香港龜友論壇

標題: uva 同 uvb既效用 [打印本頁]

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:16
標題: uva 同 uvb既效用
以我所知 uva 系用黎代替太陽既熱能 令爬蟲有足夠既熱力消化食物 同埋 令佢有活力 同埋食慾
uvb就系令爬蟲既顏色變深  但系要產生維生素D 其實系要配合埋熱力 先可以幫助吸收到鈣

入面果位叫「christal琳」既人呢 我就唔知佢串我D乜 講黎講去佢都只系一味話我錯
完全唔知佢系到講咩 仲話開PO串我...
我見佢甘遲都未開 甘我而家就開左個PO先.. 我目的只系想討論下^^
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8880&extra=&page=1

仲有佢套陸龜設備完全系無UVA 姐系無熱力
仲有佢有2隻豹龜 一直遲遲未見佢出帖貼佢既豹龜 而且仲賣埋個所謂既陸龜設備
未知豹龜還健在呢?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=7750

有錯請各位師兄指點

作者: christal琳    時間: 2011-8-19 23:19
我隻龜係唔係到如你何關...!
我多箱得肯...唔比放?~
要因為你既言語去放相出黎嗎?!
唔好用激將法LA
好明顯係教你...
UVA同UVB掉轉左都仲未知...!
等人回下你啦哥哥仔!!!!!!!!!!!
作者: christal琳    時間: 2011-8-19 23:23

能夠幫助,爬虫健康成長,充分吸收鈣質,內含維生素D3.同時還有加熱幫助消化等左右,對龜類的隆背等現象有明顯的預防和改善作用。
UVB 燈的最大的特征是能夠發出足夠的中波紫外線(UVB)太陽光的成分之一,而白熾燈只能發出很少的紫外線(UVA)。任何光源都不可能同時發出強的可見光和強的紫外線,發出的可見光越多,紫外輻射就越少,反之亦然.需要考慮的其他因素:不是所有的爬虫類和兩犧類都需要相同的紫外輻射,夜犧種類不同于日犧種類,不同地理和氣候條件亦不同(例如,雨林種類不同于沙漠種類)
http://www.diytrade.com/china/3/ ... %E7%87%88PAR30.html
睇下字先啦 笑死人啦
仲要開POST串我= = !
比機會你爬文又唔爬...
唉..............!

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:25
christal琳 發表於 2011-8-19 23:23
能夠幫助,爬虫健康成長,充分吸收鈣質,內含維生素D3.同時還有加熱幫助消化等左右,對龜類的隆背等現象有 ...

大陸野你信...佢唔爆炸已經偷笑
我不設評論 人地睇到知咩事
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:26
christal琳 發表於 2011-8-19 23:19
我隻龜係唔係到如你何關...!
我多箱得肯...唔比放?~
要因為你既言語去放相出黎嗎?!

哈哈哈
原來你將uva同uvb掉轉左...唔怪得知 你隻龜系咪咩左?

作者: christal琳    時間: 2011-8-19 23:28
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=11092886&page=1
仲要咁大聲...............想人地笑你嗎?!

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:28
christal琳 發表於 2011-8-19 23:28
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=11092886&page=1

vitamin D系要有熱能先產生到架 醒目...
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:29
你慢慢啦 我諗人地睇到都知咩事
作者: christal琳    時間: 2011-8-19 23:30

回復 霸氣浩 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384
你仲要串呀?!
洗唔洗再搵比你睇下柒頭...!
第一次係論壇鬧人....!
好聲好氣你唔聽
係要話自己冇錯

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:33
簡直無得救 剩系識貼個網址出黎 都唔知你想點
原來你系0知識
作者: christal琳    時間: 2011-8-19 23:35
回復 霸氣浩 的帖子

入去睇下啦 傻仔...
係要我串你...
開個新AC出黎串我!!
夠擔你咪用返本身個個講野囉!!!!!

