香港龜友論壇

查看: 26695|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

深入了解 EDEN 511 濾桶!

樓主
樓主...係有水閘嫁.....出入水喉大圓餅就係,向右一檸就得。
回復

沙發
另外如果你想玩過濾變前置,就唔應該泵水入511,反而應該係用泵由511抽水。

1500L既水流打入幾百L既筒內,唔爆水就奇
回復

板凳
cys487980 發表於 2014-5-24 23:29
哈哈哈!差小小炸,如果無加串連的 603B ,加左阻力,

D 水出唔切,否則直入 511 即出是無問題的!

咁咪姐係唔得囉=.=........

同埋個原理邏輯錯晒,冇人會加水壓去測試幾時谷爆個筒,因為你冇咁仔細去計算流量同埋隨著佢過濾效能愈黎愈差,阻力增加水壓就會再升高,係一個隨時爆既炸彈。

要玩呢D最安全既做法係減壓,姐係用水泵把水由筒抽出。

過濾筒都係同一個原理,你明解未?
你仲要用過1500去谷個 MAX 唔過1000L既筒,等同找死

回復

地板
cys487980 發表於 2014-5-25 00:02
我是完全明白的!祇是我個是潛水泵,是由缸內抽水出的!

想問問師兄以現有器材,抽水泵由缸內抽出的水應 ...

我既建議係用回普通一個過濾筒就算,無必要簡單複雜化。

因為加壓我已經講左唔Work,所以唔會再研究呢點。

其次你缸細動物多,其實唔洗搞太多,等將來換缸先搞吧。

回復