香港龜友論壇

查看: 6292|回復: 25

水龜龜減肥餐單 !!!!!!!!!!

我隻小可愛smile實在太過肥女同肥仔啦!!!!!!!!
依家決定要幫佢地減肥!!

d肉吱哂出黎.. 太多肉啦 師兄們都話佢地太肥啦~

現正決定一天8匙命脈幼糧匙既龜糧 轉做 5匙~~!! (糧係用 Nuteafln MAX 營養糧+ZOOMED 綠色條 / 櫻花糧+太陽三色糧 )
蓬星期三有蝦乾食~  一時時先有菜子吃... 考慮緊俾唔俾少少水果佢地食 e.g.蘋果

各位c兄c姐既龜龜太肥既時候, 會點開減肥餐俾佢地食?
點俾佢地做運動呢

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
Mike記 + 1 多謝分享
龜龜ying + 3 多謝分享

查看全部評分

回復

我都係減少M糧份量

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

小迪迪 發表於 2014-8-17 23:27
我都係減少M糧份量

我今日開始俾5匙佢地食

c兄你d 龜全部都有個 b字
回復

龜仔細細原來咁大食我通常大隻俾2-3匙, 細隻1-2匙日日餵會減量, 大隻果D隔日餵差唔多
回復

wel524 發表於 2014-8-17 23:48
龜仔細細原來咁大食我通常大隻俾2-3匙, 細隻1-2匙日日餵會減量, 大隻果D隔日餵差唔多 ...

隔日餵既話,,,我驚我唔得閒餵佢地果時 叫屋企人餵佢地會唔記得餵..日日餵安全d
冬天會隔日餵

依家佢地3隻+埋5匙... 應該差唔多掛.....個食量 正常番d
c兄見到小可愛咁肥 .... 以為我養鱷龜
回復

回復 seira2242527 的帖子

冬天唔餵.....咁多 天氣暖D果時先餵, 有時隔2-3日, 有時天氣凍5-7日都會, 冬天食量真係減左好多, 我諗加埋都係1-3匙

鱷龜

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
seira2242527 + 3

查看全部評分

回復

wel524 發表於 2014-8-17 23:57

冬天唔餵.....咁多 天氣暖D果時先餵, 有時隔2-3日, 有時天氣凍5-7日都 ...

係呀 ... 冬天既都要減...! 太肥唔好 雖然佢地肥d好可愛 不過健康重要d!

回復

我會數糧比佢食
每日得咁多,星期日就有蝦(要乖先有得食),平日屋企有菜就會比少少佢
每日食完野都會捉佢出黎行下(佢日頭只會係到晒太陽吾郁)
多數行完都會有得去廁所,到時換埋水就可以一次過(係個主人太懶)

評分

查看全部評分

回復

最近我留意小B,都發現佢肥到龜頭都縮唔到入殼
以家試緊隔日餵,希望佢會瘦返少少啦~~^^"

評分

查看全部評分

回復

龜龜ying 發表於 2014-8-18 15:28

最近我留意小B,都發現佢肥到龜頭都縮唔到入殼

haha 我果d都係縮唔番入去
回復

你d龜龜而家幾大隻幾重喔~?
我印象中小b已經過左200克
回復

龜龜ying 發表於 2014-8-18 18:35

你d龜龜而家幾大隻幾重喔~?

冇幫佢地榜過

龜龜應該體長有12 cm....應該再大d tim
回復

我噶赫曼都係好大食噶!
回復

xggylt122338341 發表於 2014-8-18 23:20

我噶赫曼都係好大食噶!

咁點算呀??
回復

咁應該重過小B好多。。
反而我冇幫佢地度身,只有磅重~
今晚有時間返去幫佢地度下先

評分

查看全部評分

回復

回復 wel524 的帖子

我的大隻都係每天早晚俾縂共2匙(糖匙),是否太少?
回復

wel524 發表於 2014-8-17 23:57

冬天唔餵.....咁多 天氣暖D果時先餵, 有時隔2-3日, 有時天氣凍5-7日都 ...

依家1日1隻養2克糧(差唔多....)
回復

正確決定,支持!太肥真係好可能會影響健康。我嘅養龜經驗得幾個月,暫時未試過太肥。

評分

查看全部評分

回復

我隻食唔飽會偷走⋯放風會出黎執野食,搶狗糧⋯唉

食狗糧!?  發表於 2014-8-28 14:45
回復

努力幫龜龜減肥!

評分