作者: 啊橙    時間: 2011-8-19 23:42
其實UVA(A)及UVB(B)可以話係相輔相成;
    A係幫龜/爬虫加溫,爬蟲要係某一溫度下先會活動/進食/交配,如果你可以令到爬蟲生活既環境溫度可以接近/達致佢身理需求,A就可有可無(因為市面上所謂既A膽煪中大部份都係冇A架,有牌子果D不過係經高科技處理,冇咁易爆咁解姐),A既用途要睇你養咩啦,沙漠形既陸龜/蜥蝪,平均溫度係30~34到既,但室溫咁冇乜機會咁熱,你就要一只A膽!
    B膽無錯係一定要,因為冇B,爬蟲吸收到既鈣就轉唔到D3,跟住留係體內就會結石,所以一粒B膽係必備!!而且B膽亦有助爬蟲既外甲/膚色變得結實/鮮艷,所以B貼係爬蟲健康既必需品!!
    但係!!只有B膽係冇用,因為冇熱力既幫助,爬蟲係唔會將體內既鈣轉為D3,所以一粒加熱用既A膽就係呢個時候有用,令用A膽既熱力去幫助爬蟲吸收D3,因此空有B膽係冇乜用,要有番粒熱燈去幫手先有用!!
    當然,你比到足夠既陽光,A同B就冇用,只需係晚間比粒熱膽佢暖暖身,就OK!
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:44
啊橙 發表於 2011-8-19 23:42
其實UVA(A)及UVB(B)可以話係相輔相成;
    A係幫龜/爬虫加溫,爬蟲要係某一溫度下先會活動/進食/交配,如果 ...

勞煩哂....
作者: 啊橙    時間: 2011-8-19 23:48
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍,蛙,守宮等等夜行性/怕熱既爬蟲就真係唔使

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:50
啊橙 發表於 2011-8-19 23:48
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍, ...

人地而家成個陸龜設備入面only uvb
橙哥我而家假設一個問題
如果龜箱入面所有設備齊全  但燈方面只有uvb 隻龜會唔會死?
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-19 23:52
啊橙 發表於 2011-8-19 23:48
爬蟲冇熱力根本唔會活潑,如果一粒B膽可以令爬蟲活潑,咁係小弟學識淺薄,當然有D真係唔使UVA,如變色龍, ...

一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;
但只可開B擔嗎?
uva洗吾洗?? 但開左之後個箱會好熱-.-''

作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:52
christal琳 發表於 2011-8-19 23:35
回復 霸氣浩 的帖子

入去睇下啦 傻仔...

uva 同 uvb 中學都有教 基本上系常識
作者: 啊橙    時間: 2011-8-19 23:54
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:52
一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;

熱就吊高黎用,可以試下擺係爬相面(上高個網),同用40W既就岩岩好
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:54
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:52
一"粒"B擔;`
想問問~~
我係養豹龜的;

當然要
唔好見而家既溫度甘熱...但系都唔足夠產生維生素D
天氣熱便選擇一粒低W既膽

剩用UVB 講真系無用
作者: 啊橙    時間: 2011-8-19 23:55
霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:50
人地而家成個陸龜設備入面only uvb
橙哥我而家假設一個問題
如果龜箱入面所有設備齊全  但燈方面只有uvb  ...

龜就最好比粒A膽佢熱一熱身會好D,只有B膽係唔會死,但唔會好強壯,同易病
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:56
啊橙 發表於 2011-8-19 23:55
龜就最好比粒A膽佢熱一熱身會好D,只有B膽係唔會死,但唔會好強壯,同易病 ...

甘姐系各種因素得出 佢最尾都系死了
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-19 23:57
啊橙 發表於 2011-8-19 23:54
熱就吊高黎用,可以試下擺係爬相面(上高個網),同用40W既就岩岩好

嗯~
但我果個係木箱黎;`..有燈坐;@@
咁可吾可以買一啲普通膽;??
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-19 23:58
霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:54
當然要
唔好見而家既溫度甘熱...但系都唔足夠產生維生素D
天氣熱便選擇一粒低W既膽

咁其實係開日頭;定開足佢半日??
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-19 23:59
christal琳 發表於 2011-8-19 23:35
回復 霸氣浩 的帖子

入去睇下啦 傻仔...

