香港龜友論壇

標題: 10.0 UVB 有問題??? [打印本頁]

作者: boom76    時間: 2011-8-8 23:42
標題: 10.0 UVB 有問題???

用了唔夠兩個月燈頭出現黑色!!!
請問是否有問題?? 要換嗎????

作者: 烏龜的    時間: 2011-8-8 23:56
boom76 發表於 2011-8-8 23:42

你用呢個牌子既uvb本身已經要換啦= =
作者: boom76    時間: 2011-8-9 00:03
烏龜的 發表於 2011-8-8 23:56
你用呢個牌子既uvb本身已經要換啦= =

買了之後都知佢唔係好野....

但咁快換好似好浪費
作者: jimmybyc    時間: 2011-8-9 00:29
黑色係入面既既鎢電極開始玩完~
電荷積聚係鎢電極,
大到一個位可以衝破入面既氣體既能障,
令入面既氣體[而我不知是什麼氣體]既電子推離原子核到最高極限,
此情此刻已過千度,電子跌回原本位置會放出UV同時,
鎢金屬蒸發再凝結係管道邊,所以有黑色斑塊.
作者: boom76    時間: 2011-8-9 00:34
jimmybyc 發表於 2011-8-9 00:29
黑色係入面既既鎢電極開始玩完~
電荷積聚係鎢電極,
大到一個位可以衝破入面既氣體既能障,

請問是否要換呢???
作者: jimmybyc    時間: 2011-8-9 00:36
回復 boom76 的帖子

換啦~
燈壽將盡
作者: boom76    時間: 2011-8-9 00:38
jimmybyc 發表於 2011-8-9 00:36

換啦~

唉~~~~~~~~

又要SHOPPING
作者: jimmybyc    時間: 2011-8-9 00:40

入多D貨啦~
作者: rockybaby    時間: 2011-8-9 01:43
我用5.0 UVB一年都不會這樣
作者: waiman    時間: 2011-8-9 11:09
boom76 發表於 2011-8-8 10:42

Repti Glo 10.0呢支係垃圾燈, 全新冇壞免費送比你都唔好用啦.
原因:

UVB燈之........... (危險警告) :
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1387

各UVB燈, 太陽燈, 的強度:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1384
作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 11:14
boom76 發表於 2011-8-9 00:03
買了之後都知佢唔係好野....

但咁快換好似好浪費

咩道理= =?
難道你買左一個空既飯盒 你要望住佢望到飽左先掉左佢
唔會架ma~~~勸你買過支 不過唔聽就算 唔逼你~
作者: boom76    時間: 2011-8-9 11:15
waiman 發表於 2011-8-9 11:09
Repti Glo 10.0呢支係垃圾燈, 全新冇壞免費送比你都唔好用啦.
原因:

我會準快買過Zoomed 10.0 UVB
作者: boom76    時間: 2011-8-9 11:16
烏龜的 發表於 2011-8-9 11:14
咩道理= =?
難道你買左一個空既飯盒 你要望住佢望到飽左先掉左佢
唔會架ma~~~勸你買過支 不過唔聽 ...

我會準快買過Zoomed 10.0 UVB................hahahaha
作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 11:24
boom76 發表於 2011-8-9 11:16
我會準快買過Zoomed 10.0 UVB................hahahaha

當然曬太陽係最好啦~~

兩支zoomed10.0 曬足一日 都唔夠曬一個鐘太陽咁好咁勁!
作者: boom76    時間: 2011-8-9 11:51
烏龜的 發表於 2011-8-9 11:24
當然曬太陽係最好啦~~

兩支zoomed10.0 曬足一日 都唔夠曬一個鐘太陽咁好咁勁! ...

完全明白但要返工,逢星期六日唔落雨我都一定同佢地曬太陽
作者: waiman    時間: 2011-8-9 20:53
烏龜的 發表於 2011-8-8 22:24
當然曬太陽係最好啦~~

兩支zoomed10.0 曬足一日 都唔夠曬一個鐘太陽咁好咁勁! ...

我肯定兩支zoomed 10.0用10"高曬足一日, 係比曬一個鐘太陽好好多.
唔好咁迷信太陽wo.

作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 20:59
waiman 發表於 2011-8-9 20:53
我肯定兩支zoomed 10.0用10"高曬足一日, 係比曬一個鐘太陽好好多.
唔好咁迷信太陽wo.
...

曬一曬太陽都有40 50= =~
我就真係唔信燈好過太陽啦~~

你都唔好成日玩燈 曬得多燈D龜係真係冇咁靚架~
我地係養龜 唔係玩燈AR朋友~
作者: waiman    時間: 2011-8-9 21:07
kingking2007 發表於 2011-8-9 04:50
想問各位師兄:如果每天可曬45分鐘太陽的話[有陽光計]那應該買甚麽燈?
現用ReptaSunGlow 60w 開冷氣時用,平 ...

請問有陽光計係指乜?

要睇你係養乜野龜, 同你想佢受到幾多UVB強度uw/cm2照射至去揀燈.
作者: waiman    時間: 2011-8-9 21:15
烏龜的 發表於 2011-8-9 07:59
.                 .
作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 21:18
waiman 發表於 2011-8-9 21:15
呢D就係迷信, 以為高UVB一定好重會生理功能加速.
陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 並非在陽光高UVB下, 就 ...

如果野生龜邊到搵D燈比佢曬AR?

