香港龜友論壇

查看: 5070|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

我地又比689出賣!

樓主

幾時到你妻兒遭遇同類事件?

回復

Alvin-MP5 發表於 2013-10-13 00:14
回復 Uncledash 的帖子

佢一開頭已經訓緊~

我認同佢一點既係,龜壇講番龜,上龜壇都係想搵同好輕鬆下,黎到仲要見倒尐表達能力同邏輯差到匪夷所思既人,完全放鬆唔倒,都係番去倒龜屎算。
回復

Alvin-MP5 發表於 2013-10-13 00:14

佢一開頭已經訓緊~

你錯了    佢拋你泿頭     叫你無引    和諧太平。

<感想:做法正確  伐會學習>
回復

啊橙 發表於 2013-10-12 23:57
每個人既經歷都唔同,
自然對每一件事有唔同睇法。
百樣米養百樣人,

我最怕就係人講倒道理講唔倒事實, 自己能力有限.

香港將來, 安息吧!
回復

教父 發表於 2013-10-12 12:11
中共邏輯係好白痴
當年屠殺西藏人民就叫解放..
長春圍城又唔提?殺左幾多平民??

只回你呢點
"1972年,日本首相田中角榮訪華,就二次世界大戰日本侵略中國道歉,當時毛澤東仲多謝日本侵華....做咩E家中國人好似唔記得左??? "

唔係唔記得左,係好多人唔知。
1972年大陸咩環境? 果時已成年既好多都唔知,細個/未出世既更加唔駛講。德國援助中國多年,呢單野唔係直到德國停水喉,有咩人會知?
讀mphil見唔少大陸學生,所謂高學歷一群,九成九無聽過呢d事囉。

同意,中共最叻報喜不報丘,隱瞞事實,唔係點會咁多大陸人當佢神咁拜......  發表於 2013-10-13 00:30
回復

佢一開頭已經訓緊~
回復

啊橙 發表於 2013-10-12 23:49
或者你舉幾個民建聯做得好既事比大家參詳
民建聯唯一做過既「好事」,就係照顧一尐
無依靠既長者,蛇齋粽 ...

或者我覺得支持同反對嘅素材網上一SER就有, 我打字好慢表達能力唔高只想講自己感受, 唔想拉咁遠唔想鬥POINT多. 記得講野之前, 要對住自己良心. 哩個PO嘅指控, 其實已中傷同醜化左特首, 有幾多認同過或者傳播過呢個指控嘅人會認錯會同特首道歉!?跟本都係阿基諾接近做法. 我諗特首亦抽左唔少公務時間應對處理, 還好目前真相尚算大白, 不過咁多類似無可稽查嘅指控澄清不成又點算??? 唔解釋又變解釋唔到身有屎; 抽時間澄清左又講成無能唔做正事. 搗亂香港班人跟本就攪唔死政府, 只係害苦左普羅百姓.
回復

教父 發表於 2013-10-12 17:37
你真係好搞笑
蘋果日報係轉述菲律賓報,唔係佢作出黎WOR
個日RTHK 、明報都有轉述 WOR

怕人以為睇蘋果講,貼埋LINK。

MANILA STANDARD
http://manilastandardtoday.com/2013/10/09/hk-amenable-to-put-behind-hostage-taking-issue/?fb_action_ids=10153358823560085&fb_action_types=og.lik

留意第3段啦
"Leung said the dialog could be at the level of the Filipino consul-general in Hong Kong, but Aquino said his administration “will perhaps go further than that” and send Justice Secretary Leila de Lima to lead it."
阿奎諾公開話梁振英只要求派總領事級官員道歉就算,阿奎諾自己話咁唔好,派高級啲,部長級
回復

回復 ew9480 的帖子

佢唔係指緊CY呀唔該,你訓醒先好出黎回啦。水唔係咁抽既,成句俾番你。
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 23:51
咁每個人接觸事物同觀點角度都唔同.
我嘅分析係我由細到大所見所聞而定立, 唔係抽幾個例子黎放大縮小斷 ...

