香港龜友論壇

樓主: kahung
打印 上一主題 下一主題

中蜂ws群踢人事件

冇奸不商,千古名言,打開門囗做生意,一定想賺錢,冇人想結業,除非洗黑錢,阻人發達,如殺人父母,大家各懷鬼胎,講到300都未完,不如中蜂取消群組,以後可能你們仍是朋友的。

對  發表於 2015-8-8 20:51
回復

billbill456 發表於 2015-8-8 15:32
爬完文的感覺就像一班男人被條女飛左之後一直追問點解要飛我一樣

飛你咪飛你囉,使同你交代咩?  ...

看完師兄的回覆,完全感受明白到師兄剛被女飛的心情。
贈言,天涯何處無芳草,時間會是療傷最佳良藥。
回復

爬完文的感覺就像一班男人被條女飛左之後一直追問點解要飛我一樣

飛你咪飛你囉,使同你交代咩?

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
我愛中蜂 + 10 一針見血

查看全部評分

回復

我愛中蜂 發表於 2015-8-8 08:16
幾個人不分日夜不停講一件雞毛蒜皮既事,講咗都成個禮拜La!如果係男人既,用呢D時間去做下義工都可以幫助 ...

感謝中蜂們,你在我心中的地位提升了不少,我喜歡夠真,不帶假面具的人。

這就是在whatapp群中蜂們給人的感覺,有人覺得我像是多口、撩事鬥非等的人,在此澄清我只是跟大部份龜友不一樣,不會含冤受屈,不會將「別人生意、名聲」為說服自己的藉口,去說服自己人地都係為生活多一事不如小一事。正正是因為大部份龜友是這樣,香港寵物店生態才會這樣,俗語說一隻手掌拍不響。小離題了抱歉。

在意中蜂們「雞毛蒜皮」四個字,也想跟中蜂們說,對於我來說,網上名字「cwl」也不過是「雞毛蒜皮」的網上名字,所以我咪如此毫不顧忌地來討事實囉,明白不。而呢段說話你感到什麼,其實正正就是你之前給我的感覺,就咁簡單。
回復

事情已到尾聲、每個戴假面具扮好人,私底下為求利益做咗D冇品令人不高興既事,事情曝光初頭扮無辜唔會應,中段伋會以禮貌客氣説話回應,到最後都攞不出証據還擊就會發爛渣,其實憑師兄post既相一句“講完遺言係應該走了,有D人生閱歷既人都應知其人品啦,有位師兄問點解開acc.無耐要勞氣,只因十四歲開始接觸爬蟲,到三十年後香港都冇乜好D態度和規模既爬店,路過見此有感而發而已、係台灣和日本住過、果邊真係有heart做同好態度好多好多,香港鋪租貴生意有幾難做我好清楚、我做地産舖位的,不過個人認為D咁公利既做生意方法,係寵物行業、最好染色包装得好D啦,各位師兄都都想養隻寵物調劑吓香港咁無理既生活啫、唔好搞到佢地好似返工既環境先得架,同埋果位老闆智商係咪有D問題、回—個post五分鐘唔洗,你又知各位冇做義工、真係笑x咗

一針見血  發表於 2015-8-9 21:14
一針見血  發表於 2015-8-8 15:14
回復

唔好嘈喇……算數喇……大家嘈落去無結果……
回復

pointpoint 發表於 2015-8-8 11:41
你而家咁講算係發脾四?
惱羞??
大家都係求真...

C兄講得岩,明明是自已唔岩在先而不好好去應對仲大支野說我係群主都點都得,呢種態度真係唔要得,睇怕中蜂呢個名好快就似魚街藍衫黨咁,臭名遠播
回復

你而家咁講算係發脾四?
惱羞??
大家都係求真...
你講得岩
真係一件雞毛蒜皮既事
大家都只係想知點解你會咁樣做..
到頭黎既只係換黎官腔回應
仲要話係你開個群出黎你大哂..
點解唔去用一個更加好既方法去處理件事..
反而而家俾人感覺就係你係串囉..
唔係邊個開就大哂既..
咁你自己買野都貨比三家啦..
香港係一個自由貿易市場..
唔係自己小圈子咁去獨攬哂啲生意..
如果你真係咁唔鍾意人地賣野既..
點解你唔當初講明只係我可以放龜..
其他人唔得呢??
咁你又點解要用「交流交易群」個名先???
如果你係一個無名小卒冇人會花呢啲時間去打字去跟POST去回應...
就係因為大家信你係一個有信譽有品既人..
結果係點?
自己知啦...
由day1睇到而家...
我真係好失望囉...
回復

我愛中蜂 發表於 2015-8-8 08:16
幾個人不分日夜不停講一件雞毛蒜皮既事,講咗都成個禮拜La!如果係男人既,用呢D時間去做下義工都可以幫助 ...

