洋=唔洗照顧別人或女性=平等
唔好偷換概念
你要將3樣野假定埋一齊既話,我都唔想同你講落去。

地獄火  你係咩立場   我知  
大家意見唔同,再討論落去都無意思

你都少d講『淫』野同埋少d開『淫』post
或者當有一日你唔再係開post『淫』野既時候,大家就可以理性討論下養龜心得

回復

地獄火 發表於 2014-10-16 01:23
所以崇洋係啱,多讀書係好,起碼學識 5 洗照顧別人或女性,因為平等,希望你出來做事後,記得供養父母直 ...

除了調戲女會員外,我相信你對本論壇甚少有建樹
人地好聲好氣回復你,你偏要搬出一套歪理,根本不在同一論題上
回復

研究陸龜 發表於 2014-10-16 01:38
你既概念係咪錯左?
崇洋=唔洗照顧別人或女性=平等
唔好偷換概念

睇得到我 d  posts 意淫,你思想真係 5 得,証明你冇純潔的心,所以 5 好係我面前扮好人
但你地 d 佔中思維正在淫亂緊我 wor
回復

無謂同D左膠嘈,以免影響情緒
回復

回復

個壇日日都係得反佔中丶簡體字po,
支持佔中冇幾多個,
冇表明立場,
淨係由人道角度講打人唔啱都可以俾人插,
都知道呢個壇嘅政治取向係邊一方。
你同佢地講理據係冇用架,
部分人唔理咩理據都可以歪曲成連幼稚園生都知道係錯嘅歪理,(非禮打人搶嘢果d,都可以同你講反佔中又冇話過要和平
有人索性唔理你講咩理據,
淨係提住一點不停話你錯,你問佢地做咩連唔係示威嘅記者都打,
佢地唔會逐個point應你,
只會講其他嘢分散重點,(點評就係一個好例子
問佢地理據又拎唔出,
部分人嘅經濟上晒岸,
思想手法盡得大陸真傳,
隨時都可以準備被接管,
梗係唔擔心有冇真普選

樓主無謂理佢地,
由佢地衝入來講,
唔使阻止佢地,
橫掂入去佢地d po講嘢唔係被無視就係俾佢地嘈,
學下梁特首同政府官員最叻嘅唔回應,
淨係回應自己那方的意見
再唔係學佢地咁,
搵個自己友多嘅論壇圍內傾,(高登首選
就唔使影響心情又可以表達意見

呢次運動外國已經睇到晒,
讚示威者丶責備警察政府反佔中嘅多,(大陸除外,佢地係經政府處理過一切,訊息穩定嘅平行世界
佢地話佔中崇洋丶外國勢力,
我地都可以話崇中丶中共勢力,
不過要唔要配合佢地就見人見智喇

欣賞樓主有勇氣出黎講,
不過有少少用錯地方喇,
留番氣力去金鐘同旺角支援仲好。
我自己就唔會再回佢地,
只會喺一邊食花生睇佢地笑話再分享俾人睇,
睇下養龜心得。

頂 港人講話  發表於 2014-10-16 21:10
燕赤霞 唔好癲啦 咁鐘意中國你唔返大陸住? 你有無聽過有美國佬會偷渡,千方百計要拎人地國家既國席? 你再睇下習總d仔女親戚? 全部都有美國綠卡  發表於 2014-10-16 11:23
無論被多不合理聲音反對,我都不會屈服於用暴力解決問題這個惡性...不過我會審視同這班人吵爛仔交呢個方法... 多謝huskyho你呢個文明人拉我返黎  發表於 2014-10-16 11:18
每每見到示威者被不公平對待,我都會不由自主地開啓一個新話題,目的純粹是讓論壇會員知道事件的嚴重性以及反思警方處理手法  發表於 2014-10-16 11:15
我地係中國兒女,龍的傳人,你係民主勇士,美國佬隻狗,根本鷄同鴨講,你都留番啖氣走佬。  發表於 2014-10-16 10:08

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
tbasd + 1 明眼人~
君臨天下 + 3 一針見血