誰串誰我不知道
一味爬文 但其實自己乜都唔識...
我真系唔覺得有乜甘好串? 而且 你是被串的
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-20 00:00
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:58

餵時前或餵食後個幾小時
不過我建議你 早上開1小時後 就 餵食
之後再開幾小時比佢消化 同活動
大約我就系早上開 夜晚太陽落山就熄
作者: 啊橙    時間: 2011-8-20 00:02
霸氣浩 發表於 2011-8-19 23:56
甘姐系各種因素得出 佢最尾都系死了

就咁既:
水龜,有冇都冇所謂,佢長時間就係水到,水既暖就得,當然比到熱燈係最好
相龜,唔使用都得
陸龜,最好有,盾/紅腳比較粗生既,唔比都免強可以,豹/星呢D易病既,就最好有,強壯身體,冇咁易病。(但病左一定要有A膽射住佢)
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 00:02
霸氣浩 發表於 2011-8-20 00:00
餵時前或餵食後個幾小時
不過我建議你 早上開1小時後 就 餵食
之後再開幾小時比佢消化 同活動

嗯..原來係咁;s
吾該哂ching;p
我第日會"c"下~
係呢,打算冬天點過冬?

作者: 啊橙    時間: 2011-8-20 00:02
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:57
嗯~
但我果個係木箱黎;`..有燈坐;@@
咁可吾可以買一啲普通膽;??

非行甫都可以,但易爆(你長時間使用既關係)
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-20 00:03
ah林-3- 發表於 2011-8-20 00:02
嗯..原來係咁;s
吾該哂ching;p
係呢,打算冬天點過冬?

睇下隻龜既身體啦 佢強壯既話 我個人方法就唔會系夜晚開暖膽既

作者: 啊橙    時間: 2011-8-20 00:04
ah林-3- 發表於 2011-8-19 23:58

我個支A膽同B膽就由我起身時開,2230關(盾臂)
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 00:06
霸氣浩 發表於 2011-8-20 00:03
睇下隻龜既身體啦 佢強壯既話 我個人方法就唔會系夜晚開暖膽既

ching你係養豹龜?
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 00:06
啊橙 發表於 2011-8-20 00:02
非行甫都可以,但易爆(你長時間使用既關係)

嗯..
咁姐係買番個uva比較好??
作者: 啊橙    時間: 2011-8-20 00:07
ah林-3- 發表於 2011-8-20 00:06
嗯..
咁姐係買番個uva比較好??

安全起見,係!
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 00:11
啊橙 發表於 2011-8-20 00:07
安全起見,係!

咁如果豹龜最熱可幾多?
因我個木箱只係24"而已-.-''
作者: 啊橙    時間: 2011-8-20 00:12
ah林-3- 發表於 2011-8-20 00:11
咁如果豹龜最熱可幾多?

50W,怕超溫既可加溫控
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 00:14
啊橙 發表於 2011-8-20 00:12
50W,怕超溫既可加溫控

喔;s.. 其實溫控係咩黎架?
我記得好似係一個物體?
作者: manyways    時間: 2011-8-20 00:47
回復 啊橙 的帖子

如果用溫控 佢溫差 如果成日不停都上下3 度
咁 d龜仔 會易 病嗎?

作者: waiman    時間: 2011-8-20 03:36
霸氣浩 發表於 2011-8-19 10:16
以我所知 uva 系用黎代替太陽既熱能 令爬蟲有足夠既熱力消化食物 同埋 令佢有活力 同埋食慾
uvb就系令爬蟲 ...

其實係網上一直公認又流的好多資料, 係唔正確架.
就好公認乜品種陸龜, 乜品種水龜, 要用2.0, 5.0, 8.0, 或10.0 UVB, 係完全唔正確既.

另外就係UVA, UVA係紫外線, 而唔係熱力, 市面上所有的爬蟲專用的UVA加熱燈, 根本都是沒什麼UVA, 而只是商家的商業廣告式口號, 搞到依家人人都習慣將熱力加溫燈, 亂咁講成係UVA燈, 完全唔再關注UVA, 而唔認識UVA的作用啦.

UVA先至係引發色素, 人去晒太陽會晒黑, 就係因為D UVA, 而唔係UVB.

--

另外, 唔係好清楚你兩位爭議乜wo.
不如大家平心靜氣, 明確提出比大家研討下啦?
作者: waiman    時間: 2011-8-20 03:55
ah林-3- 發表於 2011-8-19 11:11
咁如果豹龜最熱可幾多?

白天溫度32-35c,夜晚24-26c. 幼龜用32-33就得啦.

作者: waiman    時間: 2011-8-20 04:00
ah林-3- 發表於 2011-8-19 11:14
喔;s.. 其實溫控係咩黎架?
我記得好似係一個物體?

