香港龜友論壇

查看: 2574|回復: 6

高手請進, 係公園捉到....已補相

話説昨天老婆買鎹經過公園時見到兩隻鬆C蜥,就叫我去看看. 我馬上到公園, 見到兩條鬆C蜥台起頭動都不動地晒太陽. 我埋去捉起牠們時都沒有跑走, 心想一定是有人把牠們遺棄在這個公園. 再只細看看, 牠們身上都有不同程度的傷痕, 我捉起的第一隻(阿A)身上前半身有明濕皮膚病(呈黒灰色), 左邊脛部還有一粒肉芽, 左邊前掌有一指彎曲和四趾無晒指甲(好可憐), 還好就是無影響行動. 跟著在大約二十呎外有另一隻橙黄色的同伴(阿B), 身型比前一隻大, 可能是雄性. 但這一隻身上傷痕纍纍,有被貓咬過痕跡(估計), 還有脱水的跡象, 双眼也睜不開, 頭部嚴重擦傷, 非常可憐. 之後考累左十秒決定帶牠們回家. 我本身從未養過蜥蜴, 所以一知半解的.
     回家後馬上用命脈的紅碘來幫牠們浸泡消毒.. 然後再安頓牠們. 格了兩小時後再浸retoboost半小時. 阿A浸無十分鐘就自行跳出來. 阿B就浸足半小時, 起初都吾肯飮水, 我見牠微張開口就直接滴水落牠口内, 不久牠就伏低頭飲水(飲左成分鐘). 之後我幫牠們滴眼藥水和搽眼膏, 餵了幾片桑葉(但吾食), 晩上再重覆以上這些動作. 之後就等牠們好好休息.

想請各位有養過鬆C蜥的師兄姐幫幫手.........
問題如下.
1. 底材最好是用什麼?(現在用住假草皮可以嗎?)
2. 如果室温有30度還需開60w spotlight?(現在有開?)
3. 水盆上的水加retoboostok嗎?(現在有加)
4. 主糧用蠶虫可以嗎?(收工去買)
5. 可以餵乾糧?(邊隻好)
6. 皮膚病怎樣處理?
7. 港島有無神医聖手識医鬆C蜥?(医生)
感激萬分各位. 以下是阿A 和阿B 的第一天救回家的相.

牠是阿A

阿A皮膚病得很嚴重

牠是阿B

阿B比較弱. 脱水的程呈比較嚴重和頭部及身上有多處傷痕
回復

系咪樹蜥黎咋

百份百係鬆獅蜥  發表於 2014-9-15 23:45
回復

吾該晒師姐..  發表於 2014-9-16 12:58

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
leonardomonster + 1 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 leonardomonster 的帖子

西灣河健河獸醫醫院有位醫生識醫龜,但吾知識吾識醫鬆C。

評分

查看全部評分

回復

回復 Mayo 的帖子

我的陸龜之前都是他們医..Dr Christ 好西利的. 但返返澳洲
回復

我之前有幫人E過鬆既...不過我住元朗...蠶蟲當然好啦^^ 因為鬆是要熱點的..所以室溫有30度都無用..要照UVA個位有35~38   令一面要有28左右.不過依家有病個熱點低反小小就可.乾糧就無咩用啦..因為好小鬆會食..底才用紙巾...E家有病更加要用..如果你想令係用沙既..不過有病用沙ED底才好易知生細菌..仲有電解的話..可用人飲果種寶礦力1包開10公升水..皮膚病比較難E..兩隻分開養..D相放5大睇吾到...你吾介意的話可WTS我 比相我睇睇既^^ 54034909

評分

查看全部評分

回復

回復 尐鴻 的帖子

多謝少鴻兄...今晩whatsapp 相給你.
回復