香港龜友論壇

查看: 3105|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

用緊瀘筒,一個月後水有腥味,如何處理?

樓主
我用緊fluval206,用左一個月,期間2-3日換水,但去到第4星期,雖然水清,但缸的腥臭味愈來愈濃,想問係咪全缸換水和洗瀘材?

瀘筒是 入水>白色生化棉>黑色生化棉>生物環>白棉>碳>出水

求解答,thanks
回復

沙發
洗濾桶洗洗濾材就ok,濾材嘅排位我同你一樣。
回復

板凳
靜係洗瀘筒、用番原缸水洗瀘材就可以、換碳
回復

地板

我都用緊fluval206,我一星期換水,水清及無腥臭味,瀘筒是 入水>原裝白色生化棉4塊>碳>原裝黑色生化棉>生物環>出水

碳我用api bio-chem zorb
http://www.apifishcare.com/product.php?id=544#.U3Gwgihad8F
回復

我覺得生物棉生物環應該放係出水口前?因為係生物濾材
白棉係物理過濾應該最先放,之後應該係碳之類的化學濾

所以是:入水>白棉>碳>白色生化棉>黑色生化棉>生物環>出水

你用水洗洗搓搓生化棉、沖沖生物環,白棉用水搓搓,再重新排過。每個月洗濾筒時就用用水搓搓白棉,用到白棉變形換。碳照包裝指示夠時候就換。生化棉生物環用隔夜去左氯的水搓搓沖沖,其實唔搞都得。濾筒裝的水要去左氯。
回復

種下浮萍就小好多味
回復

不建議用浮萍 要無味 當然是定期洗啦
回復

我又係咁一個缸淨用一個511,養兩隻8cm細龜,d水又重味,養極都咁,應該就係養菌瀘材唔夠,或養菌不足個缸負荷
另一個大缸用富華306加前置筒(前置淨放白綿),一或兩個星期換一次白綿,濾筒唔係塞左都唔洗(約半年洗一次),養四隻成體大龜都水清如鏡冇咩臭味
另一個206加前置兩隻成體龜一樣冇咩臭味

所以最好用個有開關既前置過濾(方便換白綿),濾筒唔洗,養菌,少d驚動d菌

濾筒打滿生物環

回復

turtlem 發表於 2014-5-13 13:22
我用緊fluval206,用左一個月,期間2-3日換水,但去到第4星期,雖然水清,但缸的腥臭味愈來愈濃,想問係咪全 ...

濾材排位錯了!
回復