溫控, 係溫度控制開關, 佢有一個外接測溫針, 你可預設溫度, 一到左預設溫度, 就立即自動關上電源, 當溫度低過預設, 就又自動打開電源.
作者: waiman    時間: 2011-8-20 04:35
christal琳 發表於 2011-8-19 10:30
回復 霸氣浩 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384

有一樣好容昜比人誤會既, 就係UVA, 同熱力之別.

陸龜係冷血動物, 佢需要靠外來既加溫, 先至有足夠既活力.

D爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇有用既UVA, 但係佢係一個加熱燈黎既, 而養陸龜係必需要有加熱燈, 以便係室溫達唔到佢需要既溫度果陣時, 就用加熱燈使達到適合的溫度.

但由於爬蟲專用的UVA聚光燈, 係冇UVA之餘又特貴, 所以係可以用好平既普通聚光燈膽來做加熱燈, 因為兩者同樣係冇UVA, 同樣只係加熱及同時照明之用.

所以, 爬蟲專用UVA燈係可有可無, 但加熱燈係必需有而不可無.
普通聚光燈膽來做加熱燈, 最好係用Halogen鹵素燈, 因為鹵素燈的顯色(CRI)性照明特皆, 而且還比普通膽耐用.

而關於UVB, UVB是同龜的皮膚光照作用, 產生Pre-D3, 同時加上熱力, 助陸龜將食物中的維他命D, 轉化成D3, 令陸龜可吸收食物中的鈣質, 如缺了D3, 則無論陸龜食了多少鈣, 也難以吸收的.

但所謂要同時加上熱力, 係要幾多度呢? 其實係要24c-35c, 在24c就算有強力UVB, 也是只能轉化小量D3, 而到左28c, 就己大增大量D3了, 到30c就更強D3, 超過35c就D3冇乜大增加啦. 實際上已足夠幫助既溫度係28-35c. 所以當室內溫度有28c或以上之時, 唔開UVA燈或加熱燈, 只開UVB燈係完全冇問題既.

作者: Johannchan    時間: 2011-8-20 06:40
我only用EXO TERRA 既UVB 10.0 (13W) 近距離夠曬啦!  溫度有31度, 有UVB 又同時有UVA wo, 三合一

你地有冇睇UVB 10.0說明書?  UVB10.0 有 10% UVB + 35% UVA + 55% 普通光!  熱力雖然低左D , 但係我近照夠熱 - 30-33度!
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 08:49
waiman 發表於 2011-8-20 03:55
白天溫度32-35c,夜晚24-26c. 幼龜用32-33就得啦.

係;`!!
但我想問..
我而家無開uva燈,都有成31度@@
咁仲洗吾洗開uva燈呢?
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 08:50
waiman 發表於 2011-8-20 04:00
溫控, 係溫度控制開關, 佢有一個外接測溫針, 你可預設溫度, 一到左預設溫度, 就立即自動關上電源, 當溫度 ...

喔;s 原來溫控可以自動關上電源@@
但ching大約出面賣幾多錢一個呢?
作者: waiman    時間: 2011-8-20 09:23
Johannchan 發表於 2011-8-19 17:40
我only用EXO TERRA 既UVB 10.0 (13W) 近距離夠曬啦!  溫度有31度, 有UVB 又同時有UVA wo, 三合一

你地有冇 ...

你100%比EXO TERRA騙了.

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求, 免費送比你都唔好用.
Exo-Terra Repti Glo 10.0 13w, 根本都已等於冇UVB了.

原因:

UVB燈之........... (危險警告)
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387
各燈的強度:

作者: waiman    時間: 2011-8-20 09:25
ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:49
係;`!!
但我想問..
我而家無開uva燈,都有成31度@@

都沒到32c.

作者: waiman    時間: 2011-8-20 09:30
ah林-3- 發表於 2011-8-19 19:50
喔;s 原來溫控可以自動關上電源@@
但ching大約出面賣幾多錢一個呢?

呢個有上下限.

作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 09:54
waiman 發表於 2011-8-20 09:23

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求,  ...

哈哈;p
ching真係勁;`..
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 09:54
waiman 發表於 2011-8-20 09:25
都沒到32c.

但我之前開左燈~
都有35-38度-.-'''
都差吾多成40度都黎;a_a

作者: ah林-3-    時間: 2011-8-20 09:55
waiman 發表於 2011-8-20 09:30
呢個有上下限.

咁ching; 魚街應該有得賣吧?
ching你都有用??
作者: Johannchan    時間: 2011-8-21 04:29

Exo-Terra Repti Glo 10.0 26w, 都已經係超低UVB輸出到, 遠遠達不到最低要求,  ...