查看全部評分

回復

堅持相信的。堅持錯誤的

相信堅持的 堅的  發表於 2014-10-16 21:11
回復

我支持堅持自己相信的,也請大家明白公民抗命的意義
如果你話共產黨一定唔會屈服,我可以答你:「能知三日事,富貴萬千年」
係出面抗爭緊既個個都係有識之仕,做醫生既有,做律師既有,做地盤工人的也有,做老師既更不勝枚舉,他們並不是農民,絕對有獨立思考的能力,我相信絕大部份人都明白自己走上街頭的目的及後果,請大家批評之前拿出自己的良心,不要隨便說出一些刻薄的說話

【蘋果日報】李怡:蘋論:世界上沒有任何社會運動不擾民 (1327)

佔領運動持續。梁振英在電視專訪中,回應《時代雜誌》稱這場運動為「雨傘革命」,他說他從沒定性為革命,但認為是一場「失控的群眾運動」。群眾運動是中共的傳統說法,現代文明國家多稱為社會運動。按大陸百度的解釋,「在革命時期,通常利用群眾運動作為顛覆舊政權、支持新政權的工具。在新政權建立之後,群眾運動將轉變職能,變為保護新政權不被顛覆的工具或者作為政府決策和執行的方式。」因此,按照中共的思維,群眾運動是由政黨(中共)所領導和「利用」的,無論「新政權建立」前或後,群眾運動都應該是受控制的棋子。雨傘革命不受控制,故稱之為「失控的群眾運動」。
許多文明國家的社會運動,則是指體制外的群體抗爭行為,是由扭曲的社會情境、斷裂的社會關係所激發的集體抗爭。參與社會運動的人群或團體,通常不具有深厚的政治實力,也沒有政治參選的能力與機會,才會選擇體制外發聲。社會運動通常以和平與非暴力的方式進行,上世紀末在一些國家由於參與者採用一種特別的顏色或者花朵來作為反對獨裁政府、思想控制和爭取民主自由等普世價值的標誌,故這種社運也有了「顏色革命」的名稱。
社會運動的走向,取決於參與者的互動,往往非發起運動的人所能控制。比如這次的雨傘革命,雖最早源於佔中,但9.28突然在金銅旺三區有幾十萬人走上街頭形成遍地開花的局面,則絕非佔中發起人及最先表態佔中的民主派頭面人物所能預料。26日晚黃之鋒呼籲重奪公民廣場,導致他和其他學生被羈留,市民開始激起義憤。到9.28警方出動催淚彈,佔中三子呼籲示威者撤離,群衆反而大量湧現,並開始了三區佔領的局面。現在佔領運動已非政治明星所能號令。無論是號召撤離銅旺,或相勸群眾為「留得青山在」而暫時休兵,都沒有多少人理會。尤其在市民自發參與的旺角區,即使受黑勢力攻擊,許多參與者仍準備長期留守抗爭。連日來,記者在旺角區的採訪,見證了香港市民公民意識的成熟。
佔領運動給市民正常生活帶來許多不便,也影響了一些店舖的營業。有人認為拖下去會引起市民對佔領運動越來越反感。學聯也一再為佔領運動向市民道歉。但全世界的社會運動,從來都不可能得到全社會支持的,甚至支持者未必佔社會的多數。社運對不少市民造成滋擾,許多市民對社運不滿,是全世界所有社會運動的常態。1963年美國總統甘迺迪把民權法案送交國會時,他說這麼做會讓他輸掉連任機會,因此他相信美國人一半以上是不贊成給黑人平等權利的。反越戰期間,在加州柏克萊大學區,因學生的反建制抗爭,以致沒有哪一家商舖的玻璃櫥窗不被打破,商店老闆以至夥計,怎麼會支持這種破壞性的學運?然而,社運參與者爭的不是個人利益,而是社會正義與所有人的平等權利,只要相信目標符合公義,那麼即使社會有一半以上的人反對,參與者也會不顧成敗堅持到底。以香港爭取真普選來說,顯然有相當多着重近利而不及長遠的市民會反對佔領運動,但佔領者所爭取的是所有香港人的政治權利,是香港免於沉淪的未來。故即使不為許多人所認同,也不應放棄。而且,9.28香港市民的奮起,顯示反對中共從政經社三方面蠶食香港,不顧力量懸殊而堅持本土抗爭,已是香港民心所向,大勢所趨。因此,筆者認為,佔領者甚至毋須向受影響的市民致歉,因為你們已作出並仍在作出犧牲,不是為自己,而是為了市民的權利和香港的根本利益。我們實在應該對掀起雨傘革命的學生和民眾表示感謝。
會不會導致港共政權進一步野蠻鎮壓?甚至會不會使中共政權不顧國際觀感出動軍隊?筆者記得魯迅說過:「我向來不憚以最壞的惡意來推測中國人。」尤其是發展到今天的極權政府,真是甚麼事都做得出。但香港市民所表現的,是有史以來最文明最善良最溫和的抗爭,對這樣的市民下毒手,將使絕大部份香港人和所有正直的人類,永遠鄙夷這個殘暴政權。
香港人的長期抗爭會有結果嗎?絕對不樂觀。但人類學家、佔領華爾街運動的發起人David Graeber教授在他的新書《為甚麼上街頭》說:「人類的想像力頑固地拒絕死去。當強加在我們集體想像力的鐐銬被越來越多人掙脫時,那一刻,即便是最深刻灌輸在我們腦海中的那些關於甚麼在政治上是可能的、甚麼是不可能的預設,也會在一夜之間粉碎脫落。」
https://www.facebook.com/mrleeyee

