香港龜友論壇

查看: 4568|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

你地屋企隻龜點養?

樓主
我屋企2 隻已大, 不喜歡留係屋企, 現時喜歡係企缸到住! 其實有無問題? (我屋企幾熱下)你地會點養?
回復

回復 Mike記 的帖子

哦, 呢隻有見. 現在佢地食緊 nutrafin max
回復

係亞成體,就快變成體。e隻喎:http://zoomed.com/db/products/En ... D=2&EntryID=213,大把舖頭有。同系列仲有幼龜糧同成體糧,要睇清楚,因個包裝好似,唔好買錯。
回復

Mike記 發表於 2014-7-3 14:26
可考慮ZooMed growth formula,買最細樽嘅,食晒樽糧嘅時候就好可能要轉成體糧。 ...

佢地2 隻都有13 CM 長, 算不算大人了???:) 另請問你這款那裡有?? 係金魚街搵左好耐都唔覺.
回復

可考慮ZooMed growth formula,買最細樽嘅,食晒樽糧嘅時候就好可能要轉成體糧。
回復

Mike記 發表於 2014-7-3 10:06
你二隻龜真有性格。

中壞左.... 現在小左野俾佢地食, 嘈到叫HELP... 因之前的糧好多POTIENT, 怕佢地肥, 想轉隻好D 的俾佢地....有無好介紹?
回復

龜之力 發表於 2014-7-3 10:01
可能, 我會留意,下呢方面, 剛用左個大膠箱, 加浮板, 但佢地好似唔多鐘意.

你二隻龜真有性格。
回復

Mike記 發表於 2014-6-17 13:45
26寸太細啦!我估最好有4尺x1.5尺。
查實如隔日餵,加上控制食量,分缸餵食。食飽最少等一個鐘,比佢哋痾屎 ...

可能, 我會留意,下呢方面, 剛用左個大膠箱, 加浮板, 但佢地好似唔多鐘意.
回復

回復 龜之力 的帖子

水龜無水過背養,個殼會變形
回復

回復 龜之力 的帖子

好細心呀!
回復

26寸太細啦!我估最好有4尺x1.5尺。
查實如隔日餵,加上控制食量,分缸餵食。食飽最少等一個鐘,比佢哋痾屎,日日換水。多d水量,理應d水唔會好污糟。如二隻個殼大過15cm,就可以三日餵一次。
夜晚唔好開uv燈,否則佢哋訓唔著。
我估佢哋唔鍾意喺水可能因:水太污糟或其他水質問題,水太熱,缸太細,個缸太光,放缸位置太嘈吵或常震動…等。
回復

回復 Uncledash 的帖子

我阿媽嗰時有個細水盆比佢哋,等佢哋自己簡喺水定地上。
回復

Uncledash 發表於 2014-6-17 11:50
唔緊要丫,唔趕既,你得閒再貼。我係好奇你呢種養法隻龜有無咩影響

但我細個時, 阿媽都係放廁所養, 話咁樣會大得快D.....  但我諗都係遲下整返個大D 缸.....
我都係放左係企缸到幾個月, 都係想問下D 高手咁得唔得?
我係HK DISCUSS 有放相.
回復

Uncledash 發表於 2014-6-17 11:50
唔緊要丫,唔趕既,你得閒再貼。我係好奇你呢種養法隻龜有無咩影響

但我細個時, 阿媽都係放廁所養, 話咁樣會大得快D.....  但我諗都係遲下整返個大D 缸.....
回復

龜之力 發表於 2014-6-17 11:49
我D 相係晒手機...  但我又唔想用公司 PC CONNECT 我 APPLE 手機 D 野....

回復

Uncledash 發表於 2014-6-17 11:26
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?

我D 相係晒手機...  但我又唔想用公司 PC CONNECT 我 APPLE 手機 D 野....
回復

Mike記 發表於 2014-6-17 11:33
我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好, ...

sink盆下面,有無俾水先?
我爸爸7x年係大陸拎左兩隻龜落黎諗住食,一隻梅花,食左。一隻三線,無食養起左。
佢地唔知要養係水度,其實初時連要俾水佢飲都唔知,就噉放係露台,隻龜口渴嘛,成日走去去水位搵水,呀爸仲鬧佢唔乖,成日塞住去水。
到我呀麻牌友黎打牌睇到,話要俾水佢飲,佢自始先分倒隻水碟仔......好彩係拎黎時已經係成龜,個殼型無事,但經過30年乾養,三線唔見左,成個殼黑曬了,啲橙肉仲必曬出黎,我細個成日篤佢!
回復

Mike記 發表於 2014-6-17 11:33
我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好, ...

我之前已買左26" 缸, MAY BE 要整個有水漏的缸... 因佢地ALL 尿好多.... C 兄POST 下你地個缸點整....:)
回復

Uncledash 發表於 2014-6-17 11:26
回復 龜之力 的帖子

哦,咁一晚要照幾耐?

多數照日間時間, 收工先返企缸...
回復

龜之力 發表於 2014-6-17 11:18
之前買個缸好開心, 但大個左, 鍾意企缸多過返屋企.....

我個人就覺得最好整返個正路嘅缸或巨型膠箱比佢哋好d,要有陸地,射燈…等嘅設備。養喺企缸就唔係咁好,好似上一代人粗養咁。廿幾、三十年前,我阿媽就係將d龜養喺廁所sink盆下面。
回復