好.... d 人話太陽下一個星期曬1個鐘就夠了!

太陽: 正午直射陽光, UVB 162uw/cm2
Repti Glo 10.0, 無燈罩, UVB 12uw/cm2

我曬Repti Glo 12個鐘就夠一個星期啦
作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-21 04:47
Johannchan 發表於 2011-8-21 04:29

CHING我想問一句
野生既龜1星期係咪都係哂得1HR太陽?
太陽光有包含光譜同UVA+B 唔係淨係一支燈咁簡單,
當然我地唔係龜唔會明
想隻龜健健康康就要做多少少,如果只係買番尼玩一頭幾個月就算咁冇所謂LA~
我屋企用MEGA RAY 每日都會放佢地出太哂太陽,更何況你支Repti Glo ?

作者: JACK_TSE    時間: 2011-8-21 04:52
Johannchan 發表於 2011-8-21 04:29

一星期只要曬一個鐘頭,A句說話我諗係D一星期要番6日工既人講出尼安慰自己既說話
當然,你全個星期都淨哂燈我諗你都唔會發現隻龜同1星期曬1HR OR 日日曬8HR 有咩特別
都係果句:因為我地唔係龜
我個人認為,能模仿野生環境係最好
作者: Johannchan    時間: 2011-8-21 05:09
JACK_TSE 發表於 2011-8-21 04:52
一星期只要曬一個鐘頭,A句說話我諗係D一星期要番6日工既人講出尼安慰自己既說話
當然,你全個星期都淨哂燈 ...

oh I see :)
作者: waiman    時間: 2011-8-21 05:36
ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:54
但我之前開左燈~
都有35-38度-.-'''
都差吾多成40度都黎;a_a

養龜就係要控制到適合的溫度. (32-35c)

一般的方式是: 買幾個唔用瓦數既加熱燈, 隨天氣換到溫度適合.

好D既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 咁就全年任你調任何溫度.

再高級既方式是: 買一個瓦數比冬天實際需要大20-30%的加熱燈, 串接上一個調光器, 再串接到溫控.

頂級既方式是: 全部燈全年自動, 如下圖:

作者: waiman    時間: 2011-8-21 05:43
ah林-3- 發表於 2011-8-19 20:55
咁ching; 魚街應該有得賣吧?
ching你都有用??

我住係紐約架, 點知魚街有冇賣呢.

我係用類似我上文劃果張圖咁, 全年自動. 不過我重覆習小小, 各燈可自由升降, 全天模擬室外從早上, 到晚上的陽光之亮度, 熱力, 色溫, 顯色性, UVB強度, 其中各各, 各自全天每個時段的變化.

作者: waiman    時間: 2011-8-21 05:50
Johannchan 發表於 2011-8-20 15:29

果D係唔明既人亂講.

凡只素食的陸龜, 皆需UVB來轉化吸收鈣; 而陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.
其實基本上, 假設室外每天必有陽光, 你也每天帶龜到室外曬足一小時, 回箱後亦是需要UVB燈, 因為哪怕龜已吸收了鈣, 也亦是需要長時間持續的UVB/UVA (UVB燈本身亦必有UVA)去讓鈣質沉澱, 否則一兩年不會看到有什麼事, 而以後就會出現種種問題. 比如隆背, 也是其中的一種.

作者: ah林-3-    時間: 2011-8-21 09:00
waiman 發表於 2011-8-21 05:43
我住係紐約架, 點知魚街有冇賣呢.

我係用類似我上文劃果張圖咁, 全年自動. 不過我重覆習小小, 各燈 ...

係喎; 吾記得左你吾係住hk tim;xdd
作者: ah林-3-    時間: 2011-8-21 09:01
waiman 發表於 2011-8-21 05:36
養龜就係要控制到適合的溫度. (32-35c)

一般的方式是: 買幾個唔用瓦數既加熱燈, 隨天氣換到溫度適合.

咁姐係最好係第3個喇;..@@
作者: 霸氣浩    時間: 2011-8-21 20:22
waiman 發表於 2011-8-21 05:50
果D係唔明既人亂講.

凡只素食的陸龜, 皆需UVB來轉化吸收鈣; 而陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽 ...

