香港龜友論壇

查看: 4564|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

你地屋企隻龜點養?

樓主
龜之力 發表於 2014-6-16 18:30
我都係放水盤俾佢地開大, 同埋食飯.... 因為之前個FILTER 唔得, ALL 完屎D 水好快臭 ,佢地都唔 LIKE浸住. ...

長期噉養對個殼唔好
回復

沙發
龜之力 發表於 2014-6-13 13:21
我個2 隻黃肚... 唔 LIKE 浸水... 反而LIKE周圍爬.....

你點知佢唔鍾意游水架
回復

板凳
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?
可唔可以貼下你兩隻龜黎睇下?
回復

地板
Mike記 發表於 2014-6-17 11:33
我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好, ...

sink盆下面,有無俾水先?
我爸爸7x年係大陸拎左兩隻龜落黎諗住食,一隻梅花,食左。一隻三線,無食養起左。
佢地唔知要養係水度,其實初時連要俾水佢飲都唔知,就噉放係露台,隻龜口渴嘛,成日走去去水位搵水,呀爸仲鬧佢唔乖,成日塞住去水。
到我呀麻牌友黎打牌睇到,話要俾水佢飲,佢自始先分倒隻水碟仔......好彩係拎黎時已經係成龜,個殼型無事,但經過30年乾養,三線唔見左,成個殼黑曬了,啲橙肉仲必曬出黎,我細個成日篤佢!
回復

龜之力 發表於 2014-6-17 11:49
我D 相係晒手機...  但我又唔想用公司 PC CONNECT 我 APPLE 手機 D 野....

唔緊要丫,唔趕既,你得閒再貼。我係好奇你呢種養法隻龜有無咩影響
回復