香港龜友論壇

標題: 新買回來的四趾陸龟 [打印本頁]

作者: ypy    時間: 2013-10-23 15:28
標題: 新買回來的四趾陸龟
我系新手黎,各位師兄師姐,你好
剛剛買回來第十日,吾知點解小陸龟吾多點動,系咪病左?
我好擔心我隻龟B
請師兄師姐指導
作者: swingman1019    時間: 2013-10-23 15:32
俾個setting資料大家睇吓先可以幫到你
作者: 呀豆    時間: 2013-10-23 15:56
見到你頭像好似係用緊粟米砂
作者: ypy    時間: 2013-10-23 16:06
回復 呀豆 的帖子

系也,我用緊粟米砂
如果吾用粟米砂,可以用咩代替呢?
作者: karl0513    時間: 2013-10-23 16:09
藍衫到買?
作者: roy20090308    時間: 2013-10-23 16:10
如果用緊栗米沙,快點換左去,龜龜誤食有機會痾吾出來,會死的
作者: 呀豆    時間: 2013-10-23 16:11
ypy 發表於 2013-10-23 16:06
回復 呀豆 的帖子

系也,我用緊粟米砂

不過用咩都好..轉左粟米砂先

作者: ypy    時間: 2013-10-23 16:14
karl0513 發表於 2013-10-23 16:09
藍衫到買?

吾系好明,藍衫?
作者: ypy    時間: 2013-10-23 16:16
回復 呀豆 的帖子

好丫,thank you~~
換邊隻好呢?
作者: edgar~y    時間: 2013-10-23 16:17
總知換左栗米沙同換個大缸先, 最好有相等ching 答
作者: 呀豆    時間: 2013-10-23 16:18
ypy 發表於 2013-10-23 16:16
回復 呀豆 的帖子

好丫,thank you~~

我自己就岩岩換左椰泥做或材~但因為我只係養盾..唔知四趾適合咩底材~sorry

作者: ypy    時間: 2013-10-23 16:31
回復 呀豆 的帖子

甘用環保地毯好吾好?
作者: karl0513    時間: 2013-10-23 16:50
回復 ypy 的帖子

係咪係魚街地鋪買?入面啲店員全部都係著藍色衫的
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-10-23 16:56
用魚缸定12吋爬箱?至少要用20吋爬箱,木碎底材
作者: ypy    時間: 2013-10-23 17:02
回復 我愛爬蟲類 的帖子

我系用魚缸,450x300x320
邊度有得買木碎啊
作者: karl0513    時間: 2013-10-23 17:02

師兄你講多啲資料其他師兄先幫到你....
個缸幾大? 冷熱點幾多度? 濕度? 隻龜幾大? 食唔食野? 喂開咩? 便便成唔成形? 等等....

作者: ypy    時間: 2013-10-23 17:03
回復 karl0513 的帖子

我系金魚街地鋪買架,店員全部都系著藍色衫啊
作者: 我愛爬蟲類    時間: 2013-10-23 17:34
ypy 發表於 2013-10-23 17:02
回復 我愛爬蟲類 的帖子

我系用魚缸,450x300x320

用500X400爬箱,魚佬/阿澤均有木碎賣
作者: alva0914    時間: 2013-10-23 18:07
買左返黎十日都唔爬文,淨係講隻龜咩問題咩問題,仲用緊粟米沙,仲將D菜放係沙上面比佢地食,當佢地1日食1粒,今日都食左十粒啦,setting,設備又唔放上黎叫人點幫你?你算係個好飼主嗎?
作者: ypy    時間: 2013-10-23 18:40
回復 alva0914 的帖子

抱歉,我會注意下,爬下文先
作者: 奇門    時間: 2013-10-23 18:44
如果你暫時換唔到底材,都準備左食兜先
就算用泥用紅土,都應該用野墊住食,最簡單可以用硬卡紙
免得誤食任何底材
作者: 奇門    時間: 2013-10-23 18:56
十曰冇郁,粟米沙未必係主因
要搞清楚個缸夠唔夠大,做唔做到活動空間,
環境會否太焗,自己用手鼻感受,陸龜唔怕太冷,只怕太大風太焗
作者: 織田俊義    時間: 2013-10-23 19:29
新手唔識正常,上網爬多啲文,買個陣問啲售貨員,又唔問又唔識,仲打天才波,咁幾啱新手嘅龜都假啦!如果真係怕俾魚街啲舖劏到一頸血,可以去信譽比較好啲舖,好似魚佬,阿澤,友緣龜屋等...啲度買&問,就算大出血都起碼啲職員肯答你老哥啲問題,你都定啲丫!

作者: alva0914    時間: 2013-10-23 22:24

如果你冇其他底材,先用報紙做底材,放一個淺水盆比佢地,另外,燈要最少2支,一支用射胆(菲利蒲日間用)..w數視乎你燈罩掛幾高,另一支要上UVB(紫外線燈)..都係日間同射燈一齊用,用黎製造D3,到夜晚就轉一個月光胆/陶瓷胆/紅胆用黎保暖,日間爬箱約30~33度,夜間約28~29度,濕度範圍約60~80間,温/濕度要視乎龜种,必須在爬箱內設最少2個温/濕度計,另爬箱須要有冷,熱點比龜仔吸收需要嘅熱能保暖同消化食物,至於食物方面可多完化但主食糧較健康,比較多龜友用M糧,S糧,Z糧,K糧,各牌子的水果糧或草粉,呢D爬店有售,疏菜最好比D菜葉係深綠色唔太多水分嘅葉部分去走莖,如桑葉,蕃薯葉,大紅花葉等,仲有D補品係必要買嘅如鈣粉,reptoboost(澱解粉),最後一支黑药係龜用抗生素医病用,最好每餐飯前浸暖水,只要你爬多D文就可以更多詳細資料去佈置爬箱,同餵食,医病方法同途徑,打到好攰啦多謝

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2