甘你用開咩燈同埋每日用幾耐 定系你全天然太陽?
作者: Johannchan    時間: 2011-8-21 21:31

最近, 我在此論壇看到兩篇文章, 談及2009年FDA全面禁止UVA & UVB 燈含有UVC !  所以現時的所有美國牌子不管是哪裡生產都故意降低UVA 及UVB 的 uW/cm2 功率去cut 低 UVC 的功率以通過FDA 要求.

有論壇壇友說我的Exo Terra 10.0 13W UVB 直頭係廢既.  為了保障我心愛的龜BB, 同時為了去argue, 同時也為了觀察何時我的燈泡的UV 值會大跌而失效 - 需要更換UVA+UVB燈泡, 我今日就去買了 HK$700 的UVA+UVB 測試儀~!  投資都算大了, 本可買多兩隻豹BB。

- 由於買到手時已是6點鐘~日開始落, 我測的UVA+UVB數值是 59 uW/cm2, 明天會測試白天的UVA & UVB....會再報上...

- 我測試所有的光管的UVA+UVB數值是 0

- 我測試街到店鋪的大射燈的UVA+UVB數值是 156 uW/cm2

- 我測試我的Phlips 40W 白色日熾燈 (spot light lamp HK$24) 的UVA+UVB數值是 0
  http://www.youtube.com/watch?v=hQZY9Ubr7ao

- 我測試我的Exo Terra's Repti Glo 10.0 UVB 13W (HK$170) 的UVA+UVB數值如下
  http://www.youtube.com/watch?v=HxcOiFWgGlA

- 我測試我的BORO's Repti Glo 5.0 UVB 13W (HK$230) 的UVA+UVB數值如下
  http://www.youtube.com/watch?v=8Yu8m81Oka8

結論:

- 所有的光管及射燈及白熾燈都沒有UVA 或 UVB, 可能是香港政府禁制的, 之前我問過Philips Hong Kong也是這樣答我的.

- 店鋪的水銀射燈有UVA+UVB 150 uW/cm2 或以上

- Exo Terra 10.0 13W 果然可能如論壇壇友所說 2009 後的Exo Terra 降了功率, 但仍然是夠用的, 如果把UVB燈放近龜龜, 功率就大大增強, 如果照長一點時間是可以跟太陽光比齊的, 同時Exo Terra 沒有UVC, 更令龜龜安全, 太陽有UVC - 長期照太陽龜龜可能會受傷害 及 得白內障及黃斑變異而盲, 我祖母就已得黃斑變異而盲 - 醫生說是太陽的UVC引致!

- 香港牌子 Boro 的 Repti Glo 5.0 13W 居然比 Exo Terra 10.0 13W 強UVA & UVB 多幾倍!  這個很有效地增大UVB 及 UVA, 難怪價錢貴多HK$60, 但也恐怕功率太強可能會含有UVC !  我將會用Eprom 做UVC 測試的!  如果 Boro 5.0 無法改變Eprom 數值 就證明其UVC 不多於太陽的UVC值, 那就可以放心用了!  現在暫時不用它.

- 玻璃原來是可以減低40-60%的UVA & UVB, 所以不要隔住玻璃照龜龜!

- 原來普通街上買的UV protection 眼鏡是可以100% 隔除UVA & UVB 的 !!!  各位去shop window看龜龜時 或在照UVA UVB 時千萬要帶UV protect 的眼鏡哦.....我祖母就已得黃斑變異而盲 - 醫生說是UV引致

- 我明天如有時間會用 Eprom 測試 UVB 燈的 UVC

作者: waiman    時間: 2011-8-22 00:24
Johannchan 發表於 2011-8-21 08:31
最近, 我在此論壇看到兩篇文章, 談及2009年FDA全面禁止UVA & UVB 燈含有UVC !  所以現時的所有美國牌子不管 ...

有兩點你搞錯左啦:

1) 故意降低功率, 唔係用黎Cut UVC, 而係Cut低波UVB.
2) 你要儘快退左你個UV錶啦, 你果個錶係UV指數錶, 而唔係UVB錶, UV指數測出的唔係UVB. 用黎測UVB或UVA, 係完全冇用, 唔會有正確數据架.

全球至今一直只有一間公司生產到輕便型UVB錶, 從來都冇第間公司生產到架. 呢間公司就係:

http://www.solarmeter.com/model62.html
作者: anthonywoo    時間: 2011-8-22 00:29
回復 waiman 的帖子

基本上,香港一般是沒有退貨的。
作者: waiman    時間: 2011-8-22 00:46
霸氣浩 發表於 2011-8-21 07:22
甘你用開咩燈同埋每日用幾耐 定系你全天然太陽?

