香港龜友論壇

查看: 7000|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

底抽過濾簡陋教學

樓主

話說今日有位玩蝦的朋友仔 唔太明白底抽  
咁岩又有位師姐 送魚缸   我索性開多個缸玩蘇蝦黎圖教 底抽
放左上fb  無無聊聊又訓唔著  所以順便丟上黎龜友俾各位初學作為一個參考

材料:魚缸   
         氣泵
         氣喉
         氣石
         止回閥
         濾材
         隔沙布  (誤人子弟    勿用   圖中所見有布的都不要加  我懶得改文章=.="  )  
應該係得咁多呱....

文中有時提及到d野 其實我知道有心人係唔止諗到過濾...不過分享得出黎就無所謂啦

咁一個行氣動底抽既缸境最緊要係咩~~~  就緊係個魚缸啦  

咁就好簡單  跟返個魚缸大細去買返塊 底板  咁就..拆包裝就咁放落去

呢刻呢個 毛聞  係好緊要......氣喉記得裝返上一個 止回閥     我自己就無裝既  因為止回會減弱氣量  只要把氣泵放比魚缸高既地方就無事    太過簡單既我唔記得影相     文字一下

氣石===氣喉====== out止回    止回in ========氣泵

跟住就係塊板上邊放上  濾材  咁你可以 選擇用ph環    m環  行家環   份量幾多  你自己鍾意啦   越多越好  但你缸有無咁大?
唔好問我點解用圖中既野  我只係一個參考教學  我材料唔多....

咁阿....前邊有空位  就填下d泥  睇落去隱裝左個過濾   睇落靚d   勁d   專業d   ma
咁有d人直情唔浪費空間  填埋 濾材   咁我唔係好鍾意咩都俾人睇到晒

鋪一鋪隔沙網  (都有人會唔用  原因都係話塞晒就屙拔甩  )  唔知邊度買又話者根本唔知係咩 唔緊要    你可以用 煲湯果d 袋剪開    又可以 問你阿媽借對 絲物
粗棉咩都得   原因如下
由於我無隔沙袋  我買既粗棉又太厚太細....(我以為一包兩塊...咁就唔見左$上既5塊=.=" )   咁又要教人  當時我係剪爛左條未用過   N年前 岩岩吹韓風 懶係型 的 頸巾  (話說我好討厭韓流衣著...除了某部份特別造型=.=" )

點解要咁做   咁係因為要隔一隔 大件物  唔好直接掉落  濾材....濾材一塞就同粒石春無分別   到時連棉花都養菌多過你
但唔可以太密窿  你塞左個隔濾物  仲kai .....成個系統唔洗過濾......

面上的粉是 產生消化細菌的微生物元素  不要問我哪裡買....想當年開漁場的朋友送....他
自制   現在沒有連絡很久

你地呢個步驟 落唔落消化菌就無咩所謂.....

圖中都好簡單係見到我拔左底抽條管  放左粒  氣石落去試位    你地用咩氣石都得   只要通得過條管.....

咁跟住又黎多層 隔布  啦bor~~~~  
我正如我所講我材料唔多...好多係現成有咩用咩    我一眼見到之前丟左落金魚缸度既 意大利過濾棉
而且我用呢d 軟綿棉 仲有個原因    就係如不能建立臉型 就改變髮型~~
你會見到 我成個缸好似 好有造型  好多泥  其實我用左一杯 m記 唔加大既可樂杯份量都無既泥...... 成個型都係 棉花 整出黎

最後鋪上泥   ko 嫁啦~~~  

評分

參與人數 4威望 +25 收起 理由
wel524 + 3 多謝分享
龜痴 + 10 多謝分享
samyung0117 + 2
婷婷 + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

沙發
多謝分享

X2  發表於 2014-5-13 09:53
回復

板凳
好野!!唔識用底濾
回復

地板
婷婷 發表於 2014-5-14 13:52
嘩……李子好叻豬

唔洗推post  我仲諗緊點改良一個最簡單最好用既方法.....好似有d 地方有誤區
回復

嘩……李子好叻豬
回復

你阿妹 發表於 2014-5-13 08:59
好野!!唔識用底濾

唔好學=.=  有好多要改善既地方
回復

但底濾咁多野阻住入水位
只可以抽到水
抽唔到米田共
好似無咩用.......
小兄睇識小勿怪
回復

ymanyam 發表於 2014-5-14 18:52
但底濾咁多野阻住入水位
只可以抽到水
抽唔到米田共

一沉底 桶都抽唔到米田共    底抽變得更加必要   不過有樣野你岩   
阻水流係好嚴重既問題
所以都會有人咩都唔苟 就咁用 底板 駁 桶   強行扯d 屎  因為泥都會有過濾效果   
而我教學係 氣動~  氣帶動水流  新水流出  舊水沉底 當中經過濾材黎過濾  好似水妖咁
好處係  價錢平  省空間   
回復

李子火鍋 發表於 2014-5-16 01:43
唔好學=.=  有好多要改善既地方

OKOK C底下問你,到我要用時,
我想問埋,你識唔識SET 水陸缸
回復

你阿妹 發表於 2014-5-16 08:46
OKOK C底下問你,到我要用時,
我想問埋,你識唔識SET 水陸缸

識但唔強~~  你想點樣
回復