香港龜友論壇

標題: 36cmx22cmx20cm 兩隻鑽紋 應該用咩灑水器? [打印本頁]

作者: ManManLi    時間: 2011-8-12 11:21
標題: 36cmx22cmx20cm 兩隻鑽紋 應該用咩灑水器?
如題..
36cmx22cmx20cm膠箱  養兩隻鑽紋
應該用咩灑水器? 有冇好介紹:)?
作者: sharkleung    時間: 2011-8-12 13:44
日日換水唔洗用灑水器
作者: 豬皮    時間: 2011-8-12 17:04
我覺得換玻璃缸會好d ^^
鑽紋觀賞性高:) 用膠箱浪費左d :)
買個16" 缸啦...濾水器可以用eheim 2213 or 2215
作者: 超級叉燒男    時間: 2011-8-12 17:07
ManManLi 發表於 2011-8-12 11:21
如題..

灑水器唔洗用,用濾筒啦,灑水器養蛙先用唔知係我真心定你打錯,濾筒會比較清潔穩定水質,最好當然係沙缸啦~~~~換濾材方便
作者: 超級叉燒男    時間: 2011-8-12 17:08
ManManLi 發表於 2011-8-12 11:21
如題..

日日換水唔係麻煩...係怕令龜仔壓力大,日日唔同水質對龜其實有一定影響,但都有成功養得令既例子
作者: ManManLi    時間: 2011-8-12 19:54
豬皮 發表於 2011-8-12 17:04
我覺得換玻璃缸會好d ^^
鑽紋觀賞性高:) 用膠箱浪費左d :)
買個16" 缸啦...濾水器可以用eheim 2213 or 2215 ...

好呀  thanks ching:)
作者: ManManLi    時間: 2011-8-12 19:55
超級叉燒男 發表於 2011-8-12 17:07
灑水器唔洗用,用濾筒啦,灑水器養蛙先用唔知係我真心定你打錯,濾筒會比較清潔穩定水質,最好當然係沙缸啦~~ ...

好~ , thanks ching:)

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2