香港龜友論壇

查看: 5587|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

濾水器換水程序一問

樓主
大家好,

小弟有濾桶一個, 6呎龜缸, 5吋水左右, 比8隻龜住, 平時見D水濁就換水.

換水時會先把濾水器關掉15分鐘, 之後把龜缸的水全部換掉.

然後再把濾水器再的水換算, 順便洗埋3層濾盒(包括白棉, 換左活性炭, 洗白色環, 洗白色碎石).

換水後會加清水硝化菌. 但一星期後, 水就開始濁了, 想問幾個問題.

1.  我的換水程序有冇問題? 如有, 錯喺邊度?

2. 我應唔應該換哂D水? 剛上網爬文話換3份之1, 甚至乎不用換水? 但不換水或換3份之1, 水仍然是濁, 我該相信那種說法?

3. 今日去魚街問"卡X"的伙記 (因大部份配件都喺呢度買), 佢話唔駛洗哂D濾盒的, 每次洗一個就得. 但如果我唔洗哂, 我又覺得好污Joe. 我應該點做?

4. 濾水器買左半年, 剛買的時侯水力好強, 現在就算洗乾淨所有野 (膠喉冇洗) 之後, 都好似小便冇力咁, 會唔會係膠喉內積存太多龜屎? 係咪要定期換?

小弟打中文好慢(呢遍野打左我成個下晝), 請大家幫幫手, 比D意見. 謝謝各位Ching.
回復

沙發

有問題!請詳述濾桶型號、流量、揚程、幾多層、每層的濾材、擺放的先後!

約多久大清一次濾桶?八隻龜龜有多大、品種………等等!

要知道所有情況,先可幫你解決!

不過新買時水流勁,現在你說是不是出水位無力?如果是,一定出現了問題!

另外問買器材鋪的職員,等於無問!而且好多時都是錯誤的!多點上黎爬文好過啦!
回復

板凳
回復 jwong1002 的帖子

你個缸咁大,你用乜型號的桶? 會唔會個桶唔夠力呢? 講多D DETAIL聽下

個人意見: 亞成/成體龜 可以分缸喂糧. 佢地一路食一路屙

因為我覺得打開個桶好煩,半年先會打開個桶洗一次,但D水都好清

正解!  發表於 2014-4-27 21:22
回復

地板
cys487980 發表於 2014-4-27 19:56
有問題!請詳述濾桶型號、流量、揚程、幾多層、每層的濾材、擺放的先後!

約多夠大清一次濾桶?八隻龜龜有 ...

Aqua One Aquis 1250 Series 2
3層
頂層白棉, 活性炭
中層黑色膠質網(約1吋厚),白色環
底層 白色的碎石

約4-6星期換水一次(真係視乎D水濁唔濁). 換水時只換活性炭包, 其他洗乾淨, keep住用返.

8隻龜包括 2隻鑽紋(15cm), 2隻地圖(公12cm, 母20cm), 2隻刀旦 (10cm), 2隻黑旦 (10cm).

冇打交, 冇咬其他龜

濾水器之前有問題, 攞返去代理商整過, 師父話個鑽頭壞左, 換左一個比我.

謝謝Ching
回復

首先唔講個濾桶先!講講環境因素,全部都是成體,尿和糞都多,60 吋缸,都夠活動!

平時缸內喂食或缸外?有無定時吸走糞便?
回復

已上網CHECK 過!流量=1400/H 揚程=2M 28W 14 L 容量!

我現在 24 吋缸,七隻亞成龜龜,配置是 流量=1500/H 揚程=2.5 36W !

經驗告訴我就算個濾桶未有任何問題,所有濾材都正確!過濾效果都未能理想!
回復

可否影個全景看看缸內擺設!
回復

cys487980 發表於 2014-4-27 20:36
可否影個全景看看缸內擺設!

濁到睇唔到~~~
回復

cys487980 發表於 2014-4-27 20:18

首先唔講個濾桶先!講講環境因素,全部都是成體,尿和糞都多,60 吋缸,都夠活動! ...

缸內喂食, 無定時吸走糞便 (因之前濾水器可以吸走哂)
回復

cys487980 發表於 2014-4-27 20:34

已上網CHECK 過!流量=1400/H 揚程=2M 28W 14 L 容量!

但之前起碼可以清3-4星期喎~~~
回復

缸內喂食會加速濾桶負荷,如果太多糞便分解在水中,就算濾頭夠力,全部進入濾桶!

不足一星期,濾桶就會積存很多細菌,再加上你用白環,唔知陶瓷環定生物環,數量有幾多,

未必能足夠分解到毒素,另一重要的是水清唔代表水質好!

因無實景看,未知主因何在,好大機會個泵頭出問題!建議你換個濾桶,可以的改 2000L/H

會比較適合你,同時活性炭最好兩星期換一次,否則不如唔用!因好容易積聚毒素!
回復

師兄有冇喺缸用藥?如果有就換晒d水,換個包新嘅炭,洗過d濾材就ok ,我之前試過幫隻龜搽藥乾養一晚冇洗龜就放落缸就係你講嘅景象!
回復

其實最大主因是養唔到硝化菌,
改用生物環,重新養菌,另外,
每次換水只換三分之一,生物環只需每隔3個月求其冲洗一次,
每次換水換新棉花。

正解!  發表於 2014-4-27 23:16
回復

6呎缸用呢個桶真係弱左灶灶

絕對認同!  發表於 2014-4-27 23:16
回復

spoonmanu 發表於 2014-4-27 21:15
師兄有冇喺缸用藥?如果有就換晒d水,換個包新嘅炭,洗過d濾材就ok ,我之前試過幫隻龜搽藥乾養一晚冇洗龜 ...

我冇用藥, 只落硝化菌
回復

濛茶茶 發表於 2014-4-27 21:26
其實最大主因是養唔到硝化菌,
改用生物環,重新養菌,另外,
每次換水只換三分之一,生物環只需每隔3個月 ...

白色環和白色碎石都是跟桶的

全部都無用的!  發表於 2014-4-27 23:17
回復

Uncledash 發表於 2014-4-27 21:29
6呎缸用呢個桶真係弱左灶灶

應該用邊隻好?

表面越多豆皮越好!平平地用MA環啦!  發表於 2014-4-27 23:17
回復

跟桶嚟果D環冇用,買過D靚D嘅環。

正解!  發表於 2014-4-27 23:18
回復

濛茶茶 發表於 2014-4-27 22:57

跟桶嚟果D環冇用,買過D靚D嘅環。

有冇好介紹???
回復

魚街有售,個盒紫藍色,忘記牌子名。
回復