香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: jwong1002
打印 上一主題 下一主題

濾水器換水程序一問

回復 jwong1002 的帖子

唉!錯哂!唔好落消化細菌,跟桶的除綿外全部要換!第一層入水位先放炭跟住白棉!

第二、三層全部放生物環!越多越好!清濾桶時祇換炭,新炭不用清洗!

生物環用舊水沖沖便可,不要用水喉水沖洗,否則又要重新再養菌!

如果你換埋個濾桶,養好缸水,可一、兩個月左右先大清,平時每兩三日換三分一水便可!

水的清晰度應可保持!希望幫到你!

我自己在出水位放多一個 DIY細滴漏箱,放白棉和生物環!

除令水更清外,其實主要作用是監察濾桶內的情況,白棉開始變黑,

即是差不多要洗桶了!因七隻亞成,24吋缸!尿和糞便是唔講得笑的!

有需要可看看我最新的帖子!希望幫到你啦!
回復

cys487980 發表於 2014-4-27 23:14

唉!錯哂!唔好落消化細菌,跟桶的除綿外全部要換!第一層入水位先放炭跟住白棉!

先謝謝師兄的悉心指導

我宜家在什麼都未有的情況下, 是否應該等到明天去魚街買表面越多豆皮的生物環.

至於濾桶我暫時冇打算換住, 之後回家把水換哂.

第一層入水位先放炭(上面)跟住白棉(下面)?

第二、三層全部放新買的生物環? (舊的全掉掉?)

但如果唔好落"清水硝化細菌",咁樣咪冇菌?

回復

是!
化學野,我唔用,養龜不是養魚,問題不大!
第一次新環要清洗乾淨一點!很多碎沙石!
要特別留意出水位水流量是否無力,如果是就肯定個泵頭有問題!
一定要換或維修!60吋缸,本身已經不足,如果泵頭有問題就弱上加弱!
幾好濾材和 SETTING 都無用!
回復

冇知一問: 唔係放白綿阻隔左D便先到活性碳咩?
回復

濾水器冇力原因
1.膠喉要定期通下佢
2.濾桶每3個月一定要拆個軸芯洗下d積 洗桶係冇用的
所有濾桶.水泵定期都要洗下軸芯 你會明顯見到流量勁好多
回復