香港龜友論壇

標題: 我終於有盾臂B啦^^(有圖 [打印本頁]

作者: 蔡虫    時間: 2013-7-18 00:25
標題: 我終於有盾臂B啦^^(有圖
爬左咁耐文,睇左三次龜店,買好setting,做好心理準備,7月13號我終於係"新赤道"將菜牙買左返黎啦

知道細難養D,所以我已經簡隻偏大小小既,叫老闆做個記號方便我觀察多幾日
菜牙都好活潑同大食+

第二日我幫佢掃底既時候係我面前痾左篤清長尿~
第三日既驗身期間,佢係我面前食左舊屎~於是我決定買佢返屋企

今日終於排左酸啦^^

今日終於排左酸啦^^

各位ching比D意見我點改善啦^^

各位ching比D意見我點改善啦^^

來到第一天痾的屎,有D濕,嚇親我

來到第一天痾的屎,有D濕,嚇親我

尼兩日唔知係米成日落雨,佢唔多郁胃口仲差左,未見到佢飲水呀><但屎變正常返苛 ...

尼兩日唔知係米成日落雨,佢唔多郁胃口仲差左,未見到佢飲水呀><但屎變正常返苛 ...

作者: 楓之子    時間: 2013-7-18 01:21
可愛的盾B,加油C兄
作者: 雪米BE    時間: 2013-7-18 01:24
溫濕計要擺底材上方,咁高冇用架
我都有隻盾b, 加油呀!
作者: unchi    時間: 2013-7-18 08:02
比心機養好隻盾b,好靚
作者: dondon    時間: 2013-7-18 08:16
盾B啊,太左會好霸氣,但見你好似無用射膽咁ge?
作者: 808204    時間: 2013-7-18 10:04
回復 蔡虫 的帖子

以下系我的小小意見。

我建議你將枝燈移向一邊,再加把風扇,如果你在露台養的話,暫時吾需要用UVB燈,把爬缸一對門拆下,將燈換做PHILIPS太陽燈就夠架啦,18蚊一個40W,重有要長期放一個大水盤俾盾仔玩水。
作者: roy20090308    時間: 2013-7-18 10:16
比個洞佢訓覺
作者: Tsing449    時間: 2013-7-18 10:53
好靚呀~快高長大~
作者: 泥頭佬    時間: 2013-7-18 11:03
d糧吾洗咁濕

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=57280
作者: Puiki    時間: 2013-7-18 11:21
加油喔
作者: 蔡虫    時間: 2013-7-18 12:26
回復 泥頭佬 的帖子

ok 明白 學下野先
作者: 602151    時間: 2013-7-18 13:35
隻盾b好靚好可愛
作者: 楓之子    時間: 2013-7-18 13:39
哈哈,加油元朗的C妹
作者: 呀豆    時間: 2013-7-19 09:29
我都係新手養左隻盾b~~
一齊加油啊
作者: 蔡虫    時間: 2013-7-29 12:00
回復 呀豆 的帖子

呵呵 加油
作者: kwongwinghang    時間: 2013-7-29 16:59
落雨會影響佢地食慾架??
作者: kimmyim    時間: 2013-7-29 17:40
盾b好靚好可愛,
另我諗起我兩隻BB個時
作者: 奇門    時間: 2013-7-30 10:57
d糧fing 一fing水之後有佢自己交開就得
d水會慢慢滲入去, 水份會少好多, 防結石呀
作者: 北鄉一刀    時間: 2013-7-30 18:42
有時間多曬太陽
作者: arthur    時間: 2013-7-30 19:15
恭喜,終於塭到心愛小龜

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2