香港龜友論壇

查看: 4873|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手設置龜箱

樓主
各位前輩好, 小弟新手, 想加入養陸龜行列.

已老慮多時, 並爬文很久, 但越爬就越多問題, 現在總算想好底材, 食物等, 但到最煩的燈具, 想請教一下各位前輩

豹龜b x 1
龜箱大約60x38x45cm (會諗住拆晒四面通風D, 但會留返底盤半尺高以防龜龜爬走, 及頂蓋放燈具)

想請問
1. UVB 燈
- Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈 --> 這個可以嗎?
- 請問如接駁時間制set 開關, 會不會有任何危驗
- 諗住每日由8am至5pm 開

2. UVB 鎮流器
- 美國通用GE 64582x 220v (魚街係咪都想見到有得買?)

3. UVB 燈罩 / 燈具
- 請問有沒有一定要用邊一種先啱Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈 ?
- 請問有沒有一些推介

4. 聚光胆
- Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB 應該不能提供一個特別熱的熱點, 對嗎?, 係咪要買多一個聚光胆?
- 曾經爬文見過有提及Philip Par 2.0 射燈, 可以嗎?
- 需要加燈罩嗎?
- 請問如接駁時間制set 開關, 會不會有任何危驗
- 諗住每日同UVB 燈一同開, 由8am至5pm 開

5. 暖燈 / 陶瓷燈 (晚間用, 或冬天全日用)
- 想買來用作晚間保溫
- 請問有沒有一些推介
- 還是沒有需要用? (雖然夏天應該不太需要, 但香港冬天有時都得十度左右, 而者有少量機會會開冷氣><)

6. 設置
- 心目中諗住uvb燈 / 暖燈 / 陶瓷燈 放箱頂中間,
- 射燈 放箱較邊
- 實制會再測試溫度, 但這種概念問題應該不大嗎?

抱歉, 問題較多, 但一爬文見到各種燈的型號及火數就越睇越亂.

請指教~
謝謝

回復

沙發
回復 Kelvin1116 的帖子

我有個120x50x50cm的木爬箱,整晒設備,8成半新淨,有燈有陶瓷膽齊晒,送晒水盤,一插電制養得龜$1000俾埋你,但要有車來元朗攞,有興趣請pm留電
回復

板凳
火水. 發表於 2014-9-16 22:40
回復 Kelvin1116 的帖子

我有個120x50x50cm的木爬箱,整晒設備,8成半新淨,有燈有陶瓷膽齊晒,送晒水盤, ...

謝謝你先,但太大不合用喇。
而且想自己試下set
回復

地板
Kelvin1116 發表於 2014-9-16 08:38
各位前輩好, 小弟新手, 想加入養陸龜行列.

已老慮多時, 並爬文很久, 但越爬就越多問題, 現在總算想好底材, ...

你的60cm箱, 應該不適合用Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 這燈要用45cm高.
Exo接時間制開關, 沒任何危驗.
Exo能提供一個熱點, 但由於太高, 熱點溫度會不足.
Philip Par 2.0不適合, Exo一齊用.

建議你加熱燈買60-100w飛利浦R63磨沙射燈, 接上光暗制, 咁你就可任意調溫度. 如不加光暗制, 就用40w.
75w陶瓷加熱, 接溫控就用100w陶瓷.
回復

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 00:11
謝謝您,

不好意思, 龜箱的高度應該是60(長)x38(闊)x45cm(高)

Zoomed 10.0 + 飛利浦R63, 比較適合.
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了.
回復

waiman 發表於 2014-9-17 11:35
你的60cm箱, 應該不適合用Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 這燈要用45cm高.
Exo接時間制開 ...

謝謝您,

不好意思, 龜箱的高度應該是60(長)x38(闊)x45cm(高)

另外, 昨晚再爬了waiman 兄您的文, Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈連套裝鎮流器實在是太貴了, 用GE 果隻鎮流器, 自己又怕唔太識換高絕綠電線.

如果 UVB 燈改做  [ZOOMED ReptiSun® 10.0 Compact Fluorescent Lamp 26W]   配您曾提及用   [REPTI爬虫陆龟灯罩深桶灯罩太阳灯uva uvb陶瓷加热器灯夹RL02L],   再加  [60-100w飛利浦R63磨沙射燈]  加熱或聚焦,  應該可以嗎?

如果陶瓷加熱, 有沒有那一個牌子比較好的作推介?

謝謝您~
回復

waiman 發表於 2014-9-17 14:26
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了. ...

Thank you very much!

最後想問一下, Zoomed 10.0 壽命大概是多久要換個一枝新 (不好意思, 應該不會買一個UVB 儀器去check)

一般來說, 如果UVB燈每日只開 8小時, 係咪都用到兩年 (假設壽命是6,000小時)

回復

waiman 發表於 2014-9-17 22:36
每天10-11hr, 半年一換.

唔該晒!!

幫咗好大忙, 終於可以去set 好個龜箱喇
回復

Kelvin1116 發表於 2014-9-17 03:41
Thank you very much!

最後想問一下, Zoomed 10.0 壽命大概是多久要換個一枝新 (不好意思, 應該不會買一 ...

每天10-11hr, 半年一換.
回復

waiman 發表於 2014-9-17 14:26
陶瓷是很普通的東西, 找個名牌中最便宜的就行了. ...

想請問師兄是否日間用R63,晚上用回陶瓷膽呢?
回復

小奶油 發表於 2014-12-2 04:11
想請問師兄是否日間用R63,晚上用回陶瓷膽呢?

是的.                .
回復