李怡
周一至周六刊出

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
君臨天下 + 3

查看全部評分

回復

回復 東方不敗 的帖子

家破人亡
你做咩工?
回復

回復 herbalchung 的帖子

在政治下,你能分清絕對正確和錯誤嗎?六四事件 下軍隊屠城命令是正確還是錯誤?正確與錯誤只為觀點角度及政治取態問題
回復

我不敢說我們現在所做的都是絕對正確,但我相信若然今天選擇回家不作聲,繼續視而不見,他日可能連發聲爭取的機會都再沒有。

唔正確即係錯誤喇,講野咁有保留,自己都唔肯定自己啱晒呢?你見到又點。你可以做到d乜,最叻咪攪破壞打游擊,低層次既行為,無智慧既人先咁做  發表於 2014-10-16 20:51
回復

kailunlun 發表於 2014-10-16 11:56
我不敢說我們現在所做的都是絕對正確,但我相信若然今天選擇回家不作聲,繼續視而不見,他日可能連發聲爭取 ...

可能嘅事, 有無限可能呀。可能你今日出聲導致他日爭取機會冇又唔定。問題核心係依家未見其利先見其害, 成班自私精拎香港市民將來押上一注, 係香港市民唔願意賭嘅一注。
回復

kailunlun 發表於 2014-10-16 11:51
回復 herbalchung 的帖子

在政治下,你能分清絕對正確和錯誤嗎?六四事件 下軍隊屠城命令是正確還是錯誤? ...

所謂六四屠城時, 到處都係中外傳媒。有冇人影到軍隊坦克轆班示威者? 有冇人影到開槍打班示威者???     六四片網上大把, 我搵左好耐都搵唔到有軍隊屠城片段, 話就話死左幾千人, 不如幫大家手俾條link嚟開吓眼界。睇極都係坦克唔肯開過人民, 向天開槍, 疑似解放軍被虐殺嘅片。如果係作野就請收聲, 唔好埋沒良知, 誣陷他人殺人天理不容, 死後會落地獄嘅
回復

補充一吓,
我立場係有心攪亂社會、唔理其他人死活嘅自私精, 均係死不足惜
回復

樓主,我唔會話咩支唔支持佔中,但我絕對100%支持盡一切努力去爭取公義制度,全民普選就係為左要確保民主制度。爭取左咁多年,我覺得佔中運動係一個突破點,我好高興現在班學生係好有理想,佢地用咩手段去爭取我都支持,直到取得成果。
至於一D唔同理念既人,根本無需要回,因為大家追求層次唔一樣,試想想現在很多人只會用利益去衡量所有事,你同佢講理想?而他根本不知理想是什麼。
如果唔係見樓主有所熱誠,今次我都唔會回。之後有咩人作回應,我都唔會再回。

咁我捉住你老婆仔女威脅梁振英咁你支持我嗎?講你就天下無敵,做就低能無力早抖喇你。  發表於 2014-10-16 21:15
回復