每個人既經歷都唔同,
自然對每一件事有唔同睇法。
百樣米養百樣人,
係我既角度佢地係衰人,係你既角度佢地冇乜野
如果用對錯黎討論政治,結果就會變成今日既香港
「政策」係一門「結果論」既學問,係從結果去討論佢既成效
而「政治」係一門「目的論」既,從政客既最終目的去思考
不過普遍香港人睇唔到呢一點,甚至將兩者混淆。
回復

啊橙 發表於 2013-10-12 23:41
點解你會認為民建聯係真心為港?
佢地根本著緊既唔係香港既前程
而係自己既仕途同退休之後既出路,

咁每個人接觸事物同觀點角度都唔同.
我嘅分析係我由細到大所見所聞而定立, 唔係抽幾個例子黎放大縮小斷章取義. 自覺性格又唔易輕信他言亦唔會相信大部份人反對就係錯哩類羅輯.
唔一定啱但我自以為自己唔係偏激嘅人尚算中立有人性有良心...
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 23:16
做野我睇長遠整體同埋心態背後動機個啲嘅...
你數幾樣野, 我唔諗就會覺得佢地好衰. 但如果做一百件事先有 ...

或者你舉幾個民建聯做得好既事比大家參詳
民建聯唯一做過既「好事」,就係照顧一尐
無依靠既長者,蛇齋粽餅都係為老人家
不過我睇野睇長線,佢地咁做
只係利用老人家既「有恩必報」既心態
點報答?咪係選舉日投票比佢地囉。

生活係港英政府,用經濟同放任態度,
去管理香港既個一年代既人,
對於人情世故同搵錢就係唯一目標,
對身邊發生既政事不聞不問,只埋首工作,
呢一類人見到而家部分港人,投身政治,
就會指責不務正業,「政治係比搞政治既人去做」
民建聯就係睇中呢一個年代既人既諗法。
回復

EV-DAY 你講啲說話唔合乎我原意. 估計你已曲解左我表達嘅說話... 希望睇到嘅人唔好當左係我講, 雖然喺我回覆內出現~~  

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 ok friend 底 加 分

查看全部評分

回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 22:07
係囉... 攪到為香港發展嘅人, 都要出埋陰招先有能力去爭個位黎為市民做事...
搗亂香港班人真係等天收 ...

點解你會認為民建聯係真心為港?
佢地根本著緊既唔係香港既前程
而係自己既仕途同退休之後既出路,
或者我睇得少,不過就未見過佢地點為香港......
回復

做野我睇長遠整體同埋心態背後動機個啲嘅...
你數幾樣野, 我唔諗就會覺得佢地好衰. 但如果做一百件事先有幾年7事, 逼不得已要做嘅7事, 兩害相衡取其輕嘅7事, 難言之隱嘅7事.... 我就接受
民建聯做事我個人就勉強接受, 50分, 但已經係我所見香港黨派裡面最好最用心為香港.

係冴 有 月餅食 蛇根 泿口 有心既黨派 100 分  發表於 2013-10-12 23:24
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 22:07
係囉... 攪到為香港發展嘅人, 都要出埋陰招先有能力去爭個位黎為市民做事...
搗亂香港班人真係等天收 ...

你唔好咁講民建聯啦
佢搞到MTR年年加 公屋加租 又反對收高球場 起高鐵又唔會優先請香港人
又唔理90%香港人GE反對捐左成億 又否決工人集體談判權
但佢地都幫左你增加過馬路多兩秒呀 你話係咪先

禮義廉ma...  發表於 2013-10-13 00:21
加多幾樣功績,多個幫新來港人士背景都係民建聯,成功令香港繼續穩定,功不可沒。  發表於 2013-10-13 00:11
果果兩秒 可以 梳渡 自由同包 多謝民聯  發表於 2013-10-12 23:26
回復

教父 發表於 2013-10-12 22:01
蛇齋餅粽

搗亂香港班人真係等天收

我信karma架。  發表於 2013-10-13 00:16
選民 等如倒亂 支侍 取消選民及法冶 人冶社會万歲  發表於 2013-10-12 23:30
回復

herbalchung 發表於 2013-10-12 21:13
欲加之罪何患無辭...

只要香港特首一日唔係真普選選出黎

蛇齋餅粽
回復

欲加之罪何患無辭...

只要香港特首一日唔係真普選選出黎
特首做得好唔會有人讚, 做唔好會俾人屈到做錯, 做錯會俾人放大兼剷到反艇
基於我見到社會好多人激進且唔理智又易被煽動擺佈, 而且有人會比我更唔熟政治, 選舉前睇著數計自身利益或者單純睇宣傳方式先決定投票意向...
甚至社會上有人唔講道理, 用花名代號去醜化官員都有人跟從, 思維毫不成熟...
我唔想俾其他市民影響攪衰香港將來, 所以我唔想要普選
回復

ew9480 發表於 2013-10-12 14:57
佢話會轉達,轉達左3年呀唔該

轉達左係錯誤
但佢上台前係行會成員
佢對菲律賓人質事件GE工作真係參與左3年WOR
你又點睇?

回復