香港龜友論壇

樓主: Honest
打印 上一主題 下一主題

成年人既世界唔會有佔中

回復 龜龜ying 的帖子

得閒聽下..幢篤笑子華講佔中, 等你冷靜得黎又可以聽得入耳, 完全到位,幾幽默的。

子華講佔中, 一句說話已經將"阻人搵食" 放埋一邊, 因為呢一樣野跟本唔係最重要, 佢話: 佔中人霸唔霸住條路又係另一回事" 完。 如果霸街個問題咁重要, 點解佔中前你地唔極力出聲,行動表示反對? 要等人佔左成星期先出黎講? 定係等$200,300,500為錢出黎幫手做野?
又借用某明人講: 如果阻人搵食既問題咁嚴重, 點解衣然咁多鋪頭捐物資比佢地? 你果幾日生意額就搞到你好似死父母咁大件事?如果係,你地平時生意額/收入好極有限啦。樓價高, 租金貴,教育政策差, 搶奶粉, 人民質素,地鐵大小異便, 搶學位, 成街金鋪, 通街藥房, 地鐵成日壞 你地都鬧,  衣家呢班人企出黎訓街靜坐,日曬雨淋, 為左真普選, 從而希望將以上你地以往"鬧過既野"掃走, 你地都鬧! 黑社會打人, 收錢拆場打人, 某d 充滿仇恨既警察放人, 對坐街既人放催唔鬧! 因為過多四五十年, 香港變到咩樣你地都唔會知, 你地已經唔係度喇, 係咪呀? 到時比班年青人解決啦係咪呀 ?  

唔該搵條水喉淋下自己, 夠竟邊一邊比較霸道,比較無道理, 比較盲目

回復

回復 1mm 的帖子

每人睇法都唔同,佢咁講自然有佢既道理
雖然佢係我偶像,但亦唔代表我要認同接受佢講既一切。
點都好,謝謝分享啦

邊一邊比較霸道無道理同盲目,每人心底自有答案!
回復

Ok.  多謝收看。
回復

回復 TakTak 的帖子

我相信 有份出去支持佔中既,大把人既人生經歷豐富過你,有定力過你, 睇既野多過你,因為佢地大過你。 都以絕對不認同你用 年紀來分 立場, 這場運動絕對是 觀點與角度的分別, 時代 與 思想的 分別。 現在是2015 , 不是 港英時期了。
回復

回復 1mm 的帖子

我預左你地唔會認同,因為你地既做法就好似:
我擺明拖埋其它人落水黎迫你就範,你仲唔聽我意見,咪迫到你聽為止囉,我可以用暴力但你地唔準用!我犯法係為全港市民爭取民主,係偉大既神聖任務,幫緊你地仲鬧我,有冇搞錯,你地(反佔中)是非不分(?),霸道(??)係五毛,我係賴死唔走架喇

我講既係心底話,我真心覺得你有唔滿意,可以用唔影響其它人方式表達意見,真係冇辦法改變,最後選擇可以退學。
我夠膽講,因為我唔會用正義既藉口黎美化自己既無賴行為
回復

"邊一邊比較霸道無道理同盲目,每人心底自有答案"

不需再解釋了..明白了= =...
回復

律師公會己講所謂的公民抗命合唔合法, 無論講到自己幾崇高理由, 都唔係抗辦理由,以前咁多事都用公民抗命美其名, 公會個時唔出聲, 而家先出聲, 仲用加拿大案例, 政治的黑暗鬥爭爭權爭風頭(佔中三妖, 費青聯, 日本王軍, 學人高潮, 而家個個現哂形, 狗咬狗骨,你話我冇權, 我話你唔係大袋表) 永遠美其名先得名正言順, 唔通先講臭自己咩,信佢d 崇高理想ge 人真係好,很醒
回復

