香港龜友論壇

標題: 樹上的雀巢 [打印本頁]

作者: swh    時間: 2014-3-20 20:47
標題: 樹上的雀巢
在樹上發現幾個雀巢,但唔見有雀返來孚蛋,都唔知係咩品種!

作者: hcwj2000    時間: 2014-3-20 20:50
wow好少可見到
作者: chan359777    時間: 2014-3-20 20:59
已經唔會再返嚟,雀乸係遠處見到人去搞過(睇)佢會放棄個巢!
作者: swh    時間: 2014-3-20 21:46
回復 chan359777 的帖子

我離遠觀察左幾日,都唔見有雀返來,才決定上去睇下,原來仲有蛋!
仲有你呢個理論,好多人都係咁講,但所以人都係聽返來,全無科學根據,我問過D對雀鳥有研究既人,呢D都係道聽途說!
作者: ki0110    時間: 2014-3-20 21:57
小動物真係叻~叫一個人整個巢都整唔到咁靚
作者: chan359777    時間: 2014-3-20 22:21
回復 swh 的帖子

聽?啲雀鳥專家有冇去過攞雀巢?
作者: 小迪迪    時間: 2014-3-20 22:50
好想吃....
作者: swh    時間: 2014-3-20 22:58

話明係研究就當然要爬上樹啦,【唔通坐係到聽人講就叫研究】!!!
要量度雀巢離地面的高度,雀巢大小,雀蛋大小及重量,【當然係用手,唔會用耳仔】!!!
如果發現已經俘化成雛鳥,同樣會量度雛鳥的大小及重量。
做研究嘅人出發點係認識生命,會更加尊重生命,愛護生命!!!
作者: swh    時間: 2014-3-20 23:13
雀鳥嘅天性係如果發現雀巢內的雀蛋或雛鳥有危險,係會不顧一切咁衝過去攻擊,而唔會淨係離遠咁睇,呢D係動物嘅天性,所有動物都會保護幼小!
作者: san623    時間: 2014-3-20 23:16
種雀應該係細細隻,背係深綠色黃嘴
作者: YSK    時間: 2014-3-20 23:27
有冇孵蛋機可以幫幫佢
作者: Cces1234    時間: 2014-3-21 08:30
咁你有冇救佢地落黎呀?
作者: 火水.    時間: 2014-3-21 09:18
回復 swh 的帖子

係相思蛋
作者: chan359777    時間: 2014-3-21 11:13
swh 發表於 2014-3-20 22:58

話明係研究就當然要爬上樹啦,【唔通坐係到聽人講就叫研究】!!!

完來講左咁耐你亦係(聽)人講,清楚,多謝提供!
作者: michaelphone    時間: 2014-3-21 19:42

你既然覺得是假,為什麼不找一個雀巢,爬上去看看有什麼後果呢?
作者: skyhitter    時間: 2014-3-31 16:19
wow, strong
作者: oooooo    時間: 2014-4-13 19:15
貓仔,
相思蛋d黑點好似無咁散

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2