香港龜友論壇

查看: 3081|回復: 14

請教用過曰生cy-20 的師兄師姐

買了一個曰生cy-20濾桶打算用尼養金魚,攪了一整天也攪不到,看過說明書又沒有安裝錯,又是魚缸水與濾桶水平相近,但老是入不到水,究竟咩出了問題?而且日生cy-20 頂蓋連接水箱是否沒有膠圈呢?因為我想裝滿一點水但邊位少漏。師兄師姐請教一下!謝!
回復

sallytung 發表於 2014-5-6 22:12
買了一個曰生cy-20濾桶打算用尼養金魚,攪了一整天也攪不到,看過說明書又沒有安裝錯,又是魚缸水與濾桶水 ...

小蓋有膠圈的,你注滿水後將所有蓋好,然後駁好出水喉後,打斜後再注水去入水喉,滿了才接駁條軟喉就 ok ga la
回復

為何我買的cy-20 沒有膠圈呢?我在魚佬處買的。是否新貨冇膠圈?
回復

我一打斜就漏水
回復

sallytung 發表於 2014-5-6 22:52
為何我買的cy-20 沒有膠圈呢?我在魚佬處買的。是否新貨冇膠圈?

個膠圈係個細蓋邊,你睇清楚 d 先,一定有既
回復

sallytung 發表於 2014-5-6 22:57
我一打斜就漏水

小蓋有膠圈的,你注滿水後將所有蓋好,然後駁好出水喉條軟喉後,打斜後再注水去入水喉,滿了才接駁條軟喉就 ok ga la
回復

係bor, 大蓋冇膠圈而小蓋有,但我一打斜個濾桶,水就在頂蓋與水桶間小小漏水,這是否正常呢?謝謝師兄的詳細答覆,明天再試謝謝!
回復

以下係我自己既使用經驗,如果試完師兄既方法唔ok不妨參考下。(主要係第1、2點唔同)

1) 出/入水膠喉都駁好晒去落個cy20度;
2) 出/入水口都放入水入面(成個整體變封閉系統);
3) 扭開上高個圓型小蓋 (幾實的,要用鉗幫手扭),斟水斟滿佢;(第一次斟滿時建議搖下個桶或者打側,水會流去填左d空氣位,水位會降低,雖要再斟滿佢)
4) 扭埋個小蓋,開電源。 當桶入面空氣清晒,個桶變返寧靜(好快,幾十秒左右),咁就可以將個出水口離開水,點放都得!
回復

你係唔係個頭掉轉左裝?個頭有電線位你留意下!
回復

謝謝各位詳細和寶貴的意見。我相信是大蓋和水箱之間少了一條膠圈,因為我加水入出水膠管老是大蓋水箱之間漏水,跟著我用幾根橡皮筋綁着凹位,緊蓋之後再加水便成功了。想再問一下條橡皮筋有冇得配?或我要問魚佬?我昨天買的,thx!幾根橡皮筋唔頂得幾耐!
回復

其實.你幾寸缸,諗住養幾多條金魚?
回復

問過魚佬原來大蓋與水箱中間係有膠圈的,怪唔知得我裝極水都漏啦!佢叫我換,但現在無貨!
回復

sallytung 發表於 2014-5-7 18:32
問過魚佬原來大蓋與水箱中間係有膠圈的,怪唔知得我裝極水都漏啦!佢叫我換,但現在無貨! ...

如我冇記錯,中間好似係 beer 把位冇膠圈的,要用力 un 實佢,就 5 會漏水
回復

今日問過魚佬, 上網睇過圖是有的, 唔該C兄!
回復

回復