我係正在打算用3-10年, 研究一下邊種setting, 係性價比比得上陽光, 同邊種setting會超越陽光.

我D龜分兩組養, 一組凡有陽光之時, 皆從8:00am晒到2:00pm, 當中唔比山洞或遮陰處, 只比水盤. 另一組終生不見陽光, 係遠离窗口18呎處用43吋開放箱室內放養, 佢地可自由出入, 出箱有3x5呎活動範圍.

箱外setting用Zilla 36" T5管, +兩條36" T5HO全光譜6,000k光管 + 三個反射300%的光管反光罩, + R40 150w射膽 + 光暗制, + UVA管(真正的UVA管/膽, 係完全冇熱力), 箱內setting一樣, 不過再多左兩條36" T5HO全光譜4,300k-4,500k光管, 用黎彷日出及黃昏.

作者: waiman    時間: 2011-8-22 00:48
anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
作者: waiman    時間: 2011-8-22 00:48
anthonywoo 發表於 2011-8-21 11:29

Oh! 係Wo, 唔記得左Tim, 咁用ebay放左佢得唔得架?
作者: Johannchan    時間: 2011-8-22 01:18
waiman 發表於 2011-8-22 00:24
有兩點你搞錯左啦:

1) 故意降低功率, 唔係用黎Cut UVC, 而係Cut低波UVB.

1) 你岩, 因為280-290nm 都很危險, 因很接近UVC.

2) 係, 我呢個錶係平既, 但都可以測290-390nm...測UVA+UVB...我會同太陽curve對比...我也會同新Repti Glo 10.0 做對比, 仍然可以看出UVA+UVB衰退率..以決定何時要換UVB燈泡, 我不會退, 因我平時也要測家中的燈泡UV率, check UV protection glasses etc..., 我祖母因UV引致黃斑變異而盲的, 所以我要好小心.

而且如果測Exo Terra 及所有的UVB燈仍然係有效的, 因為UVB燈廠家列明主要的UVB peak 高峰在315nm (而且start from 290nm, 而不是280nm!), 請看Exo Terra廠的UV圖表(290-390nm!!)
http://i109.photobucket.com/albu ... chan17/CIMG3422.jpg

所以我用我隻錶測出來的可以話係完全係Exo Terra 10.0 的 主要UVB!
作者: waiman    時間: 2011-8-22 03:51
Johannchan 發表於 2011-8-21 12:18
1) 你岩, 因為280-290nm 都很危險, 因很接近UVC.

2) 係, 我呢個錶係平既, 但都可以測290-390nm...測UVA+U ...

接近UVC危險的係280-285nm.

係唔得既.

你果個表係TN TN2340UV表, 傳感器頻譜290-390nm, 但係佢係測平均值.
而 "爬蟲UVB" 表係280-320nm, 而且並唔係測平均值.

1) 由於一個10.0 UVB, 有10% UVB, 30% UVA, 所謂測平均值, 就會測左去UV最高峰處為準UVA果度D數值, 而加上部份UVB數值, 實際得出個數值, 係UVA為本.

2) 但因為玻璃可擋98%的UVB, 咁如果用3-4塊玻璃去擋曬D UVB, 咁係咪在同樣高度之下, 用冇玻璃的數值, 減去有玻璃的數值, 就得出UVB的數值呢? 答案係已完全得出UVB數值, 但係呢個並唔係UVB燈廠, 或其它養爬的人所講的UVB數值, 因為你果個只係UVB的數值, 而UVB燈廠或養爬的人所講的係 "爬蟲UVB" 數值, 兩者係完全唔同既, 原因係唔係UVB所有波段都能有效的去造D3, 而廠家所說及用來控制與測試UVB的都是指 "爬蟲UVB" 波段, 而唔係 "UVB" 波段,

3) 咁最後用黎做試支UVB燈, D UVB係咪已經巖巖哀老到左要換燈得唔得呢, 答案亦係唔得, 因為誤差太大, 原因係因為支管D光譜的袞老特性係, 高波段比低波段袞老慢好多倍, 如果你唔加玻璃, 咁因為支UVB燈冇曬UVB, 但係D UVA都重係有好強既, 所以唔能夠實際知重有冇有效的 "爬蟲UVB", 如果如加3-4塊玻璃, 得到的數值又得唔得呢? 答案亦係唔得, 因為爬蟲UVB波段弱曬之後, 亦係重有唔弱既UVB既, 所以你會計來計去都難以實際知道, 到左要換燈的真實數據.

