香港龜友論壇

標題: 點樣可以改善飲食習慣呢? [打印本頁]

作者: 八號單車    時間: 2013-4-24 12:10
標題: 點樣可以改善飲食習慣呢?
剛入手兩隻三線苖,但它們只肯食肉(魚,蝦,牛)所有糧,水果,菜,都唔食,餓了三四天也不吃,因本人是個超級新手(之前從未養個龜),請求各位CHING多多指教。

作者: 君臨天下    時間: 2013-4-24 12:17
三線旦定三線金錢呀?
作者: 八號單車    時間: 2013-4-24 13:11
三線金錢龜
作者: 龜心似箭    時間: 2013-4-24 15:08
回復 八號單車 的帖子

為了隻3線的生命安全,我同你養吧!!!
作者: Chun12132001    時間: 2013-4-24 17:19
我都可以幫你養。
作者: TWO    時間: 2013-4-24 17:32
回復 八號單車 的帖子

Option 1: Try mixing some tomato / banana / grape into fish meat. Over times, your turtle should improve the eating style.

Option 2: Try to extend the no food period to let's say 1.5 weeks and see if your turtle can start eating different food.
作者: siumaiguy    時間: 2013-4-24 19:50
之前買佢地的鋪頭餵開佢地食邊隻糧
用番就實無死
作者: 君臨天下    時間: 2013-4-25 02:29
師兄有米之人,新手已養金錢苗,金錢龜本身都比較肉食性的,你要佢食糧比較難,徐非你能忍心餓它,但你現在是一隻龜苗,是博唔過,仲係金錢苗添,等它大一些才去教啦,不過千奇唔好食太多豬肉和牛肉,對龜消化唔係咁好,建議一星期餵一次好了,祇是個人意見,唔喜歡勿插。
作者: 君臨天下    時間: 2013-4-25 02:43
回復 君臨天下 的帖子

其實食魚食蝦都很健康的,但食糧比較方便。
作者: siumaiguy    時間: 2013-4-25 13:16
回復 TWO 的帖子

佢話1:試下將蕃茄/ 香蕉/ 提子混落魚肉餵佢吧。整整下你隻龜就會改佢的飲食習慣。2:試下餓夠佢一個半星期再餵其他食物。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://www.hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2