香港龜友論壇

查看: 3346|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

有關水盤.

樓主

HELLO~

大家既水盤係點樣既呢?

我老細果兩隻龜,成日整到D樹皮走哂入水盤,
D水烏糟哂,又唔飲,又要換過, 不停LOOP...

有無師兄師姐有好提議? 買個咩水盤比佢地好?

THANK YOU

回復

Tony_Chu 發表於 2014-11-4 17:27
回復 violet_lam 的帖子

我留意左好多年, 做左幾次實驗, 發現: 如果你突然俾好多野佢地食, 又或者食物蛋白 ...

其實一日可以浸幾多次水既呢??
如果我得閒既話,可以幫到佢地浸兩次架~

忍下手, 餵少D. ;)  發表於 2014-11-4 21:39
可以好多次. 2次都OK.  發表於 2014-11-4 21:39
回復

我留意左好多年, 做左幾次實驗, 發現: 如果你突然俾好多野佢地食, 又或者食物蛋白過高, 前甲會谷得好高,高背, 而後面甲會相對凹左入去!!   可能呢D係龜既特性,前甲先漲,後甲慢D.

所以,我建議你多D浸水, 浸耐D.  同埋餵少D野食, 蛋白少D 或者隔日餵!

尿酸係蛋白質中核酸的代謝物, 尿酸多反映出你餵太多蛋白或者太多野食!!  盾臂龜同雀仔一樣黑人憎~代謝好多尿酸, 太乾好易生石!!

呢兩隻龜咁大隻, 可以隔日餵 (or餵少一半), 長慢D, 多D濕度, 會圓D.  自然界冇咁多野食! 而且運動量大好多倍!!  

今日有仙人掌,比左一隻尾指咁多既份量佢地食,不過細龜咬左一啖就唔食,大龜就食哂了~  發表於 2014-11-4 18:53
原來係咁! 但係佢地成日水汪汪眼咁望住我QAQ 我又成日心軟.. 但一日喂一次, 豆苗半斤喂到三四日, 有時會比好少紅蘿蔔佢地食~  發表於 2014-11-4 18:51
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

同埋我第一次見佢地,佢地呢個位就係凹左入去...

點解呢

大龜~~~~~~~~~~~~~

細龜~~~~~

回復

回復 Tony_Chu 的帖子

多謝你.. 其實大細龜而家日日都會浸水,
呢幾日天氣凍左,無比佢地出去,
放番係室內,熄埋冷氣,
室溫連我都出汗..

圖為細龜排既酸,佢一入水就會排酸,
呢度只係一開始排既尿酸,
之後仲排左成個湯殼咁多既尿酸,

阿大就好鍾意入番缸先排...
因為趕住抹番乾淨,所以無影到..  

BTW,細龜而家個殼都開始圓,無咁隆

細龜而家個殼都開始圓,無咁隆 ~ Good, well done!!!  發表於 2014-11-4 17:30
回復

Sorry, 返左大陸4日傾生意, 順便問左人大既friend點睇香港占中.  你養得好好, 方法正確, 做足功夫, 爬左好多文, 功德無量!!  加油!!
回復

回復 wohglam 的帖子

唉, 大家都係愛龜之人,
唔需要講到咁架嘛,
有時文字不能表達到當時情感,
隔住個MON,無人會知你想點...
回復

網上世界,不用執著……岩傾就傾多句,唔岩傾咪傾少句囉……不用太上心吧!
回復

wohglam 發表於 2014-11-1 18:53

我係行家....有比車呀肥執的..所以認得!!

太好了.. 你係證人呀

我唔明,人地識多D野, 就算無養都可以學多D野架?
咁都要質疑我.. 咩世界....
回復

係我角度啦... 我自己好奇係用"既?" 唔係用"喎"
佢咁追問, 我覺得佢質疑緊我....
回復

我係行家....有比車呀肥執的..所以認得!!
回復

東方不敗 發表於 2014-11-1 17:18

你冇養,但你又識養喎

你唔係以為D龜係我自己, 養唔掂就POST上黎賴老細下話???

呢度都有人講得出呢兩隻係車房盾!
回復

東方不敗 發表於 2014-11-1 17:18

你冇養,但你又識養喎

因為我好想養,之前係咁爬文,
但屋企人唔比養,得未???
滿意嗎?

他只是好奇  發表於 2014-11-1 18:41
回復

你冇養,但你又識養喎
回復

東方不敗 發表於 2014-11-1 17:09

你自己養乜龜 ,做咁多野 ,老細有冇加你人工,係咪見工時,講明要識養龜架 ...

呢樣係我鍾意既野, 而且我唔想睇住兩條小生命死, 我自己無養龜.
人工包唔包另一回事, 一定要講錢?
我太悶, 當有D手藝得唔得先??? 而且糧呀,菜呀,保健野都係公司出~
回復

你自己養乜龜 ,做咁多野 ,老細有冇加你人工,係咪見工時,講明要識養龜架
回復

東方不敗 發表於 2014-11-1 16:49

咁你小心要執唔小手尾,之前冇人理.你 上工知你養龜叫你睇住,之前有乜錯誤做法你唔 ...

但係佢地兩三日就痾一次酸. 佢地近尾果個位係唔會特上黎,
我開始理佢地果時, 佢地又慢慢特番, 咁我既方法有無做錯呢?

我10點番工, 食埋個早, 搞埋尋日D手尾, 十點九至十一點就開始洗菜,浸菜,
而家多數食豆苗, 會隔住咁食,一日浸M糧+牧草, 一日菜,
開一盤我隻手浸落去會岩岩好水溫既水唔會太熱, 放係出面(因為室內有冷氣),
留意住佢地痾尿屎/排酸, 唔痾就幫佢地按摩下腹甲,
浸完就用布抹乾, 放番入缸,

洗完浸完菜就比佢地食.
回復

咁你小心要執唔小手尾,之前冇人理.你 上工知你養龜叫你睇住,之前有乜錯誤做法你唔知,有排你理 ,以前養魚都遇過咁 ,有個女仔無lala pm我,話係人介紹佢搵我,又係條魚養到就死咁制,佢新上工叫佢打理 ,佢攪唔掂搵我 ,就係之前做得唔好,  乜野毛病都有 , 好似而家ching咁講,太乾,起哂釘 ,呢個問題你要快d解決,唔係真係生石(可能裡邊己生緊) ,到時手術費,或者醫唔返又一個問題了
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-31 10:09
兩隻龜龜殼起曬釘, 太乾了, 成個焗爐, 除左會起釘, 仲會生膀胱石!  手術費好鬼貴!!! ...

同埋我想講... 我先番左一個月唔夠工, 佢地之前係無人理架!!!!!!!!
回復

Tony_Chu 發表於 2014-10-31 10:09
兩隻龜龜殼起曬釘, 太乾了, 成個焗爐, 除左會起釘, 仲會生膀胱石!  手術費好鬼貴!!! ...

咁點算? 買個噴水噴下得嗎?
回復