香港龜友論壇

樓主: ah林-3-
打印 上一主題 下一主題

點解我隻豹豹琴日會柯啲好似屎水咁既野?

樓主
ching莧菜野(角)菜得........你一定要知道邊D食得邊D唔食得,同邊D唔好成日食,開頭喂食乾草係有難度,係要用好長時間
回復

沙發
ah林-3- 發表於 2011-6-19 13:43
係..
草佢一開始有食小小已經係算好架啦..
咁講問ching佢係有啲咩菜係可以成日都食..

http://www.turtle-family.com/Dis ... &extra=page%3D3
你cc 先
回復

板凳
大多數中國菜都唔得!可食車前,桑葉,大紅花,半邊蓮,蛇舌草,龍利葉,神仙草,芥蘭,羅馬生菜(鬼佬沙律菜)...........最緊要加乾草 乾草份量隨龜年紀增加
回復

地板
ah林-3- 發表於 2011-6-19 14:12
但好多都係街市好難買到..
同埋呢個帖係好~
但係有啲都吾比得豹豹食?

大多數中國菜都唔得!可食車前,桑葉,大紅花,半邊蓮,蛇舌草,龍利葉,神仙草,芥蘭,羅馬生菜(鬼佬沙律菜)...........最緊要加乾草 乾草份量隨龜年紀增加
回復

ah林-3- 發表於 2011-6-19 14:34
中國菜@@?
桑葉好難搵得到
半邊蓮,蛇舌草,龍利葉,神仙草街市有無得買-.-"

中國菜:我地香港人平時食果D
羅馬生菜係鬼佬野 唔係我地食果D中國生菜同西生菜
所有喂食既菜都唔好日日食要成日 咁轉轉轉轉轉轉轉轉
回復

ah林-3- 發表於 2011-6-19 15:25
咁姐係鬼佬野既菜都好難買到喇-,-
我比較想知係街市可以有咩菜係比到豹龜食= = ...

鬼佬野唔難 超市一定有,不過好貴
你係未住元郎??
回復

屯門.......你試試去街巿睇下有無D賣山草既婆婆行埋去問下有無我所講既野草
回復

ah林-3- 發表於 2011-6-19 20:20
新虛有無呢?

層經有ching講過天水圍有,你要周圍搵搵
回復