香港龜友論壇

樓主: chiuchiu1234
打印 上一主題 下一主題

稀.鰭 買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了

建議樓主先把病龜和其他龜分隔開
快看龜書,  Medicine And Surgery of Tortoises and Turtles by Stuart McArthur, Roger Wilkinson, Jean Meyer.pdf 內的 chapter: general care of chelonians and hospitalisation, 希望幫助你加強龜隻的照料知識...即時帶龜龜去看獸醫....
回復

如果圖中為你養龜的場所,那小龜生病/暴斃並不出奇.....
回復

貨品一出門。。冇良老闆一定五認
回復

據聞有位師兄目睹稀鰭有一只達仔病佐好耐?如果系病龜,稀鰭仲羅出黎賣啊。。。。
回復

Kenneth0917 發表於 2014-9-26 22:57
據聞有位師兄目睹稀鰭有一只達仔病佐好耐?如果系病龜,稀鰭仲羅出黎賣啊。。。。 ...

回復

睇黎大家要好好討論下依家舖至得!仲有冇師兄師姐係依間野買過啲咩有問題?!
回復

賣左??我之前去問佢賣幾錢,佢話吾賣咖啵
回復

Ching,可以一次過買5隻阿達令人羨慕,不過咁都睇唔到其中一隻有問題兼隻龜弱到咁先發現,呢點我真諗唔明,萬幾銀隻龜俾我唔現場見佢搶糧都唔買。
點都好土瓜灣余醫生真係有心醫龜亦有好多經驗醫龜,即book啦,仲等網上意見?

萬幾銀隻龜俾我唔現場見佢搶糧都唔買 x2  發表於 2014-9-26 23:38
回復

回復 mma 的帖子

好可怕
回復

吳知係你養的環境差定係點,見D啊達隻隻都吳多靚仔。吳好話萬四蚊一隻就算八千蚊一隻都要考慮下。
回復

mma 發表於 2014-9-26 23:34
Ching,可以一次過買5隻阿達令人羨慕,不過咁都睇唔到其中一隻有問題兼隻龜弱到咁先發現,呢點我真諗唔明,萬 ...

"萬幾銀隻龜俾我唔現場見佢搶糧都唔買。"

haha講得好, 當年我隻達衝向前撞我隻手才買佢返黎。
回復

樓主一次買5隻,買果時有無觀察清楚先買?我唸都唔係新手啦,感覺好似D師兄弟比藍衫黨坤咁樣。我見張相,個環境真係好差。我唔係話樓主唔識養,人都會突然死亡啦,更何況寵物。試問邊間爬店賣噶寵物無病過?好似樓上果位師兄咁講,未買之前見到長期有隻病龜放出嚟賣,就係舖頭唔啱,如果呢個post係告發稀鰭賣病龜,我絕對支持。件事發展到呢個地步,盡快打電話約Dr.yu啦,最緊要救返隻龜。
PS:我對事唔對人,無偏幫邊個,如果有咩講錯,歡迎大家指出。
回復

我想問師兄你呢隻阿達係稀奇到買返來幾耐呀???
回復

師兄不如講下買左幾耐同乜環境養呢?!
我都養過阿達!基本上佢驚人既生命力係好難養得死同病!梗何況有養開龜既鋪頭,更加小有病阿達出現!!
點都好!希望盡快睇醫生,快啲康復!!
回復

之前係稀鰭都買過亞達,西豹都冇咩問題,解釋詳細有缺陷都講明啊,龜龜有病都有好多原因嘅,都係盡快睇醫生啦...祝早日康復丫
回復

chiuchiu1234 發表於 2014-9-26 20:48
稀.鰭   ,,,,買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了
本人      在       元朗      稀.鰭 Exotic Creatures    -   ...

老友你隻達仔買左返黎幾耐先發現有病
回復

師兄,我收到風話你D阿達買咗已經半年,依家先病還係一直都病?如果真係已經買咗咁耐,依家出呢個post,我覺得係你唔啱咯。對間舖頭聲譽影響好大。將心比己,如果你係稀鰭個老細,我相信你都會好無奈。
回復

chiuchiu1234 發表於 2014-9-26 20:48
稀.鰭   ,,,,買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了
本人      在       元朗      稀.鰭 Exotic Creatures    -   ...

细達養係甘既還景.無應識的養法.
回復

阿達出名捱得,可能巳經病咗好耐,快去睇醫生,唔好令佢繼續受苦
回復

ron 發表於 2014-9-27 00:16
師兄,我收到風話你D阿達買咗已經半年,依家先病還係一直都病?如果真係已經買咗咁耐,依家出呢個post,我 ...

你都知算把啦!又係益力多呀!
回復