香港龜友論壇

查看: 3499|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

關於新買返黎既豹b

樓主
講到明先,係有d大篇既
但都希望師兄們可以睇哂,關乎兩條小生命嫁
是咁的

小弟六號買左兩隻豹b返屋企

基本上兩隻我都係用同一個方式養既
基本設備有啦,日間32度,夜晚28度
水碟,食物碟,底材用椰泥
平時就23點鐘放工返屋企拎出黎浸15-20分鐘暖水
換水碟食物碟,鬆泥再禁返實
搵下有無屎,睇下佢地食唔食咁

咁經過呢一星期,就發現以下幾個問題

龜a:精神,但除左第一日返黎食左小小生菜之後就無發現佢食野啦,同埋都無柯過屎
         我識check既,基本上都check哂,眼有神,肯走動(但唔多)無開口呼吸屎就無計啦,佢唔柯,我想check都check唔到

龜b:精神,但訓得比較多又係第一日食左小小生菜,之後就到最近哩一兩日先肯食糧,
      有柯屎,開頭幾日柯靚屎,實的的一碌果d,但自從食左糧之後就柯濕屎了,無蟲蟲
      我識check既,基本上都check哂,眼有神,肯走動(少過龜a)無開口呼吸

想問下佢地咁樣正唔正常嫁?
開頭幾日就當佢適應新環境,但持續左一星期啦,佢都係唔食唔柯,真係有d心急啦
好驚龜a生蟲
我而家應唔應該轉糧,轉又應該轉咩?
定係病左?駛唔駛買藥?買咩藥,點喂藥?定係去睇醫生?

另外一問,養豹雞除左椰泥仲有無其他好用既底材推薦呀?
因為佢地成日踩到周圍都係泥

唔該哂大家
回復

lalalaw 發表於 2016-2-16 00:48
嘩!!!!師兄set野好夢幻呀!
重dream過我心目中既dream缸
我可唔可以影低,遲d換缸時參考呀?

無所謂啊,我都係抄另一位朋友
回復

romanlydi 發表於 2016-2-16 00:09
樓主可以去配返個玻璃/亞膠力膠底座,用來防水(底材出水)
覺得底材煩可以買返塊環保墊(漁佬有賣)
呢個係 ...

嘩!!!!師兄set野好夢幻呀!
重dream過我心目中既dream缸
我可唔可以影低,遲d換缸時參考呀?
但我諗我短時間內都唔會轉住,佢地依家仲好新,
我想等佢地stable d先
回復

808204 發表於 2016-2-15 19:38
其實豹腸胃唔差,只不過係比較敏感,一唔適應的話,抵抗力會低左,腸胃就會差,更甚就會爆原蟲。

至於保健 ...

嗯嗯,就好似上一個回應咁
btw原本今日諗住買牧草嫁!
頂佢個肺,我問佢喎,呀肥哥哥拎包25k既比我
玩咩我陪埋隻龜食,都食唔哂啦
所以總結係,今日落魚街又係咩都買唔到
回復

kenma2006 發表於 2016-2-15 10:32
師兄小弟如果兩日給豹B食bac會否過多呢?唔該

我唔係專家真係答唔到你
但如果要我比意見,我就覺得盡量唔好比佢地依賴呢樣野囉
就好似安眠藥咁,久唔久一粒無所謂,但究竟咁樣係咪醫失眠既方法呢?
for我自己以然盡量比佢天生天養,咁先至可以build up佢地既飲食系統!
以上只係小弟立場,如果有錯請大家大大力插醒小弟
多謝合作
回復

樓主可以去配返個玻璃/亞膠力膠底座,用來防水(底材出水)
覺得底材煩可以買返塊環保墊(漁佬有賣)
呢個係我以前用緊的setting

但後來木箱天氣一潮濕木箱有d發雮,同埋都擔心會焗,轉返用玻璃缸
呢個係我而加用緊的setting
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... 1&fromuid=23425
底材用緊椰泥+少少樹皮,
如果怕椰泥會太污漕,可以鋪多少少樹皮係上面,如圖
回復

katachan 發表於 2016-2-15 10:25
我都係豹龜新手, 其實豹龜腸胃差都出哂名, 新環境溫濕唔同已經有可能出事, 但痾爛屎有好多原因, 可能惡性細 ...

