香港龜友論壇

查看: 4344|回復: 18

MegaRay太陽燈

有冇師兄用緊丫??有冇咩特別需要注意??謝謝!
回復

我一路都係用M燈~整體算唔錯!無乜燒過!0的龜又健康色水又可以(可能唔關燈事)新出70W好好用~無左之前太熱既缺點,可以放到12吋用!!要留意既係太強UVB小心對眼

回復

LCH 發表於 2014-8-12 09:49
有冇師兄用緊丫??有冇咩特別需要注意??謝謝!

唔好買MegaRay太陽燈, 因為MegaRay第五代太陽燈, 已移走UVB/D3波段, 係高強度UVB但非常低D3效率.
Mega-ray第5代, 30cm = UVB 200uw/cm2, 但實際的D3效率, 只是相等於一個Zoomed 10.0 26w UVB, 相等於30cm = UVB 30uw/cm2的效率.

回復

leofung 發表於 2014-8-12 13:01
我一路都係用M燈~整體算唔錯!無乜燒過!0的龜又健康色水又可以(可能唔關燈事)新出70W好好用~無左之前太 ...

Mega-ray 70W唔係太陽燈, 而係Mega-ray Metal Halide 70w UVB, 係UVB金鹵燈, 佢係用5,000v既高壓電, 要用專用既金鹵高壓火牛去著燈既.

但大陸同歐洲有賣Mega-ray 70W太陽燈, 果D係假Mega-ray燈.

現時MegaRay全部太陽燈都係超低D3效率既垃圾燈.
Mega-ray 70w UVB金鹵燈係UVB/D3接近正確既頂級燈, 不過Exo Terra SunRay Metal Halide 70w UVB金鹵燈, 既UVB/D3正確性, 強度和價錢, 都比Mega-ray金鹵燈好好多.

但係Exo Terra既專用金鹵高壓火牛連燈架, 就貴到很過份, 但可以用美國通用GE 64582x 220v金鹵火牛代替(這是唯一可代替的, 還沒發現其它廠或GE其它型號能代替).

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
KPS + 2 功德無量!

查看全部評分

回復

waiman 發表於 2014-8-13 05:24
Mega-ray 70W唔係太陽燈, 而係Mega-ray Metal Halide 70w UVB, 係UVB金鹵燈, 佢係用5,000v既高壓電, 要用 ...

師兄, 想問知唔知那裏有賣"美國通用GE 64582x 220v"? ebay 好似無, Many Thanks!
回復

回復 waiman 的帖子

多謝燈神指點!不過我仲有用!!
回復

KPS 發表於 2014-8-12 20:33
師兄, 想問知唔知那裏有賣"美國通用GE 64582x 220v"? ebay 好似無, Many Thanks!  ...

千祈唔好买错美国GE既其它型号.

美国GE型号64582x 70w镇流器220v:
http://item.taobao.com/item.htm?id=36550017379
http://detail.tmall.com/item.htm ... a1u59jl47e5&mt=

KPS
Thanks! ^_^  發表於 2014-8-13 10:52
回復

我仲買左個100w
回復

多謝分享
回復

waiman 發表於 2014-8-13 05:12
唔好買MegaRay太陽燈, 因為MegaRay第五代太陽燈, 已移走UVB/D3波段, 係高強度UVB但非常低D3效率.
Mega-ra ...

咁C兄建議用咩UVB燈? POWERSUN?

比鑽紋用的, 謝謝
回復

大少 發表於 2014-8-13 01:54
咁C兄建議用咩UVB燈? POWERSUN?

比鑽紋用的, 謝謝

鑽紋龜用Zoomed 1.0 26w UVB足夠.
Zoomed Powersun係2010年就已因法律條例而改成為垃圾燈啦.
回復

waiman 發表於 2014-8-13 15:16
鑽紋龜用Zoomed 1.0 26w UVB足夠.
Zoomed Powersun係2010年就已因法律條例而改成為垃圾燈啦.
...

咁如果我同時想要熱力及UVB呢?

因為我個燈罩得一個位
回復

大少 發表於 2014-8-13 02:21
咁如果我同時想要熱力及UVB呢?

因為我個燈罩得一個位

除左Mega-ray Metal Halide 70w UVB金鹵燈和Exo Terra SunRay Metal Halide UVB金鹵燈之外, 冇乜燈好.

2013一月開始至今, 全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 因為西歐現在已全部統一, 以UVB 30-40uw/cm2為標準, 全部燈都已改成超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類.
回復

放假野..條仆 街仔
回復

尼條弱智仔  淨識私底下小我 係到噪又R底
回復

Waiman 大, 我想問如果我只可以把鑽紋龜放在獨立地方曬燈 (即係我唔可以放支燈係缸上面長開), 咁我想問, 鑽紋龜要曬幾耐先夠?

同埋係咪曬的同時要比水佢? 因為我睇D鬼佬話要佢地 completely dry out. 但唔比水我又驚佢地中署

謝謝解答
回復

"超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類." 如果 2 種燈都買各一, 一起咁用, 又會唔會變反 UVB 及D3 都高呢.
回復

大少 發表於 2014-8-27 01:56

Waiman 大, 我想問如果我只可以把鑽紋龜放在獨立地方曬燈 (即係我唔可以放支燈係缸上 ...

鑽紋水龜晒30min都夠了, 曬時最好completely dry out.
回復

chrispw 發表於 2014-8-27 10:09

"超低UVB強度但高D3效率, 和強力UVB但實際只有非常低D3效率的這兩類." 如果 2 種燈都 ...

唔會, 不變.
回復