4) 另外就係唔同牌子的10.0有唔同的UVB峰值波段, 而當一個燈佢既UVB峰值波段係係高UVB波段之時, 咁你果表係可以係支燈在1-2個月前就已冇曬 "爬蟲UVB", 但係果表重可以測到有夠強的UVB.

Sorry. 唔劃曲線圖, 真係有D難說明, 我D中文又差, 寫到一舊舊咁, 希望可以睇得明我講乜啦.

作者: Johannchan    時間: 2011-8-22 16:25
waiman 發表於 2011-8-22 03:51
接近UVC危險的係280-285nm.

係唔得既.

多謝指教, 咁請問咩wavelength 先係龜要的UVB 呢?
作者: Johannchan    時間: 2011-8-22 18:40
標題: RE: uva 同 uvb既效用

"正午直射陽光, 可見光98,271 Lux, UVB 162uw/cm2, UVA 2,438uw/cm2. 比例是UVB 0.5% : UVA 7.5% : 可見光92%.
密集樹叢沒直射陽光之陰暗處, 可見光22,542 Lux, UVB 109uw/cm2, UVA 1,645uw/cm2."

同意你既參數, 因為我今日正午測出UVA+UVB 總值 = 2721 uW/cm2
同你既2600 uW/cm 吻合!

但係我看過書說, 龜龜避免正午曬太陽, 怕缺水.
作者: waiman    時間: 2011-8-23 01:07
Johannchan 發表於 2011-8-22 03:25
多謝指教, 咁請問咩wavelength 先係龜要的UVB 呢?

總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是285-304nm, 請看圖中黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波段是在298nm, 而生產控制一個燈的波峰值正好是在298nm, 是很有難度的. 很多雜廠他有強UVB, 但波段在307nm甚至更高, 因此, 他雖有UVB但其實際不造D3, 或只造極微少D3的.

作者: waiman    時間: 2011-8-23 01:33
waiman 發表於 2011-8-22 12:07
總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是290-304nm, 請測圖中紅黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波 ...

藍色線是爬蟲用的Solarmeter 6.2專業UVB錶的感應探頭, 雖廠家宣稱他的專業探頭是響應280-320nm (即平均值), 但實際上它的專業探頭是響應260-332nm, 它是從探頭收到數据之後, 將數据輸入IC以公式運算, 轉成以280-307nm為本, 並以298nm為峰值而再運算, 然後將得出的數据輸出到LCD顯示出來.

Solarmeter 6.2 UVB錶, 是所有廠家一致用的測試及較準儀, 全球沒別家能生產出這種輕便UVB測試儀, 並非電子部份或探頭部份技術困難, 而是電子部份和探頭部份技術非常容昜, 難就難在他的專業運算公式, Solarmeter UVB錶賣的是, 他的專利的專業運算公式.
作者: waiman    時間: 2011-8-23 01:50
Johannchan 發表於 2011-8-22 05:40
"正午直射陽光, 可見光98,271 Lux, UVB 162uw/cm2, UVA 2,438uw/cm2. 比例是UVB 0.5% : UVA 7.5% : 可見 ...

陽光型野外的龜, 在中午是會躲著太陽, 而躲在沒直射陽光的樹叢陰影或石縫陰影處, 以防被曬乾水份死亡, 但此時所躲藏的陰影處也有UVB 70-120uw/cm2.
作者: Johannchan    時間: 2011-8-23 02:00
waiman 發表於 2011-8-23 01:07
總UVB是280-320nm, 而一個造D3, 好的UVB燈是290-304nm, 請測圖中紅黑線, 黑線是造出D3的效率, 最高效率波 ...

多謝講解得咁專業, 好感動啊!!!

但係太陽都制造唔倒呢條理想curve wor... =='
作者: waiman    時間: 2011-8-23 02:12
Johannchan 發表於 2011-8-22 13:00
多謝講解得咁專業, 好感動啊!!!

但係太陽都制造唔倒呢條理想curve wor... ==' ...

Mega-Ray可以.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2