香港龜友論壇

查看: 3071|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

書到用時方恨少....

樓主
堆單對你就係最好既教材,拎到上手問人讀音/查點讀,記住個音,留意串法,會捉倒路。
甚至你可以由姓氏入手,姓安既英文係On,加個H係前面,g字係後面,成Hong,就係康字既粵語拼音了。

你話想學既「拼音」係叫phonics,我做細路仔時學英文不知不覺學埋既,例如見倒s知道係讀「時」。
依家興就噉學phonics,小朋友學完望住個未見過既英文都讀得出(但唔識解唔識用)
回復

沙發
阿強 發表於 2014-8-26 22:01
我試過咁做,但問得多,人地都覺煩……

返工要快,查得倒係咩地址就算數先。
依家人人都有智能電話,你裝返個apps,搭車/得閒查返讀音咪得囉。
回復

板凳
阿強 發表於 2014-8-26 22:48
ok

但番工地址通都係果d屋邨,酒店名多,真係要靠臨場發揮,我就係比依d即時性比你既地址名搞到好頭痕, ...

講極你都唔明

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
beejjb + 1 一針見血

查看全部評分

回復

地板
阿強 發表於 2014-8-27 00:12
果彈誤會咗師兄意思,而家明了

師兄意思係叫我平時得閒果陣,將我平時送貨會接觸到既地方名翻譯哂佢先, ...

係呀,要平時勤力啲,留意多啲,要用心記下啲字。
回復