養龜梗係盡量接近佢野生環境架啦~
矯枉過正你知點解嗎?
作者: waiman    時間: 2011-8-9 21:49
烏龜的 發表於 2011-8-9 07:59

>曬一曬太陽都有40 50= =~

唔好以為高UVB就好, 亦唔好以為曬太陽有高UVB, 隻龜就會變成生理功能快速.
陸龜是生理系統非常緩慢的動物, 龜是需要很長時間持續的UVB去讓鈣質沉澱, 並非在陽光高UVB下, 就會變成生理功能可快速運作進行, 而能縮短時間的.

何況兩個zoomed 10.0在10"之下, UVB已超過70uw/cm2了.

認識與玩燈是兩回事, 說曬得多燈D龜會冇咁靚, 只因為唔知點樣用燈.

其實用燈代替陽光, 做到比得上陽光, 甚至比陽光好, N年前就已經做得到了.
現時用燈做到比陽光好係好容昜.

難只難在, 市面上有大量各種規格的燈, 要用燈做到比得上陽光, 係需要用到大型分光儀去測量挑選燈的組合及設置, 而一般大眾係冇可能有分光儀, 所以至會形成以為燈俱無法代替陽光, 及以為極短時間晒陽光也比燈好的此種想法, 而且互相流傳成為迷信.

我用一部美金十幾万既分光儀, 早就搵到比得上陽光, 亦可做得到比陽光好, 而且造價低的setting, 總價錢只不過係差不多相等於一個Zoomed Powersun 160w加一個Zoomed深桶反射罩咁上下, 就可做到比得上陽光了, 而且一次過set好之後, 以後換燈重平過換Zoomed Powersun 160w.
作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 21:59
waiman 發表於 2011-8-9 21:49
>曬一曬太陽都有40 50= =~

唔好以為高UVB就好, 亦唔好以為曬太陽有高UVB, 隻龜就會變成生理功能快速.

見你講燈多過講你隻龜= =
你有好多理論 其實唔怕得罪講句 你個D論文
如果你可以比到重點就好啦~

我相信你成日比條微氣候既LINK人睇 十個有九個都冇睇 OR 睇唔明~
寧願你話比人聽 要買D咩 點樣用 好過啦~

SORRY~純粹個人感想
以後有好野再交流交流啦~
作者: waiman    時間: 2011-8-9 21:59
烏龜的 發表於 2011-8-9 08:18
如果野生龜邊到搵D燈比佢曬AR?

養龜梗係盡量接近佢野生環境架啦~

就好似一個原始人話, 原始世界邊到搵到人工制成的食品AR?
人就梗係盡量打臘食臘物啦.

咁就代表人工制成的食品, 會比唔上食打臘的臘物?  

>矯枉過正你知點解嗎?

你用錯詞啦. 果度冇矯枉過正的事, 而只有唔比佢接近野生環境的事, 只晒1hr陽光係唔比佢接近野生環境的事, 用兩個10.0燈晒10-12hr, 係比佢接近野生環境的.

作者: 烏龜的    時間: 2011-8-9 22:05
waiman 發表於 2011-8-9 21:59
就好似一個原始人話, 原始世界邊到搵到人工制成的食品AR?
人就梗係盡量打臘食臘物啦.

睇黎你真係唔知點解...

意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~
姐係我鐘意揸車 但就唔會揸揸下走左去整車 知道點保養就夠了...
作者: waiman    時間: 2011-8-9 22:08
烏龜的 發表於 2011-8-9 08:59

問題係你冇重點呀嗎.

又跳左去微氣候?

你睇唔明唔代表其他人睇唔明家嗎.

>寧願你話比人聽 要買D咩 點樣用 好過啦~

講過好多次了, 你自己睇唔到姐.

作者: waiman    時間: 2011-8-9 22:26
烏龜的 發表於 2011-8-9 09:05

意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~

好似唔知點解係你wo.

我都係養龜而唔係養燈架, 只不過你自己喜歡不求甚解, 就自以為人地走火入魔.

係你眼中, 一個科研者, 或一個燈光專科者, 或一個科學家, 只要去養龜, 就一定係走火入魔唔係養龜了.

一切完全只係你個人的想像.

哎, 你知唔知, 用大型分光儀係要用幾百呎既專用黑房地方, 而且每次用之時, 係要有專業牌照至可操作; 而我用分光儀係完全免費既, 咁唔用咪好笨?   

作者: waiman    時間: 2011-8-9 22:32
烏龜的 發表於 2011-8-9 09:05

>意思係話我地養龜而唔係養燈 偏偏就有人走火入魔 去養燈多過養龜~
>姐係我鐘意揸車 但就唔會揸揸下走左去整車 知道點保養就夠了...

我覺得你超搞笑了. 即係話, 整車師父就唔可以揸車了. 揸車的人, 就唔可以學整車, 更加唔可以學汽車設計及生產工程了. 如果你對整車, 或汽車設計, 或汽車生產有興趣, 你就係一個走火入魔之人了.

世上人人好似你咁, 呢個世界好快返回原始世界了.

作者: waiman    時間: 2011-8-9 22:53
回復 waiman 的帖子

另外, 講埋比你知, 市面上買得到既所有類型牌子UVB燈及UVA燈我都測過, 但係我係全部唔洗比錢架, 未來新出既我都會測, 亦係唔洗錢既.

你唔知就以為我用左好多錢, 去玩燈同買儀器, 所以以為走火入魔.

作者: waiman    時間: 2011-8-9 22:57
烏龜的 發表於 2011-8-9 08:59

>見你講燈多過講你隻龜= =

講過好多啦, 你睇唔到咋.
作者: 退灰    時間: 2011-8-9 23:36
其實我贊同waiman師兄,因為之前我都研究過燈GE問題,我有龜俾燈晒傷

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2