香港龜友論壇

查看: 11006|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

蘭壽金魚爛頭/身

樓主
新手養蘭壽金魚唔知典解養養下總是爛頭? 我巳隔離養, 加鹽, 黃粉和土霉素, 但都無好轉, 究竟應該點處理呢?
請教養開金魚的師兄師姐. THANKS!
回復

沙發
最初是一點紅, 之後見洞爛頭, 但沒有血絲白點
回復

板凳
試下四環素,藥性比較強,加些粗鹽效果好
回復

地板
回復

爛頭爛肉,通常都係水質問題,你個缸個過瀘係點,幾時換一次水?有無混魚養,餵食情況係點,有無啲魚糧食唔晒就咁唔理,我會加鹽,沒天換多少水留意主,加太多藥未必係好事,每一種藥有唔同毒性,你重用左幾隻,可能缸水已經反左水,好在你養嘅係金魚,因金魚生命力比較強,如果養龍佢命不久而,你現在可慢慢每天換水減低水入面嘅藥性,,再加鹽觀察。
回復

這是病毒,就像錦鯉病毒一樣,有得醫都是呃你,但真實答案又令人難以接受!
回復

試用碘酒

另外用黃粉係有特別技巧,今晚得閒講講
回復

回復 Chun12132001 的帖子

之前我正係加粗鹽, 佢爛頭我先加黃粉, 見無咩進展先加土霉素.
回復

回復 gtr333333 的帖子

唔該曬你
回復

回復 Chun12132001 的帖子

我三天換一次水, 每次都係換少少, 不夠四分一, 用換出的水清洗濾棉, 這樣不對嗎?
餵食方面, 每天一茶匙, 糖用的匙, 缸有七條金魚, 六條蘭壽, 一條遍地金. 太約二點五寸長一條.
謝!
回復

回復 gtr333333 的帖子

你頭像條魚好靚, 我唔識養!
回復

回復 hangon 的帖子

謝謝提供! 等我今晚給他來一個2-10 分鐘的鹽浴. 已經兩星期了, 吃得遊得但爛處總是緩慢地轉差下去.
回復

回復 sallytung 的帖子

個缸幾大?過瀘流量夠唔夠?你換水同餵食無問題,魚量都無問題,混養魚種都無問題,想問你爛頭同爛肉是否經常同一條魚?
回復

養得最耐的遍地金冇出現這情況,蘭壽就爛頭一條分隔開過幾星期第二條又爛,缸12寸X12寸方缸
回復

Daz 頂濾for 12-18 寸缸
回復

我終於返到屋企,可以講下我少少既經驗

想問下你而家用幾多吋缸?養左幾多條魚、咩size? Daz 頂濾入面放左D乜做濾材?重有冇其他器材? 有幾多條魚出左事?有咩徵狀?

你最好影幾張相放上黎睇睇,同埋答左上面問題先再答你
回復

http://flic.kr/p/nxVYE7旗側呈深紅色,凹陷了一個洞,很難影啊!
回復

12寸缸,12 寸高,現在大病的分開養,大缸中有另一條有小紅點,已落鹽和黃粉。濾材用濾棉,生物環,珊瑚石。初起一小點,之後凹陷,慢延開去。八條魚,兩條已病。
回復

個醫生缸好似細左少少,不過唔緊要,一於用黃粉去試,一般細菌性感染有較,我醫過好多次鰓病都可以醫好

準備器材:

1) 上野黃粉 (日本出品5g一包,去魚街有得賣,記住唔好買其他自稱黃粉、黃鹽果D,冇料到)
2) 醫生缸 (水體最好唔好少過20L)
3) 粗鹽 (雜貨舖有得賣)
4) 氣泵
5) 報紙、膠紙、膠樽

用法 (以一個20L魚缸器做例):

1) 上野黃粉一包5g, 而1g對100L水,所以我會拆開5份,跟住將一份放入膠樽,然後好似藥水樽咁分做5等份。
2)  魚缸用報紙包實,作用唔比佢見到光,入水後加一格黃粉水。
3) 落氣泵打大氣
4) 加粗鹽,我就冇計,大約落三四湯匙就算。
5) 加入病魚,遮埋個頂盡量唔比D水見光,24小時100%換水再重複以上步驟。

療程大約5-7日,觀察魚既狀況再決定,頭兩日禁食之後可以試o下餵,

***由於上野唔見得光,所以開黃粉水個樽都要包實。

***主缸都最好全100%換水,所有器材清洗一次

Good Luck!

上野黃粉包裝正面

上野黃粉包裝正面

上野黃粉包裝背面

上野黃粉包裝背面
回復

謝謝師兄詳細解釋。我沒有買上野黃粉,普通黃粉,等我星期天去魚街買試試先。謝謝!
回復