香港龜友論壇

樓主: cherry18

照燈問題

waiman 發表於 2014-4-23 13:56
水龜亦一樣.

R63 買60W?
回復

waiman 發表於 2014-4-22 12:25
如果你只係想比佢加熱晒背幫助消化, 可以用飛利浦R63磨沙射燈:

每日照1-12hrs
個range咁大,,,咁我應該早上開?到夜晚熄?定用timer好呢?

燈同陸地距離係米around 20-30cm就ok?thx =D

因為水有落暖管
話時話依家咁既天氣係米唔洗暖管@@
我一隻飛河兩隻蛋
但放缸位就真係無太陽入到
回復

oooooo 發表於 2014-4-23 13:56
水龜唔洗照無謂浪費,
陰天嘅uvb值係uvb10.0燈嘅10倍,而
uvb燈公司推介水龜用2.0或5.0,咁

好少見你咁正經
回復

yungyung 發表於 2014-4-23 17:00
好少見你咁正經

從前有個獨腳嘅農夫...一粒粒咁碌去個倉...
所以咪咁囉!
回復

回復 oooooo 的帖子

每次見你說話都忍晤住笑
回復

yungyung 發表於 2014-4-23 18:27
回復 oooooo 的帖子

每次見你說話都忍晤住笑

我又何嘗唔係...
回復

oooooo 發表於 2014-4-23 00:56
水龜唔洗照無謂浪費,
陰天嘅uvb值係uvb10.0燈嘅10倍,而
uvb燈公司推介水龜用2.0或5.0,咁

照UVB係因為要得到D3.

純素食型的陸龜, 因為菜和草之中是絕不含D3的, 所以需要依賴UVB.
水龜係食肉, 肉食會含有D3, 所以 "基本上" 係唔洗照UVB, 都可以 "存活", 因為肉食中雖然會有D3, 但絕大多數都係含量不足而好低既, 原因巳成為肉食既果隻生物, 佢本身亦需要D3而消耗D3, 佢成為肉食之時還有D3, 只不過係剛好有剩餘之時, 所以水龜有時也會軟甲, 是因為遇上沒什麼剩餘D3的肉食.
人和龜都一樣, 只靠食肉也常常會D3不足, 因此在美國, 很多一般性的飲品, 例如橙汁等等, 都強調加左D3.

所以水龜照UVB, 並非無謂的浪費, 在國外水龜還用UVB金鹵燈呢, 用UVB金鹵燈的龜的体色發色, 用眼亦可見是完全鮮艷而不同的, 至於骨質的密度就要照CT, 才可看出大大的不同.

即係一般屋內受折射嘅uvb就夠啦!

除非你有超大既又冇玻璃嘅窗口, 否則屋內受折射嘅UVB會係零.

我屋企窗口共7英呎長, 窗口關上玻璃, 用Solarmeter 6.2 UVB表測到直射入屋內既陽光係2uw/cm2, 打開玻璃比陽光直射入屋有95uw/cmw, 剛离開直射陽光邊沿5cm處的UVB是5uw/cm2, 离開10cm就0uw/cm2.

攞部6.2通屋走你唔醜咩,根本部機唔係咁用!  發表於 2014-4-25 12:01
回復

cherry18 發表於 2014-4-23 02:16
R63 買60W?

買? W, 要睇個箱幾大, 同氣溫, 燈下有29-35c就完全足夠.
回復

cherry18 發表於 2014-4-23 02:16
每日照1-12hrs
個range咁大,,,咁我應該早上開?到夜晚熄?定用timer好呢?

如果你放係晒台照, 任由龜自由選上唔上去照, 咁就要開長D時間.
Zoomed要用25-30cm. Hagen可用20-30cm.
如果你係用20-25cm照住水面, 咁1hr都夠, 但如果開12hr, 水龜也被照足12hr也不會過量的.

實驗一下UVB穿透水:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1376

回復

五木同龜仔樂園係乜都唔知,你唔配同我講野

回復

你屋企幾大關我咩事?

我文中完全冇講到我屋企有幾大.
我文中講既係陽光面積與折射UVB既關係和數據, 陽光UVB係靠空氣中的水份子折射的, 陽光面積越大折射就越強.