原來中蜂都是一個盲不講理的人,呢D說話都講得出,現在才知道,形像己破產了,打後真係祝妳生意興隆,如果唔執的話

2小時前報到的師兄,你好  發表於 2015-8-8 10:57
回復

幾個人不分日夜不停講一件雞毛蒜皮既事,講咗都成個禮拜La!如果係男人既,用呢D時間去做下義工都可以幫助下有需要既人,日日都長篇大論(陰謀論)真係頂你哋唔順,我開群原本只為交流分享,姑且唔理我目的係乜嘢啦!我覺得你唔適合就移除你,講到好似係咩十惡不赦既事咁,粗俗D講我開既群,踢你走,理由:  莫須有!唔啱你自己開個群,你自己都係做生意既,你開既群都唔見我會入去搞搞震啦!就咁簡單!

支持、直接了檔  發表於 2015-8-10 01:12
回復

阿蚊 發表於 2015-8-6 22:47
無錯!我去過參觀幾次!次次問價都講D唔講D!
我自問係一個精明消費者,講真丫D石金又唔係D名種野,洗乜 ...

師兄講真石金係我心目中係名種龜、我同你講……真心玩石金同專注石金中蜂係專家嘅不過用錯咗方法啫
回復

paulli 發表於 2015-8-6 19:20
其實中峰份人可以話係日久見人心吧....
賣D龜用某個價錢加個(起)
去到成盆放係一齊..

師兄中蜂嫂已回應會做好D
回復

jasonmetro 發表於 2015-8-6 16:22
1.你認為老闆等於公司,而一個人唔認同老闆就一定唔會光顧?現實係,市場供應有限,買家好少會理老闆係咩 ...

c兄多謝你用重客觀去睇整件事……希望你唔好變咗中粉D追擊對象
回復

我愛中蜂 發表於 2015-8-6 23:32
神郎,你的身份是我在無意之中知道的:有一次,你賣两隻龜給龜友,那個龜友來我舖問我這個龜友可不可信,我 ...

如果中蜂兄或中蜂太表裡或一地像 龜友論壇般處事,真的完全沒負面感覺,十分大方得體。
但可惜一而再再而三咁在龜友留完大體說話,私群留句狗屁~_~"你是真心了事,還是只在製造表面和藹形象令壇友矛頭指向對方 ? 我就比較直接的,對不起。
回復

pointpoint 發表於 2015-8-6 14:01
其實初初開個群個名都係叫交易交流群
請問離題在那?
本身我都唔想留言跟post

師兄多謝你……因為你有心去追Post同了解成件事
回復

enigmaa 發表於 2015-8-7 16:02
生意人果然係勁D,D回應同我地政府D無能高官一樣,完全無回應事仵既野,齋講一大堆大道理同懶感人既説話、 ...

我好同意你講法
回復

enigmaa 發表於 2015-8-7 16:02
生意人果然係勁D,D回應同我地政府D無能高官一樣,完全無回應事仵既野,齋講一大堆大道理同懶感人既説話、 ...

C兄, 你好!
唔好甘勞氣啦, 多謝你於 2015-6-17 成為論壇會員, 先去以下連結同各龜友 said 個 Hi 先啦!!!已後多D出post分享下, 交流下!!!!!
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=forumdisplay&fid=2
Thanks
Anson
回復

生意人果然係勁D,D回應同我地政府D無能高官一樣,完全無回應事仵既野,齋講一大堆大道理同懶感人既説話、又係你係ws話人唔係男人,你都應該做番個男人行出泥正面回應、有錯就好似日本人咁土下座認錯,有—様意見比你,好心你咁得閒係ws ban人,搞下舗頭D裝修同養龜設備啦,笫—次去到,咁似三十年前我住九龍城寨D水族鋪,得閒去台灣日本參考吓啦、生意唔係浄係ws裹迷暈幾十人就可以做落去
回復

神郎,你的身份是我在無意之中知道的:有一次,你賣两隻龜給龜友,那個龜友來我舖問我這個龜友可不可信,我說我不知道是哪個,到你們交收時我才恍然大悟:哦,原來是你。
        另外,論壇上的幾位師兄:我也不用再回應什麼了,毕竟無論我再說些什麼,你們都會从我的一言一語中找出反擊我的話。令我樂意看到的是:大家比較平心静氣了,不再像之前那樣出現"呢條友、攞來柒、9up等字眼。
         有人的地方就有是非,公道自在人心,大家各抒己見,再爭执下去也不會有結果。有師兄幫我們,你們說他是打手護航,認同你們的你們謝謝他、字字珠璣。如果我謝謝anson,不知你們又會說些什麼呢?如果這個ws群不是中蜂開的,是一個没人認識的龜友開的,你們是否還會如此對待呢?但我仍然要謝謝anson:雖然我不認識你,但你的大度、你的氣場令大家都變得斯文,令我佩服!我亦再次強調:由始至終我從來都没有請過任何打手!!!!
         paulli師兄講的是我們的不足之处,地方窄小,以後我們會多加胶盒,分開好再給師兄挑選。有過則改,無則勉之。
        網絡上大家互不認識,可以天馬行空、任意發揮,但愿大家多點站在對方立場看一看,自然就會少點紛爭,多些和平!
        祝大家
生活開心!
回復

paulli 發表於 2015-8-6 19:20
其實中峰份人可以話係日久見人心吧....
賣D龜用某個價錢加個(起)
去到成盆放係一齊..

回復