香港龜友論壇

查看: 3575|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

金錢草

樓主
各位師兄你們好,請多多指教!
相信好多師兄都會俾金錢草粉俾龜食,
但請問”新鮮”金錢又可唔可以俾龜食呢?
如果可以的話,功效是否與”金錢草粉”相同呢?

回復

沙發
得            
回復

板凳
Nicole1010 發表於 2014-7-8 14:35

多謝師兄!
咁即係新鮮金錢草同乾的無分別功效亦相同?
回復

地板
Gentoo 發表於 2014-7-8 22:32
多謝師兄!

我想...沒有吧
回復

Gentoo 發表於 2014-7-8 22:32
多謝師兄!

我想...沒有吧
回復

Gentoo 發表於 2014-7-8 00:36
各位師兄你們好,請多多指教!
相信好多師兄都會俾金錢草粉俾龜食,
但請問”新鮮”金錢又可唔可以俾龜食呢 ...

功效相同.

但其實呢D係少食為妙, 除非已確認左有石, 否則冇必要時唔食就最好, 它可助排石, 但同時又可助結石的.

如果一隻蘇, 三五七日都冇排過酸, 所以試下比佢食一次金錢草, 食左之後第二三日真係排一堆酸, 甚至小碎石, 你就會覺得金錢草真係有用. 但係真的嗎?
其實事實上亦可以是蘇体內根本就冇酸亦冇石, 果D酸或小碎石, 係金錢草造成既.

回復

謝謝。現在停用金錢粉(盾B)
溫度。33至.32
濕到。70
M糧,牧草,SUDO糧,桑葉(現在鈣粉1星期3次OK嗎)
剛回來天天加鈣粉!5日後有排酸兩次。之後一星期排1次?現在一星期後無排酸??
如果天天加鈣粉是否會導致結石??
這份餐單ok嗎?
養盾龜是高深學問
回復

waiman 發表於 2014-7-10 01:28
功效相同.

但其實呢D係少食為妙, 除非已確認左有石, 否則冇必要時唔食就最好, 它可助排石, 但同時又可助 ...

多謝師兄指點!
你講的都有可能性!
我記得睇過1個post,內容提及龜內的酸量是根據主人給予的食物,如果食物含草酸少,龜內的酸也會少o
回復

Gentoo 發表於 2014-7-10 00:08
多謝師兄指點!
你講的都有可能性!
我記得睇過1個post,內容提及龜內的酸量是根據主人給予的食物,如果食 ...

龜體內的酸, 是根據食物的水份, 蛋白, 草酸, 空氣中的水份, 及因加熱而烤乾水份的速度.

食物中是會有草酸和蛋白質. 龜吃了食物, 新塵代謝蛋白質之後的含氮廢物就是尿酸; 在水份不足的情況下, 龜的腎臟會從尿液中反覆重複吸收利用尿液中的水分, 形成尿酸的濃度增高.

陸龜的食物中的草酸鈣晶體在尿中, 是處於 "不飽和" 狀態而能完全溶解的, 但當龜的水份不足, 草酸鈣晶體就會進入 "超越飽和" 狀態, 而產生了 "結晶核", 龜從尿液重複吸收水分, 又使尿酸濃度過高, 就會產生結石.

蘇龜食金錢草助排石, 在於利尿及能令尿道壁抽縮, 增加排尿時的內壓. 但問題出在吃了金錢草並非即時能產生作用, 和蘇龜(大部份)的習性是不會主動去喝水, 當吃了金錢草之後, 蘇龜被金錢草影響而排尿多了, 如不主動去喝大量水而補充回水份之時, 陸龜的腎臟就會從尿液中反覆吸收水分, 形成高濃度尿酸, 甚至結石.

因此, 很多人給蘇吃了金錢草後, 見到蘇排酸, 就很開心並且會認為金錢草很有效, 但事實上很可能是那蘇的體內, 根本就沒酸沒石.

我看了人人說金錢草有用, 做過一些實驗.
6cm的蘇, 在冬天, 室內有恆溫中央暖氣系統, 箱中用溫濕控器, 溫控接上UVA, 濕控設80%接噴霧機, 24小時噴霧, 固定了日夜各溫濕度, 白天27-28c, UVA聚光燈射點29-30c, 然後用固定又單一的食物, 只用固定比例的糧(T-rex)加提摩西草粉, 絕不再加其它, 在已長期確定了能不排蛋花和膏狀酸或任何可見的酸之下, 開始做試驗, 白天溫濕度不變, 晚上噴霧機濕控80%不變, 但晚上加一個150w陶瓷燈, 放在龜洞上, 再加一個人用的200w小型暖風機向著龜洞吹, 陶瓷燈和暖風機接到同一個溫控, 設23c自動關.

在1-2天之內, 蘇就變成排大量膏狀酸, 或膏狀酸加小碎石, 如連續這樣用三天, 6cm的蘇會排出大石頭.
我為了找出酸和結石的數據, 我做過兩次連續這樣三天, 蘇兩次都會出排8-12mm但扁形的大石頭, 黃金歐陸要5天才形成8-12mm的大石頭.

另一試驗是只做只一天就立即停, 能令蘇和黃金歐陸蘇變成排大量膏狀酸. 一天就立即停的我反覆做過N次試驗, 已確認是萬試萬靈.
連續三天才停的我就不敢做多(以免搞死龜), 只共做了兩次就不再做了.
又另外做的是天天在食物中混入了金錢草粉給蘇吃, 把龜箱中水盆拿走, 2-4天之後就會見到排酸排石了.

註: 我是用不用排酸的方法養蘇的, 2-3個月, 才會排一次一點點蛋花酸.
回復

盾B便便天天有。排酸1星期無1次??
每晚都浸水20分鐘
回復

謝謝師兄長細的資料,我完全明白啦!
回復