香港龜友論壇

樓主: cherry18
打印 上一主題 下一主題

照燈問題

waiman 發表於 2014-4-25 03:06
你答到太陽能光電伏特效應錶去測UVB/d3的數据至講啦.
你低級錯誤百出之時, 用東拉西扯去掩飾係冇用架.  ...

你都夠揾笨啦,扭曲個solarmeter嘅用法!

靠虛言虛語遮醜. 呵呵.  發表於 2014-4-25 09:27
回復

回復 waiman 的帖子

solarmeter係出至10.0但係你話攞嚟度uvb唔係我,要度uvb7.5都做到,你買咗未?

靠胡言亂語來遮醜. 呵呵.  發表於 2014-4-25 09:27
回復

回復 waiman 的帖子

要俾我侮辱都要講資格,我愛理不理咁求其敷衍應酬你幾句你應心足,
你苦苦糾纏咁係無用架!呢度D師兄最鐘意睇我剷人,平時我一開拖就有記者到場,
但呢個post開咗咁耐都無人來求花生就知你未夠班,你呢種二打六唔會令收視報捷,
所以我亦唔會再嘥時間响你世上,除非你係女啦!你只能夠留响度安享晚年唔好咁再痴纏喇!
你連箱龜同水龜都分唔開,我亦唔會同你一般見識!

希望以胡言亂語+幻想來遮醜. 超搞笑的.   發表於 2014-4-25 12:20
回復

oooooo 攞部6.2通屋走你唔醜咩,根本部機唔係咁用! 發表於 16 分鐘前

要好似你咁冇UVB知識既人, 至會攞部6.2通屋走架, 你呢D以幻想去遮醜既方法係低級左D.

攞住資生堂送嘅UV測量咭通屋走而則UVB/D3既你, 仲話測到全屋都有uvb, 就真係醜死鬼咯, 的確有強烈既搞笑效果.

你好清楚咁說明左:
凡有真正UVB錶Solarmeter 6.2既人, 如果佢係屋企到處測下週圍有冇UVB, 咁就係唔識用唔正常唔識野.
要同你一樣, 攞住個根本唔係測UVB既資生堂UV咭, 係屋企到處測下週圍有冇UVB, 咁先至係識野識用, 係正常和有學問.

回復

oooooo 發表於
無必要教精你

你雖然唔肯將你個D用非測UVB既工具, 去測到UVB既絕招教比我.
但我一樣肯教精你既:

首先, 資生堂嘅UV咭唔係高靈敏既專業UVB錶, 所以佢對50uw/cm2呢D對人完全冇影響既超低強度係冇反應既.

陽光中的UVB/UVB比例係穩定係1比15-20既.
先假設你個張資生堂UV咭, 真係可測UVB, 你話你測到你屋企全屋都有UVB, 50x15=750, 50x20=1000, 亦即你屋企全屋都有強度至少750-1,000uw/cm2既UVA.

你屋企全屋都有咁強烈既UVA, 我估計你全間屋都係用透明玻璃做既.
由於主要將人既皮膚晒黑既係UVA, 你全屋都有咁強UVA, 所以你同你D屋企人係屋內, 都可以被晒到變成黑鬼.

回復

水龜唔洗晒燈,食物中已經可以吸收所需營養,市面買嘅所謂uvb冇鬼用,仲衰過陰天晒太陽
回復

回復 [foon] 的帖子

聽聞所有uvb膽/管都廢,除咗Exo Terra隻Sunray,不過好貴。我覺得唔裝uvb都可能需要裝射燈,比龜龜自己調節體溫,當然有d品種唔洗啦!
回復