香港龜友論壇

標題: 龜過濾問題 [打印本頁]

作者: Mrturtle    時間: 2014-3-22 08:13
標題: 龜過濾問題
請問我個缸32L,用EDEN 522 濾筒,如果養隻飛河龜夠吾夠用?會唔會好易有臭味?同埋水會不會好易變黃?
作者: 金金    時間: 2014-3-22 09:10
2/3靚碳,1/3棉,唔好用生物環(因對養龜作用不大),清缸養
作者: Mrturtle    時間: 2014-3-22 09:23
回復 金金 的帖子

以小弟愚見,生物環分解NH3,NO3(來自龜的屎),但棉只是Mechanical ,把insoluble的東西隔去;碳是吸收味和有毒物質。只有生物環才能把NH3,NH4 分解成NO2,所以為何生物環對龜作用不大?
作者: cys487980    時間: 2014-3-22 09:27
回復 Mrturtle 的帖子

絕對認同,如果要在炭與生物環作選擇…………我本人一定選擇生物環!
作者: Mrturtle    時間: 2014-3-22 09:32
回復 cys487980 的帖子

師兄,請問你用咩過濾同咩濾材?同埋請問有無臭味?
作者: cys487980    時間: 2014-3-22 09:39
回復 Mrturtle 的帖子

可參考我之前的帖子!
作者: dmchiu    時間: 2014-3-22 11:29
炭只能用不多於1星期!!!因毒素被炭吸收後,如不換就,就大大鍋!!
作者: 智活    時間: 2014-3-22 21:33

回復 dmchiu 的帖子

我用碳無用生物環, 換水時活性碳沖水洗淨後會再用, 無換過... 兩隻都重好生猛健康, 買濾桶時都話唔駛用生物環只需用活性碳, 請問會如何大大鍋??? 請指教一下!!
作者: 金金    時間: 2014-3-23 03:48
除非你們的濾筒好大個可載到大量生物環囉!以一般濾筒體積所載的生物環數量養菌根本不夠作分解!借問各下的濾筒有多大!?本人的濾筒都有放生物環,但放了超過5公斤才能發揮作用囉!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2