香港龜友論壇

查看: 4567|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

你地屋企隻龜點養?

樓主
企缸養水龜,唔係化?
回復

沙發
黃肚理應鍾意水多過陸地,奇怪!
回復

板凳
我e家用緊個一尺多d膠缸,養緊一隻個殼6cm巴西。二寸水深,有條膠橋比佢上水。冇過濾,日日換水。分缸餵食,隔日餵。有射燈照住陸地。
之前本來有多隻巴西苗,可惜猝死。
回復

地板
你不如認真諗吓點解佢哋唔鍾意係水,我覺得一定係你個setting出問題。
回復

龜之力 發表於 2014-6-16 18:08
可能厭個缸小, 周時想爬出來...

都有可能,亦可能係其他n個原因。
回復

龜之力 發表於 2014-6-17 11:18
之前買個缸好開心, 但大個左, 鍾意企缸多過返屋企.....

我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好,好似上一代人粗養咁。廿幾、三十年前,我阿媽就係將d龜養喺廁所sink盆下面。
回復

回復 Uncledash 的帖子

我阿媽嗰時有個細水盆比佢哋,等佢哋自己簡喺水定地上。
回復

26寸太細啦!我估最好有4尺x1.5尺。
查實如隔日餵,加上控制食量,分缸餵食。食飽最少等一個鐘,比佢哋痾屎,日日換水。多d水量,理應d水唔會好污糟。如二隻個殼大過15cm,就可以三日餵一次。
夜晚唔好開uv燈,否則佢哋訓唔著。
我估佢哋唔鍾意喺水可能因:水太污糟或其他水質問題,水太熱,缸太細,個缸太光,放缸位置太嘈吵或常震動…等。
回復

龜之力 發表於 2014-7-3 10:01
可能, 我會留意,下呢方面, 剛用左個大膠箱, 加浮板, 但佢地好似唔多鐘意.

你二隻龜真有性格。
回復

可考慮ZooMed growth formula,買最細樽嘅,食晒樽糧嘅時候就好可能要轉成體糧。
回復

係亞成體,就快變成體。e隻喎:http://zoomed.com/db/products/En ... D=2&EntryID=213,大把舖頭有。同系列仲有幼龜糧同成體糧,要睇清楚,因個包裝好似,唔好買錯。
回復