香港龜友論壇

查看: 26630|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

深入了解 EDEN 511 濾桶!

樓主

之前入手了兩部 EDEN 511 濾桶,今日終於有時間可以作深入了解一下!

爬過好多帖子,有很多師兄師姐都有用呢個名牌子,而本人就一直用開國產貨,
所以今次特意入手作深入了解,希望藉此能幫到各龜友們能進一步認識!
好作購買前有一個心理準備!

300-600L/H 流量,11W !實測流量是足的,比起某些牌子虛標流量,呢點值得一讚!

用料方面,實而不華,有質感!對比國產貨贏哂!配件齊,唯一美中不足是入水喉管太長,
一枝過,無駁位,!對於養龜的朋友九成要自己改短了!

跟住就用來對比我自己用開的森森 603B 濾桶!
流量明顯強了一級,操作上之聲音基本上是聽不到,超靜!
不過洗桶時就比較麻煩,主因是沒有水閘制,所以要扣少少分!
經師兄提點,原來掛架紅色位是閘制,現在完美了!

至於濾材方面,跟機的可以無視了,放入垃圾桶吧!
很多龜友同我講 511 不能用白棉,對於我個人來說,白棉是濾桶的靈魂,
不可不用,所以我在入水位即是下圖左手面放入白棉,中間用原裝棉,最右面當然是放生物環啦!

機頂右面有個圓型蓋,裝好所有配置後,可打開入水,入滿後開機便可,很方便!
約等二十秒左右,水流便一切正常,實測平排甚至高過缸少少都無問題!

最後嘗試將 511 作前置,折去軸蕊(轉子),左右用白棉,搭配 打爆 MA環的603B 濾桶作尾關,
希望比我家全真七子(全部亞成體,糞便勁多而且全粗體)有更好的過濾系統,更舒適的環境!
跟住用番本身 1500L/H 的泵頭,直上511,先過濾第一重的糞尿,跟住再到 603B 做菌!
一齊都想得很完美,所有配件都裝好!準備…………開制………大件事了!

水壓………………………………………………太大了,EDEN 511 頂唔順啦!
現在可做的……………就是拖地!511 竟然頂唔順漏水了!
最慘是所有配件全部裝好,又要重新拆下!

其實我都知有可能會發生,所以一早準備了另一個 603B 做後備,以防萬一!
點知真係一語中的!最初我估計應該頂到的!
下圖是我現在串連的兩個分工的 603B!

結論:

EDEN 511 是一個非常不錯的濾桶,無論質量、操作、安全性等等都有很好的表現!
不過大家要留意,它是一個細桶,唔好當佢係超人,要匹配得宜!
苗仔三四隻, 18吋缸以下,水位三四吋左右,對於它來說是絕對無問題,勝任有餘!
如果是養亞成體,超過20吋缸!水位六七吋的!請大家考慮其它吧!不要強它所難!
另外一提,名牌貨品,果然都是度身定做,無一位置可改!如果想玩 DIY 的,國產貨有無限空間比大家!寫到呢度差不多要完結了,大家如果有任何意見,或有任何問題,可提出一起探討!

以上祇是我個人中肯和客觀的見解,如有什麼不對,請多多包函!
希望對於想入手此濾桶的龜友們有所幫助啦!

同場加影我現在龜龜的全景圖:

打了好多字呀,希望大家加多 D 分,最好加到升級啦!

評分

參與人數 4威望 +6 收起 理由
polar9212 + 1
濛茶茶 + 1 多謝分享
小霸皇 + 1
wel524 + 3 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
終於出POST啦..

我用緊511,唔係好清楚個濾桶

依家成個桶都係用原廠野 (想問下邊隻環比較好)

同埋如果就咁用BL-005駁係511個抽水口會唔會有問題呢?
回復

板凳
ctkit0727 發表於 2014-5-24 21:01
終於出POST啦..

我用緊511,唔係好清楚個濾桶

師兄你都用緊BL-005?咁熟既!
回復

地板
唔係..依家未用呀

咪又係睇你個POST睇返黎

依家只用511咋

廢事買左先知無用咪問清楚先囉
回復

哦!明白!原來是 FANS!
唔好胡亂買野,要合用!BL-005 唔多適合用在 511 ,水流太大,桶太細了!
會有漏水危機!首先要知你養什麼,缸大小等等!才可匹配一種適合你用的設施!
回復

黑蛋,刀蛋兩隻

缸就 長20吋 闊12吋

水位7吋高

有邊隻會岩用D?
回復

如果是苗,夠用啦!
回復

我都覺eden 出品不錯, 我用梗521, 511閒置中, 同埋覺得換水好方便

X2  發表於 2014-5-24 21:22
回復

wel524 發表於 2014-5-24 21:21
我都覺eden 出品不錯, 我用梗521, 511閒置中, 同埋覺得換水好方便

師兄:521 流量多少?用緊幾大個缸?
回復

師兄我同你放既濾材一樣,第一間放左半格白棉,半格放埋生物環........
回復

鬼仔 發表於 2014-5-24 21:51
師兄我同你放既濾材一樣,第一間放左半格白棉,半格放埋生物環........

可以一半白棉,一半炭都得,右邊先打爆生物環!
回復

辛苦師兄你啦!
回復

辛苦C兄
我都用緊511, 但我無用生物環, 而係放活性炭
回復

psps2010 發表於 2014-5-24 23:12
辛苦C兄
我都用緊511, 但我無用生物環, 而係放活性炭

都可以,始終放環的地方太小,記住要定期換炭呀!
回復

cys487980 發表於 2014-5-24 23:14
都可以,始終放環的地方太小,記住要定期換炭呀!

還有!唔好放錯位,入水位放炭,否則效果差很遠!
回復

樓主...係有水閘嫁.....出入水喉大圓餅就係,向右一檸就得。
回復

khip 發表於 2014-5-24 23:20
樓主...係有水閘嫁.....出入水喉大圓餅就係,向右一檸就得。

原來呢個是水閘,多謝師兄提點!

之前就係大廠無理由無考慮呢點!

現在完美了!THX!等我改改先!
回復

另外如果你想玩過濾變前置,就唔應該泵水入511,反而應該係用泵由511抽水。

1500L既水流打入幾百L既筒內,唔爆水就奇
回復

khip 發表於 2014-5-24 23:24
另外如果你想玩過濾變前置,就唔應該泵水入511,反而應該係用泵由511抽水。

1500L既水流打入幾百L既 ...

哈哈哈!差小小炸,如果無加串連的 603B ,加左阻力,

D 水出唔切,否則直入 511 即出是無問題的!

因另一龜友現正在用呢個配置!

600L/H 唔夠呀!我個 24吋缸,七隻亞成!
回復

cys487980 發表於 2014-5-24 23:29
哈哈哈!差小小炸,如果無加串連的 603B ,加左阻力,

D 水出唔切,否則直入 511 即出是無問題的!

咁咪姐係唔得囉=.=........

同埋個原理邏輯錯晒,冇人會加水壓去測試幾時谷爆個筒,因為你冇咁仔細去計算流量同埋隨著佢過濾效能愈黎愈差,阻力增加水壓就會再升高,係一個隨時爆既炸彈。

要玩呢D最安全既做法係減壓,姐係用水泵把水由筒抽出。

過濾筒都係同一個原理,你明解未?
你仲要用過1500去谷個 MAX 唔過1000L既筒,等同找死

回復