我用資生堂送嘅美白贈品uvb測量咭放響打開窗嘅窗台顯示係3/3,
關哂D窗走到屋內太陽光照唔到嘅地方顯示係1/3,即係話全屋都有uvb!

資生堂送嘅測量咭系UV咭, 而唔系UVB咭.
資生堂送嘅測量咭系UV咭, 同變色手機鏈, 同埋眼鏡既變色太陽鏡, 都系測紫外線波段390-399nm, 而UVA是320-360nm, UVB是280-320nm, (爬蟲UVB/D3波段就不是280-320nm).

測爬蟲UVB亦唔系測280-320nm, 而系測UVB/D3波段, Solarmeter 6.2 UVB俗稱UVB表, 但佢唔系測280-320nm UVB, 佢系測UVB/D3.

所以就算有280-320nm既UVB表, 用來測UVB燈都系完全冇用既, 當爬蟲UVB燈用到已係零UVB之時, 280-320nm既UVB表一樣會顯示有強UVB.

你自己搵下d醫學報告喇,哂太陽同照燈嘅骨骼疏鬆情度差幾多!

哈哈, 你果D所謂醫學報告, 我估計你99%係在沼澤缸之家睇返黎既.
別虛言虛語, 你敢貼出那些所謂醫學報告, 我就能輕昜指出它是錯誤的.

重有,人地係問水龜,唔係問陸龜!你唔答埋黃緣要照幾耐?
再咁搞落去牛羊熊貓食齋無d3都要照燈...
你唔好再拿堆數字俾我喇,我用魯班尺架!

你顯示左弱讀了, 我文中講的正是水龜, 而且已包括埋黃緣要照幾耐.

回復

回復

回復

回復

你顯示左你妄想,黃緣係箱龜唔係水龜你嗨大咗呀!

你又弱讀, 也顯示妄想, 我都冇話黃緣係水龜.

Zoomed 5.0照黃緣最多2hr/day係香港代理講架,你上五木問啦!
賣燈梗叫人買多d,我再追問香港代理再答其實唔照都得!

呢D係因為你對UVB太冇認識, 所以至會被果個估計同樣對UV冇認識既所謂香港代理騙.
唔照都得係指唔照燈, 但照太陽, 水龜唔照UVB都得, 我前面文中已有講啦.

乜資生堂真係送過張咁嘅咭咩?

乜資生堂冇送過比你, 你根本就冇, 只係你呃人咩?

醫學報告係龜仔樂園白老大揾俾我睇嘅,你自己去問佢攞

什麼龜仔樂園白老大佢又唔係乜野UVB專家或爬醫. 你的話當然就你自己舉証.

什樓主係新手,佢問洗唔洗照,即係答洗定唔洗,為乜搞到無寧兩可?

你弱讀才看到無寧兩可.

你當電台馬評人貼士呀,一個1,2,3,4,5,那個6,7,8,9,10,噏哂啦!
呢頭又用那個又老又後生燈,轉頭又唔洗照燈!
如果你真係會去以上兩問舖,我話埋你知兩件事都係2012年暑假嘅事!

開始依靠胡言亂語, 指天指地?

回復

oooooo 發表於 2014-4-23 17:22
回復 waiman 的帖子

Solarmeter 最起碼去到7.5,

何來7.5? 你是否在自証你是在講大話呃人啊?
你知唔知Solarmeter 6.2 UVB錶係只有整數, 而冇小數點, 亦冇小數點之後既數值架?

回復

oooooo 發表於 2014-4-23 17:12
重有國外D鬼佬特別係美國佬連成體同苗都唔識分,香港不知幾多師兄訂成體,但到香港都變成苗,你去信鬼佬啦! ...

你呢個回答真係太低級與虛假了.
回復

回復

oooooo 發表於 2014-4-23 17:39
唔係好想同你噏咁多,你咁多數據但無個答案係肯定,
你只係將自己果強加响人地身上啫,你唔講埋唔照燈可以減 ...

你的行為真係好虛假, 亦好弱讀.
也顯示出你是一個會死要面而歪曲事實的人.
回復

回復