香港龜友論壇

標題: 養盾龜新手溫度一問~ [打印本頁]

作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 10:27
標題: 養盾龜新手溫度一問~

其實養盾龜bb最好keep住係幾多度啊?
我上網睇有人話35-40, 有人話28-32...
今朝開左個燈跟住去到38度..隻盾b即刻走左入個山洞到...
其實係咪太熱呢...
同埋咁多位ching你地用幾多w燈膽架
thanksssss

作者: roy20090308    時間: 2013-7-17 10:34
係呀,太熱了吧,我想應該保持30至32度好啦,仲要夠通風啊
作者: Tsing449    時間: 2013-7-17 10:36
熱燈你可加時間制試下...
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 10:45
roy20090308 發表於 2013-7-17 10:34
係呀,太熱了吧,我想應該保持30至32度好啦,仲要夠通風啊

嗯~我都即時熄左燈, 只開UVB
想問下山洞係咪唔好送UVB燈下面比較好?
同埋山洞算唔算冷點架?
我唔係好知點做冷熱點
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 10:49
Tsing449 發表於 2013-7-17 10:36
熱燈你可加時間制試下...

時間制?要SET幾耐架
熱燈係咪只係夜晚開?
如果開全日..佢夜晚訓教果覺得好似哂住佢咁
作者: roy20090308    時間: 2013-7-17 10:55
你個箱大吾大,因為細箱做吾到冷熱點
其實你開燈果邊就係熱點,燈射吾到的地方可以叫冷點吧,山洞應該放冷點吧
我個箱係細箱,我只開uvb燈,再加個溫控,盡量保持溫度,但現在太熱了,燈常開常關,怕影燒燈,再加把風扇抽走熱風,現在開Uvb可保持長期30至31度,又吾會高過溫控的溫度
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 11:02
roy20090308 發表於 2013-7-17 10:55
你個箱大吾大,因為細箱做吾到冷熱點
其實你開燈果邊就係熱點,燈射吾到的地方可以叫冷點吧,山洞應該放冷 ...

嗯~個山洞唔係放係燈射住果邊..
但我夜晚訓教既時間係咪都熄哂燈佢好D?
龜龜係咪都熄燈訓好D?
熄左熱燈低返1-2度~
我呢2日都係日頭開燈開到我訓教就熄哂所有燈...咁樣岩唔岩
作者: jblancpain626    時間: 2013-7-17 12:43
28-32
作者: cheungwingfat    時間: 2013-7-17 13:30
香港养一般室温得啦,唔使攪甘多麻烦! 冬天低于22度咪陶瓷胆射灯加温咯。D灯又唔好太低否则烧伤龟龟就麻烦。加温又唔好忘记通风,就系甘简单!
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 13:38
cheungwingfat 發表於 2013-7-17 13:30
香港养一般室温得啦,唔使攪甘多麻烦! 冬天低于22度咪陶瓷胆射灯加温咯。D灯又唔好太低否则烧伤龟龟就麻烦 ...

明白~咁夜晚佢訓教照住佢訓會唔會唔好,
因為冬天都一定要開燈...冬天咁點算
作者: Tsing449    時間: 2013-7-17 14:16
熱膽你可用紫色(勿用紅膽)太耀眼啦...
作者: Tsing449    時間: 2013-7-17 14:19
時間制夜晚每兩小時熄一次,應可Keep住咁上下温度,
另外要注意濕度呀...
個人意見...
作者: nuparu028    時間: 2013-7-17 16:23
香港都幾熱下,夏天應該不用熱燈吧?
我依家淨係開UVB咋
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 16:43
Tsing449 發表於 2013-7-17 14:19
時間制夜晚每兩小時熄一次,應可Keep住咁上下温度,
另外要注意濕度呀...
個人意見... ...

唔該哂~我會留意下~~
睇下咩膽冬天岩用
作者: 呀豆    時間: 2013-7-17 16:45
nuparu028 發表於 2013-7-17 16:23
香港都幾熱下,夏天應該不用熱燈吧?
我依家淨係開UVB咋

係啊..真係幾熱...
我新手~驚唔夠熱JA~
不過見咁多CHING話30度就夠,,就唔洗驚LU~
因為我放隻龜龜係天台架..夠哂熱
作者: roy20090308    時間: 2013-7-17 17:37
回復 呀豆 的帖子

我個山洞都係放射燈果邊,因為平時都吾會開,
我多數放工返到去,見到龜龜入晒洞訓我會關燈,用少d電
熄左燈比佢地訓好d

作者: roy20090308    時間: 2013-7-17 17:42
回復 呀豆 的帖子

冬天晚上用藍燈or陶瓷燈,但用陶瓷燈要留意濕度,

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2