香港龜友論壇

查看: 3111|回復: 19

請教UVB 燈問題

請教各位師兄你地養盾龜龜用咩UVB 燈,點搵一個適合自己龜龜既燈?
回復

首先適合自己既價錢,揀燈時爬下文,睇下邊隻既uvb強度高,同有效頻率令生物吸收。
我用緊ReptiFX 100W

回復

回復 kimkwok 的帖子

有效頻率點睇?
回復

其中一個ching嘅精華文章。不過文章裡面嘅專用燈罩好貴,個ching都係咁講。
回復

kimkwok 發表於 2014-5-14 10:03
首先適合自己既價錢,揀燈時爬下文,睇下邊隻既uvb強度高,同有效頻率令生物吸收。
我用緊ReptiFX 100W

ReptiFX 100W係含有害幅射線既山寨廠燈, 佢OEM用極低強度12uw/cm2, 我有買但退左貨, 通過左FDA之後佢回復正常UVB強度, 就被FDA捉到含有害幅射線而公佈回收及賠償.
回復

TobyTrue 發表於 2014-5-14 09:00
請教各位師兄你地養盾龜龜用咩UVB 燈,點搵一個適合自己龜龜既燈?

現在全球都沒有一個好的UVB節能燈/燈管/太陽燈, 所以目前最好別買任何燈, 冬天就盡量用保鮮膜, 或花店用來包花的玻璃紙曬龜比較好.

如果一定要用燈, 我建議用Zoomed 10.0雙UVB T8燈管, 或Zoomed 10.0 26w UVB節能燈.
回復

回復 waiman 的帖子

師兄你指用玻璃紙包著太陽燈?有幫助
回復

waiman 發表於 2014-5-15 02:24
ReptiFX 100W係含有害幅射線既山寨廠燈, 佢OEM用極低強度12uw/cm2, 我有買但退左貨, 通過左FDA之後佢回復 ...

謝師兄提醒,咁我要回收點做?話說宜家個店家仲有賣緊
回復

TobyTrue 發表於 2014-5-14 18:04
回復 waiman 的帖子

師兄你指用玻璃紙包著太陽燈?有幫助

唔係玻璃紙包著太陽燈, 而係冬天用玻璃紙哂龜:

保鮮膜曬太陽,咱老百姓冬天愛龜的寶貝
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=96636

回復

kimkwok 發表於 2014-5-14 20:14
謝師兄提醒,咁我要回收點做?話說宜家個店家仲有賣緊

你只有唔用果個燈, 冇野做到.

FDA係美國法律, 係美國至有效, 我係住係紐約.

低波UVB既害處比UVC大, 能秒殺而傷害人同龜, 2009年英國權威事件, 令到美國在2010一月份立法, 從此禁絕低波UVB, 然後歐洲各國從2010, 1-6月份, 全部禁低波UVB. 但東南亞各國包括中國, 至今冇人關心爬燈, 至今冇任何法律管制, 所以國產和Tw牌子的燈, 全是含有害幅射線的.

整個詳細事件及起因:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387
回復

waiman 發表於 2014-5-15 10:22
唔係玻璃紙包著太陽燈, 而係冬天用玻璃紙哂龜:

保鮮膜曬太陽,咱老百姓冬天愛龜的寶貝

點解要用保鮮膜或者玻璃紙?
回復

我係露台放養除左落雨天或無太陽之外平時都有足夠陽光,其實係咪可以完全不需要UVB 燈呢?
回復

waiman 發表於 2014-5-16 02:13
擋冷空氣, 不擋UVB.

咁我住村屋只要多帶龜龜曬太陽就可以不裝UVB?
回復

TobyTrue 發表於 2014-5-15 04:24
點解要用保鮮膜或者玻璃紙?

擋冷空氣, 不擋UVB.
回復

chan359777 發表於 2014-5-15 04:55
我係露台放養除左落雨天或無太陽之外平時都有足夠陽光,其實係咪可以完全不需要UVB 燈呢? ...

係咪指有直射陽光?
回復

回復 TobyTrue 的帖子

MegaRay, must use UV meter to measure. 2 hours above 300, 4 hours above 100 every day.
回復

TobyTrue 發表於 2014-5-15 17:24
咁我住村屋只要多帶龜龜曬太陽就可以不裝UVB?

如果你每週給龜共晒2小時太陽, 係可以不裝UVB.
回復

waiman 發表於 2014-5-16 09:21
如果你每週給龜共晒2小時太陽, 係可以不裝UVB.

謝了師兄
那有特別的燈具是龜龜要的嗎?我已有陶瓷發熱燈及普通燈了
回復

TobyTrue 發表於 2014-5-16 01:58
謝了師兄
那有特別的燈具是龜龜要的嗎?我已有陶瓷發熱燈及普通燈了 ...

除左UVB就係加熱. 冇啦.
回復

waiman 發表於 2014-5-17 03:08
除左UVB就係加熱. 冇啦.

唔該曬師兄,我代兩隻盾盾多謝你
回復