香港龜友論壇

樓主: seira2242527
打印 上一主題 下一主題

通常眼鏡點計錢,,?

龜痴 發表於 2014-8-8 23:40
我昨天配了一副。。。

鏡匡$300

看來我係完全比間野呃昆左
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 23:39
過份呀過份呀  透露地址

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
seira2242527 + 3

查看全部評分

回復

Nicole1010 發表於 2014-8-8 23:42

好後悔冇黎攞料 唔該c兄

論壇係這樣使用的  發表於 2014-8-8 23:45
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 23:41
竟然.....係行過買  c兄太好運....完全冇得同c兄你相比
過d運黎  ...

個次我出街,見到有眼鏡店,我咪去驗下眼。跟住就買了。
回復

Nicole1010 發表於 2014-8-8 23:44
個次我出街,見到有眼鏡店,我咪去驗下眼。跟住就買了。

c兄你都好即興波

無聊呀媽  發表於 2014-8-9 11:51
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 23:42
看來我係完全比間野呃昆左

你已經買左?
名牌鏡片?
好深近視?

點解成千蚊甘貴???
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 23:37
嘩   果間野...好過份 似熟賣熟
c兄係咩鏡片? 波離 平好多波
...

超薄鏡片,好似係樹脂或者玻璃

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

通常眼鏡舖只用眼鏡框優惠做宣傳, 如什麼標示鏡框$100, 但未計鏡片價格,
鏡片價格視乎牌子、厚薄程度、鏡片類型eg漸進鏡, 全視線鏡, 防uv鏡, 玻璃鏡, 纖維鏡
兩樣加埋就係副眼鏡總價

200算淺近視, 200散光就應該好深,
深近視或深散光係有機會要加錢用高質或薄一D既鏡片, 戴時會較輕巧, 無咁易滑落,
通常玻璃鏡好少人配, 雖然平, 但係易打爛同重, 所以好多人加錢配較薄而輕既纖維鏡, 但較貴又易花d,
再貴d既鏡片就係更貴既纖維鏡, 愈薄愈輕, 戴起黎會更舒服,
其實我覺得千幾唔算貴, 聽過身邊好多人講大多數深近視或散光較深既都要上千元,

另外舖頭既服務比較, 通常配鏡貴D果D舖/眼鏡連鎖店會多一個重新複驗步驟,
用機照眼球CHECK度數, 再加入房用鏡逐步複驗,
再配載模仿適合度數既鏡框出房睇下野, 睇下習唔習慣,
樓上店平果D后面果兩步可能會無, 配鏡度數可能未必咁準,
另外有D舖可能得一個視光師, 用機驗度數操作部機/店員可能唔係視光師

其實好多舖頭既店員都會游說顧客專揀貴d既框, 始終款式或牌子好因人而議,
店員梗係想你買貴d, 等佢賺多d,
我諗你有機會買左名牌框, 有d名牌框真係好貴, 要成千元, 加埋鏡可能要二千蚊都唔定,
鏡可能加左錢買d特別鏡 eg. 全視線, 即係會變色果d, 如果唔係應該不到上千元

非常清晰  發表於 2014-8-9 10:07
+1  發表於 2014-8-9 10:03

評分

參與人數 3威望 +8 收起 理由
seira2242527 + 3 功德無量
地獄火 + 3 熱心幫助
chan359777 + 2 完全中晒

查看全部評分

回復

鏡有名牌匡亦有名牌樣樣要好個價可以去到好貴,$1500已經好正常及好普通價!
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 22:54
散光近視200度高清鏡片... 加埋個唔知咩牌子既匡...  成1500蚊
呢個價會唔會俾人呃左架
聽 ...

1000% 比人搵笨 seven
我用果 d 超薄鏡片連框都係 $100. 副 ja,窮人恩物
回復

seira2242527 發表於 2014-8-8 23:41
竟然.....係行過買  c兄太好運....完全冇得同c兄你相比
過d運黎  ...

呢位 5 g 係 c Hing 定 c mui 既運都要,妳果然係大冒險家
回復

龜痴 發表於 2014-8-9 00:04
你已經買左?
名牌鏡片?
好深近視?

買左.. 唔深呀 有d散光!
鏡片我都唔知係未名牌-.-
框冇記錯400左右.. 其餘都係鏡片既錢!
回復

chan359777 發表於 2014-8-9 08:41
鏡有名牌匡亦有名牌樣樣要好個價可以去到好貴,$1500已經好正常及好普通價! ...

匡應該唔係咩大品牌! 我遲d拎左眼鏡再上黎同大家分享咩牌子,,, 我都冇留意個匡牌子係咩~"~
回復

地獄火 發表於 2014-8-9 13:58
1000% 比人搵笨 seven
我用果 d 超薄鏡片連框都係 $100. 副 ja,窮人恩物 ...

好過份 似熟賣熟
吸取教訓 下次唔會再中招

回復

地獄火 發表於 2014-8-9 14:04
呢位 5 g 係 c Hing 定 c mui 既運都要,妳果然係大冒險家

haha
回復

wel524 發表於 2014-8-9 02:29
通常眼鏡舖只用眼鏡框優惠做宣傳, 如什麼標示鏡框$100, 但未計鏡片價格,
鏡片價格視乎牌子、厚薄程度、鏡 ...

咩牌子匡我都唔記得左lu 不過我散光得一隻眼 10幾度
舖頭有幫我做哂眼球CHECK度數 都有入房用鏡逐步複驗!
總知查左勁多野=__-=~~ 你所講既服務佢都有做哂!
仲俾我慢慢坐起度試哂各款眼鏡..!
幫我驗果個冇記錯既 都係視光師黎!
回復

wel524 發表於 2014-8-9 02:29
鏡片價格視乎牌子、厚薄程度、鏡 ...

plasta90 眼鏡
swisscoat鏡片~ 高清防塵防反光~

回復

chan359777 發表於 2014-8-9 08:41
鏡有名牌匡亦有名牌樣樣要好個價可以去到好貴,$1500已經好正常及好普通價! ...

plasta90 眼鏡

回復

neillam 發表於 2014-8-8 23:21
匡由幾百到幾千都有,通常講得出牌子個D都要千幾起。鏡片一般7百左右,加薄加散光加靚鏡片等於加加加錢。女 ...

plasta90 眼鏡

回復

回復 seira2242527 的帖子

plasta90 眼鏡 ---->係網上睇到D人講話係韓國品牌, 又輕又薄幾舒服, 淘X價二百幾人仔, 不過唔使覺得唔抵, 通常D架都係成本好平, 貴通常貴係鏡同服務, D人評價咁好, 質料應該都OK

swisscoat鏡片----->高清防塵防反光~聽落好似無咩特別, 查過D價好難講係咪貴左, 不過我覺得舖頭買鏡係買服務多過買鏡, 如果要千幾蚊, 我諗我會選擇全視線鏡, 因為眼鏡通常一兩年就換一副, 防塵防反光果D效果都好似差唔多, 唯有相信尼D鏡片都係一分錢一分貨

如果我係C姐個CASE,我覺得我好大機會88無下次, 會轉店, 不過唔緊要, 試番一年先諗都未遲

副眼鏡幾靚, 搞度我都想去配添
回復