好好彩我今日用油密菜混m糧俾佢地食,終於引到細龜開口,
之前真係擔心死我,爬文見過話如果爆原,d龜會痛到無胃口食野,所以見佢唔食唔柯真係好擔心
至於大龜既濕屎問題,今日問收銀呀肥哥哥,話可能我開糧太多水,所以呢個問題都係有待觀察
btw thank you你!
回復

vvbb708 發表於 2016-2-15 01:58
我自己隻豹清缸養左一個月 有地磚 仲有個水兜
平日餵細M+K糧 有時會餵S糧 時不時會加D BAC同草粉一齊餵
隻 ...

thx師兄
原本諗住今日落魚佬轉底材,但落到去見到佢地用椰泥同自己用真係好大分別
所以都諗住試下好似佢地咁用,睇下情況會唔會改善先再算
(目測佢地d泥成8,90%濕,而我就只係2,30%,所以試左先!)
又省一筆XD
回復

其實豹腸胃唔差,只不過係比較敏感,一唔適應的話,抵抗力會低左,腸胃就會差,更甚就會爆原蟲。

至於保健品,一個月一兩次就ok,多左就變成慢性毒藥。

回復

師兄小弟如果兩日給豹B食bac會否過多呢?唔該
回復

我都係豹龜新手, 其實豹龜腸胃差都出哂名, 新環境溫濕唔同已經有可能出事, 但痾爛屎有好多原因, 可能惡性細菌過多,可能有寄生蟲or爆原蟲, 醫生未驗過都冇可能知係咩事,何況新手? 新豹龜一見腸胃唔ok應該睇醫生body check la, 記得有屎就帶埋去驗, 如果痾出黎有透明黏膜或綠色啫喱狀就已經好嚴重,一定要睇醫生! 重有龜好易有蟲,由其龜舗咁多龜一齊養,一隻有病或有蟲好易一齊中, 買龜返黎最好用抹手紙做底材,好處係衛生,方便留意排泄物,用其他底材好易撈埋屎尿落去,再high番個口食番落肚,惡性循環,好多人養豹b死都係唔一早帶去body check, 到腸胃傷哂已經藥石無靈啦...
回復

我自己隻豹清缸養左一個月 有地磚 仲有個水兜
平日餵細M+K糧 有時會餵S糧 時不時會加D BAC同草粉一齊餵
隻豹會自己屎屎 有時仲會自己排酸...
回復

808204 發表於 2016-2-14 17:22
餵咩都無所謂,做人要變通,生菜水分高唔緊要,加多d 纖維就ok,大家都要返工,收工買唔到適合的菜,唯有將 ...

唔該牧草兄!
底材果到真係完全無慨念,所以就上黎問下大家意見
不過都好似之前一位師兄咁講'你試左先啦,你要試過先個嫁'
預左教學費XD
最重要知道乜野係must do乜野係must not do!
thx牧草兄:)
回復

大大啖 發表於 2016-2-14 15:29
柯唔出屎不如試下喂bac? 我個兩隻賀曼有時喂得小bac都會柯爛屎 有喂就冇 btw可以去魚佬請教下 ...

thx 師兄,聽日落魚佬煩下人先XD
回復

餵咩都無所謂,做人要變通,生菜水分高唔緊要,加多d 纖維就ok,大家都要返工,收工買唔到適合的菜,唯有將就一下。

至於底材,選用你認為最方便清潔,最經濟個種就ok。

回復

柯唔出屎不如試下喂bac? 我個兩隻賀曼有時喂得小bac都會柯爛屎 有喂就冇 btw可以去魚佬請教下
回復

lalalaw 發表於 2016-2-13 16:53
sorry師兄,唔係好清楚你講乜,麻煩可唔可以講巨體d

我都唔明............上面又有師兄講牧草碎.......
回復

哈哈,我知
回復

wongfafa 發表於 2016-2-13 23:00
我覺得要易清理,又要可以保濕,可以食完排出

thx師兄,過兩日落金魚街做下功課先
回復

aldc168 發表於 2016-2-13 22:38
用木粒,都唔錯!

thx!
碎木?
回復