香港龜友論壇

樓主: maoma
打印 上一主題 下一主題

又搶奶

herbalchung 發表於 2014-1-15 16:25
俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

消費唔起? 依家邊度有人話消費唔起?
依家講緊係啲大陸蝗蟲,搶到人哋完全無貨,奶粉都無,就快連屎都無得食呀!
香港衣食靠大陸? 哈哈,唔好笑死人啦。無咗大陸會死呀?
全部係佢哋自願出口搵港人錢,香港有試過搶到佢哋無貨? 要加價咩?

你咁擁抱大陸,快快搬返上強國住啦!!
唔好等啦
回復

boap 發表於 2014-1-15 10:37
依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦

俾佢地[搶]嘅舖頭, 就同佢地講歡迎光臨、多謝幫襯。
消費唔起嘅一班人, 就屈佢地搶嘢。。。

一個香港人, 見到人真係搶嘢, 應該安全情況下幫手捉賊, 或者打999。而唔係現實就䄂手旁觀, 網上先仗義執言; 而且道理靠屈返黎。。。

話時話, 我地香港衣同食90%以上都係同大陸買, 如果國內人話香港人係搶大陸物資, 大家又調唔調得返轉???
回復

依家搶埋紙尿片
遲下好快連衛生巾都搶架啦
回復

回復 maoma 的帖子

打電話訂啦..免費送上門!!!
回復

標題用[搶]字形容...
其實人地如果真金白銀買合理合法買賣, 係俾錢買銷情好最多叫搶購, 偷同搶就係犯罪, 咁樣講或多或少係中傷人醜化人, 但只係因為自己唔願意遵守規則花時間去排隊.
我見到香港人近年野蠻化(唔係針對任何人), 真係好心痛及不滿. 我地香港人以前唔係咁...
回復

ki0110 發表於 2014-1-14 22:17
去藥房唔會平D咩?

美嘟臣萬/屈會比大部份藥房平. 之前有報導沙田藥房賣5佰, 但公價2XX.

回復

maoma 發表於 2014-1-14 18:57
本人樓下某超市經常缺某只牌子奶粉,原本以爲擺出來俾人買曬啦!念住等下次再買點知一等再等都係甘樣,點知 ...

部份奶粉商好似蘋果咁...
賣貨對象無指定. 佢同香港人無感情, 理得你係香港人定中國人... 佢地只知市面需求量100件, 佢就只供應70件. 如此一來30個人就會到處撲貨, 造成渴市假象, 變相免費宣傳.
另外人地供貨都係傾斜俾大陸, 例如跌路沿線同北區係佢地銷售主力, 鬼叫個啲牌子大部份都係國內買, 你係香港人又要捧嗰啲牌子又有乜好怨... 人地唔似志在香港用家市場
另外, 人地排隊俾錢買, 超市又無限制唔俾你排, 你可以點投訴? 投訴人地排隊買倒你想買嘅嘢???
如果你唔係新移民而且有港人小朋友, 我講你知奶粉商有做嘢幫你(或者塞住你把口), 就係登記左就幫你預留合理用量, 保證有貨同夠食嘅. 再唔係唔想煩, 你同啲公公婆婆講你收貨, 俾人再出多兩蚊, 公公婆婆都爭住賣俾你啦, 你要一萬罐都有...

回復

地板

去藥房唔會平D咩?
回復

板凳
回復 我愛爬蟲類 的帖子

好似食下S糧Z糧M糧咁?
回復

沙發
買其他牌子咪得,做咩要專買一種?
回復