回復

回復 燕赤霞 的帖子

由9佢講飽佢啦,費L事回應啦,
都話自大係唔分國籍年龄性名背景㗎啦,
On 9都係,
最㠿你話佢On 9 佢又嬲,
慳番啖氣,各位師兄師妺
回復

仲有,子華是無間道,
秋生係出咗名溉憤怒頑皮大細路,
而林夕係大名頂頂嘅情緒高低藝術家,
夠有大把名人反佔中啦,
嘈咗幾日,大家各持已見,
各自表述,嘈完就算啦,
談龟說地,以龟會友好過啦,
係咁
回復

回復

龜龜ying 發表於 2014-10-9 14:05
回復 1mm 的帖子

我預左你地唔會認同,因為你地既做法就好似:

言之有理,不過午皮燈籠,点極唔駛,
肥媽唔夠氣唱歌,因為
晒夠氣

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
龜龜ying + 3 一針見血

查看全部評分

回復

佢地覺得明星支持既野,就好似一定啱。
其實明星同普通人一樣,有自己既觀點角度,但都唔一定啱。
(利申:子華係我偶像,但唔代表我會"盲目"支持佢)

前幾日睇篇報導,話某女星因發表一篇言論(疑似反佔中),立即被高登粉絲踢出女神之列...
所以我對明星既所謂支持態度,一直有所保留,係博出位定真心支持,好難講..

1mm
Sorry, 我非子華 fans- -  發表於 2014-10-9 20:20
回復

世上充斥太多偽君子,喜用滿口仁義道德美化自己惡行
已經唔期望佢地清醒,佢地鐘意點就點啦~~慳返啖氣
回復

全中,有咁嘅教育界精英,
咁味出咗咁多盲目嘅紅豆兵
回復

哈~又幾押韻喎~~
回復

龜龜ying 發表於 2014-10-9 16:35

佢地覺得明星支持既野,就好似一定啱。

師妺,你千奇唔好盲目祟拜偶像呀,
呢個壇大把世外高人,武林高手,深不可七,
搞笑㗎有火叔叔,佢仲有殺傷力勁,個招失傅咗
嘅如來神掌,斯文有文質賓賓嘅米記,江湖
義氣仔女,有抱打不平慨有燕大俠,仲有好多
好多未曝光,當然靚仔嘅,仲有得得啦
回復

你講呢樣野,我又有野講啦, 記得以前個孖女歌星露出吟照,滿城風雨, 好多人話佢係乜兒童榜樣 , 簡直d大人冇腦, 自古中國人有一句說話: 嫖子無情,戲子無義, d大人用娛樂圈d人做仔女榜樣,真係.....唉, 我後來有一次係影碟舖租碟, 有個又係客同我傾開,又係咁講,我直時話佢,你有冇攪錯,戲子都信得過, 抛得個身出黎做為成名,有乜做唔出, 同政客一樣, 呢d名星出黎講咁多野,好似杜屎先生咁, 為乜, 為得d年青傻仔支持,佢地票房支持者係呢班人,唔通我地d老人家咩 ,佢地表裡不一,有著數個d咪講 , 我係電視台做過,親眼見個節目主持同個嘉賓傾計, 話佢d野幾好幾掂 ,讚不絕口 ,個嘉賓離開錄影廠,度門都仲未完全關上 ,個主持就己經同週圍d人講個嘉賓d野點唔掂,係抄邊度, 邊度都有 , 所以 ,呢班戲子講ge野都好信 ,尤其是個幾個開show 楝人笑個d ,可以昆到你笑, 仲有乜野呃你唔到
回復

呀仲有,近排個d吸毒ge大家見啦 ,佢如果係你偶象會點, 明星支持既野,就好似一定啱,咁佢地支持毒物, 咪變左吸毒有益身心囉
回復

回復 燕赤霞 的帖子

燕大俠,佢地的要求好奇,個額唔係大 ,唔知係咪我睇錯, 會唔會佢地用低額去告,較容易勝數, 有左案例,跟住黎d大野
回復