香港龜友論壇

樓主: 黑寶`;p
打印 上一主題 下一主題

今日系球場見到既雀雀

樓主
呢隻係雛鳥,似斑鳩,還需要餵食,羽翼還未形成,冇可能飛得起,5 餵一定死

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 熱心幫助

查看全部評分

回復

沙發
黑寶`;p 發表於 2014-5-12 23:42
下..我都吾知呢啲添: (
甘佢應該系樹上跌左落黎 如果聽日佢仲未走就好啦
再見到佢就餵佢> ...

粟米粒,綠豆,耳米,或飯粒餵食
要擘大佢個口塞入去,然後擘大佢個口灌水,盡量塞入少少,最後摸下佢頸下個袋,脹卜卜就係飽

高人~!!!  發表於 2014-5-13 00:06
回復

板凳
黑寶`;p 發表於 2014-5-12 23:55
好啦 我聽日睇下仲見吾見到佢
應該吾會走既 金日見到佢坐同一個位坐好耐><
...

水龜糧應該都可以餵食,呢 d 雀都係雜食性,如果餵飯,最好先濕水,如果你見到佢個鼻有鼻水,咁你 5 好掂佢 la,禽流感 5 可怕,最怕係變腦膜炎,所以真係餵食一定要小心睇清楚,過一晚下雨夜,5 病都變病

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
wel524 + 3 功德無量

查看全部評分

回復

地板
黑寶`;p 發表於 2014-5-13 00:13
未落雨 吾可以落><
如果有鼻水既話 就吾可以理佢?

你可以理,但危險性高,如果真係有鼻水,可以用藥丸,以前玩鴿就記得邊隻藥可用,而家忘記哂 lu
回復

黑寶`;p 發表於 2014-5-13 00:21
藥丸我都吾知邊到買
假如隻雀雀聽日仲系到 我餵完之後又吾知點
又吾知擺佢系邊.. : ( ...

你可以用個紙皮箱,下面鋪報紙,總 g 落雨 5 好濕到佢,如果你餵得飽,一日一餐都冇問題,但切記水一定要比多 d
回復